Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου στην έκδοση «The Secrets of a Royal Portrait», η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ενός διετούς διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος.

Τα «μυστικά» του πορτρέτου γνωστοποιήθηκαν αρχικά το 2017 μέσα από μια περιοδική έκθεση και συνέδριο που οργάνωσε το Λεβέντειο Μουσείο με τίτλο «Τα Μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου». Σήμερα η έκδοση του Μουσείου έρχεται στο φως, εμπλουτισμένη με άρθρα και εκθεσιακό υλικό.

Η έκδοση «The Secrets of a Royal Portrait» πραγματεύεται την ιστορία ενός πορτρέτου της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα και θεωρείται ένας από τους λιγοστούς αναγεννησιακούς πίνακες της Αικατερίνης Κορνάρο παγκοσμίως.

Το βασιλικό αυτό πορτρέτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη και εκτίθεται σε μακροχρόνιο δανεισμό στην μόνιμη αίθουσα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, που είναι αφιερωμένη στην Αικατερίνη Κορνάρο.

Η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν ποικίλα «μυστικά» που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του. Αυτό το μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας πορτρέτο της Κορνάρο αποδεικνύεται πως χρονολογείται στον 16ο αιώνα που συμπίπτει χρονολογικά με την εποχή και τεχνοτροπικά με το ύφος του γνωστού βενετσιάνου ζωγράφου Τισιανού.

Ο αναγνώστης της έκδοσης θα έχει την ευκαιρία να δει πέραν της ζωγραφικής επιφάνειας του πορτραίτου τα γοητευτικά μονοπάτια της έρευνας και τους θαυμαστούς δρόμους που η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει. Μέσα από το φακό της επιστήμης θα μάθει τα αποτελέσματα των ιστορικοτεχνικών ερευνών, των χημικών και τεχνικών αναλύσεων αλλά και τη διαδικασία συντήρησης.

Το περιεχόμενο της έκδοσης επιμελήθηκε η Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δρ Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ, η οποία είχε τη γενική επίβλεψη τόσο της έρευνας του πορτραίτου όσο και της εκθεσιακής παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Στην έκδοση παρουσιάζεται η έρευνα σε μορφή δοκιμίων με συγγραφείς την ίδια την επιμελήτρια της έκδοσης, τους επιστήμονες και ερευνητές της Ομάδας Ανάλυσης και Μελέτης Έργων Τέχνης του ΕΚΕΤΑ του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Sorin Hermon, Δρ Νικόλα Μπακιρτζή και Δρ Svetlana Gasanova, αλλά και τον συντηρητή Tobias Lange από το εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης της Δρέσδης Γερμανίας. Η έκδοση εμπλουτίζεται με συμπληρωματικά δοκίμια από την Ιστορικό Τέχνης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν Δρ Candida Syndikus και τη συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου Άντρη Μελή.

+ Η έκδοση κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει 124 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση, εσωτερικό διπλό foldout και κινούμενη εικόνα (animation) σε κώδικα QR.

Διατίθεται στο πωλητήριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας , οδόs Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία. Πληροφορίες: 22661475 (εσωτ.108) / info@leventismuseum.org.cy

You May Also Like

Attempts to Escape [Απόπειρες Διαφυγής]

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ομαδική έκθεση με τίτλο ...

Κοινή επιστολή Βαν Γκογκ – Γκογκέν πωλήθηκε €210.600 σε δημοπρασία στο Παρίσι

Μια επιστολή που έγραψαν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία ...

REEL: Mία οπτική και ηχητική εγκατάσταση

Η εικαστική καλλιτέχνης Μαρία Λεωνίδου, η περφόρμερ Λία Χαράκη και o σχεδιαστής ήχου Γιάννης ...

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και ...

«Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» 2019: υποψηφιότητες

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) 2019. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ...

“YEAR ONE”: Ατομική Έκθεση του Ανδρέα Στυλιανού

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του νεαρού Κύπριου εικαστικού ...

X