Σε Λευκωσία και Λεμεσό, θα βρεθεί η Ρίτα Αντωνοπούλου για ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Μακριά, πολύ μακριά να ταξιδέψουμε».

Η Ρίτα Αντωνοπούλου θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία από τον δίσκο «Σταυρός του Νότου» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου (1979).

Η Ρίτα Αντωνοπούλου με τον Θάνο Μικρούτσικο.

Μαζί της εμφανίζονται ο Μιχάλης Πουργουρίδης και Κωνσταντίνος Στυλιανού συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Aλέξανδρο Παπαχαραλάμπους (πνευστά), Barbara Loucas (Βιολί), Kώστα Χαλλούμα (ακουστικό μπάσο) και Κωνσταντίνο Ζορπά (πιάνο και ενορχηστρώσεις). Θα παρουσιαστούν επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από άλλες δισκογραφικές δουλειές σε μουσική του Θάνου Μικρόυτσικου, από τους Ξέμπαρκους, τη Μαρίζα Κωχ, τον Γιάννη Σπανό και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιάννος Αντωνίου και Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης.

Σε σημείωμά του, ο επιμελητής του αφιερώματος Μιχάλης Πουργουρίδης αναφέρει:

Τα τραγούδια του Νίκου Καββαδία μας «ακολουθούν» εδώ και πολλά χρόνια. Απο τότε που αρχίσαμε να «πλάθουμε» τον κόσμο γύρω μας, το «Kuro Siwo», η «Θεσσαλονίκη», ο «Νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί», ο «Federico Garcia Lorca» έγιναν στέρεες βάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας ταξίδια αν και το ένα από τα δύο «υλικά» ήταν η θάλασσα μέσα από την ποίηση και τις παράξενες ιστορίες της.Το δεύτερο ήταν η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου (1979) αν και είχε προηγηθεί ο Γιάννης Σπανός με την «Τρίτη Ανθολογία» το 1975 και τον «Ιδανικό κι ανάξιο εραστή». Έτσι λοιπόν το 1979 η χρονιά υπήρξε καταλυτική γιατί «πέφτοντας» στην αγορά ο «Σταυρός του Νότου» άρχισε σιγά-σιγά ο Καββαδίας να μπαίνει στα χείλη του κοινού που τραγουδούσε και μάλιστα χωρίς ρεφραίν στα περισσότερα τραγούδια(χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Μικρούτσικου) όλα εκείνα τα μέχρι τότε «άγνωστα» ποιήματα. «Το μαχαίρι», «Πικρία», «Εσμεράλδα», «Γυναίκα» κι ακολούθησαν στις «Γραμμές των Οριζόντων» το «Καραντί», «Ο λύχνος του Αλλαδίνου» και κάποιες άλλες επανεκτελέσεις τραγουδιών. Ύστερα ήρθαν οι «Ξέμπαρκοι» κι έδωσαν τη δική τους άποψη και κατάθεση που δεν την βρήκα απλά ενδιαφέρουσα αλλά μ άγγιξε πολύ. Όπως μας άγγιξαν και μεμονωμένα τραγούδια διαφόρων τραγουδοποιών που θα παρουσιάσουμε. Όλα είναι κομμάτια που έχουν «δοκιμαστεί» και στη δισκογραφία και στο ραδιόφωνο και βλέπουν με άποψη και σεβασμό το κεντρικό πρόσωπο που δεν είναι κανένα άλλο εκτός από τον αγαπημένο μας ποιητή. Αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι πάνω απ όλα αυθεντικό γιατί επιλέξαμε την Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία ενέπνευσε και τον Θάνο Μικρούτσικο και συνεργάζεται μαζί της εδώ και χρόνια, κυρίως όμως γιατί δίνει μια καινούργια ερμηνευτική στα κομμάτια αυτά δίνοντας τους στίγμα και πορεία.Από κει και πέρα ακολουθούμε κι εμείς κοιτώντας το «Σταυρό του Νότου», τον «Αλντεμπαράν»,τη «Μαρέα», κι ακούγοντας τα «Μαραμπού», περνώντας άλλο ένα «Τραβέρσο» και νοιώθοντας να ταξιδεύουμε μέσα σ ένα «Πούσι». Σίγουρα η «Βάρδια» μας είναι μεγάλη, από κείνες που δεν θα τελειώσουν ποτέ!

+ Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 στις 20:30 στο Υπαίθριο Θέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία (οδός Φανερωμένης). Εισιτήρια προς 15 ευρώ. Εισιτήρια από την Soldoutickets και από τα καταστήματα Stephanis και Soeasystores.

+ Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45. Εισητήρια από www.rialto.com.cy. 

You May Also Like

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά από τις 23 μέχρι και τις 28 ...

SOLIDIALOGUES: Μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για την αλληλεγγύη από το Ινστιτούτο Γκαίτε

Αλληλεγγύη ή λαϊκισμός; Τα Ινστιτούτα Γκαίτε στην Ευρώπη σε συνεργασία με το NewKinco προσκαλούν ...

Mama Odé: Ανθρώπινες γεωγραφίες σε ηχητικά τοπία

Μέσα στις εικόνες που βρήκαν τον δρόμο τους στη ροή ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής ...

3ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ | Το πρόγραμμα

Στις 23 και 24 Αυγούστου 2019 πραγματοποιείται στο Κοινοτικό πάρκο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας το ...

«Η εγκατάλειψη και η φθορά του κυπριακού τοπίου»

Οι Εκδόσεις Εν Τύποις σας προσκαλούν την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στην ...

Τι παίζει σήμερα – Τετάρτη, 17 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει τρεις ταινίες, τέσσερις συναυλίες, δύο θεατρικές παραστάσεις και ...

X