Έχει καθιερωθεί στο χώρο της σύγχρονης μουσικής, επιδέξιος στη διεύθυνση, δημιουργία και διεκπεραίωση απαιτητικών και πολυσύνθετων έργων, τα οποία εγκωμιάζονται για την πρωτοτυπία και μοναδικότητα, τη διαχρονική τους αξία και καλλιτεχνική-πολιτιστική τους σημασία. Ο λόγος για τον Μάριο Ιωάννου Ηλία.

Μετά και τη Ρωσία, η παρουσία του στην Ιαπωνία έχει πάρει νέες διαστάσεις. Τρία έργα βρίσκονται σε εξέλιξη: Στο Κιότο, στην Οσάκα και στο Κόμπε. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα νέο έργο του στην πρώην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Πετς στην Ουγγαρία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μάριος Ιωάννου Ηλία και αναφερόμενος στην πρόταση που έχει αποδεχθεί από πέρυσι για συνεργασία με την πρώην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την πόλη Πετς της Ουγγαρίας, είπε, πως πρόκειται για ανάθεση ενός μακροσκελούς συμφωνικού έργου από τη Φιλαρμονική της Παννονίας για το τελετουργικό μέρος των εορτασμών της «Ημέρας της Πόλης του Πετς». Η εκδήλωση και παγκόσμια πρεμιέρα συνάμα θα πραγματοποιηθεί σημείωσε,  του χρόνου (2020) , την 1η Σεπτεμβρίου, στο Μουσικό Μέγαρο του Πετς, στην παρουσία όλων των εξεχόντων ηγετών της.

Ο κ. Ηλία είπε πως το θέμα και η εμβέλεια του έργου στοχεύει να έχει οικουμενική διάσταση, επιθυμία τόσο της πόλης του Πετς και των αντιπροσώπων της, εξίσου και δικής του. Ο λόγος, για να παρουσιάζεται μελλοντικά και εκτός Ουγγαρίας, προβάλλοντας συνάμα το Πετς.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως το  έργο είναι γραμμένο για τρομπέτα σόλο, μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία. Εμπνέεται από την παρουσία και σημασία της τρομπέτας, ή της σάλπιγγας, ως σημαντικό στοιχείο στη Βίβλο. Εστιάζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και στα κεφάλαια οκτώ με δώδεκα με τίτλο «Οι 7 σάλπιγγες».

Σε κάθε ένα από τα επτά σαλπίσματα συνέχισε,  θα πραγματοποιηθούν συνταραχτικά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται με έντονη δραματικότητα, πλούσια σε εικόνες. Για παράδειγμα, στο δεύτερο σάλπισμα, ένα τρίτο των ωκεανών θα γίνει αίμα, και στο τέταρτο σάλπισμα θα σκοτεινιάσει ο ήλιος και η σελήνη. Με το τελευταίο, έβδομο σάλπισμα, σηματοδοτείται η Δευτέρα Παρουσία. Ταυτόχρονα, στο έργο χρησιμοποιούνται κείμενα από τις Προς Θεσσαλονικείς και Προς Κορινθίους πρώτες επιστολές του Απόστολου Παύλου, όπου και εδώ αναφέρεται το σάλπισμα της τρομπέτας του Θεού.

Ερωτηθείς για την πρόσκληση που έχει δεχτεί  από το τμήμα πολιτιστικών υποθέσεων της ιαπωνικής Κυβέρνησης, την πόλη του Κιότο και το Κέντρο Τεχνών Κιότο για τη δημιουργία της μουσικής ταυτότητας της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και για την διεύθυνση που έχει αναλάβει του πολύπλοκου αυτού έργου ανέφερε πως ο «Ο  Ήχος του Κιότο» μετά και τον ενάμιση χρόνο που του  έχει ανατεθεί το όλο εγχείρημα, βρίσκεται στα μέσα περίπου της υλοποίησής του. Αρχές Σεπτεμβρίου συνεχίζεται το δεύτερο μέρος της παραγωγής και θα ολοκληρωθεί του χρόνου.

Το σκεπτικό, όπως ήταν και στο Βλαδιβοστόκ πριν δύο χρόνια, είναι η μουσικοποίηση μιας ολόκληρης πόλης ανέφερε, προσθέτοντας πως από τη μια, είναι η ενεργός εμπλοκή μουσικών, από την άλλη, η ηχογράφηση χαρακτηριστικών ήχων, που αποτυπώνουν μέσω της ηχητικής τους διάστασης, την ιδιαιτερότητα, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης.

Εν τέλει σημείωσε, όλα αυτά αποτελούν ετερογενή στοιχεία, τα οποία εναρμονίζονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της συνθετικής φάσης και προάγονται, ως αποτέλεσμα, σε αρμονική πολυφωνία. Μέχρι στιγμής συμμετείχαν πέραν των 560 μουσικών και 35 φορέων της χώρας, καθώς και πλήθος εθελοντών, αριθμοί που θα αυξηθούν μέχρι την αποπεράτωση του έργου.

Ακολούθως ο κ. Ηλία αναφέρθηκε και στην πρόσκληση για μια  νέα του  συνεργασία στα πλαίσια ενός παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες. Η πρόσκληση και ανάθεση αυτή έγινε, όπως ανέφερε, από την ιαπωνική εταιρεία Mandar in Electron, τις Ιαπωνικές και Ρωσικές Σχολές Θέρεμιν. Έχει διπλό περιεχόμενο και σκοπό.

Πρόκειται σημείωσε,  για τη σύνθεση ενός νέου έργου για το μεγαλύτερο σύνολο ματριομίν, στα πλαίσια της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός Ρεκόρ Γκίνες, που θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου στο Κόμπε. Την επομένη θα πραγματοποιηθεί επετειακή συναυλία για την εκατοστή επέτειο της εφεύρεσης του θέρεμιν, στην παρουσία της οικογένειας του Ρώσου εφευρέτη του οργάνου, και η οποία θα επαναληφθεί δυο μέρες αργότερα στη Γιοκοχάμα.

Το ματριομίν είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο. Εκτελείται εκ του μακρόθεν, δηλαδή χωρίς καμία φυσική επαφή. Είναι μια ιαπωνική εφεύρεση, ως μετεξέλιξη του ρωσικού θέρεμιν. Στο ματριομίν, ο μηχανισμός του θέρεμιν βρίσκεται μέσα σε μια κούκλα ματριόσκα.

Σε σχέση με την πρόταση που δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα για ένα έργο αφιερωμένο στην πόλη της Οσάκα είπε πως πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου συμφωνικού έργου. Η Οσάκα, σε αντίθεση με το Κιότο, ενώ χρονολογείται από τον έκτο αιώνα π.Χ., είναι σήμερα , σημείωσε, μια από τις μεγαλύτερες και σύγχρονες πόλεις της χώρας, διαθέτοντας φουτουριστικό ορίζοντα και αναρίθμητα παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στη νέα αυτή δουλειά είναι η συνύπαρξη ανθρώπων και έξυπνων ρομπότ, αφού το Πανεπιστήμιο της Οσάκα φέρει ιδιαίτερη φήμη σε αυτό το τομέα, συμπλήρωσε.

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία μετά από μια μακρά επιτυχή πορεία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Αυστρία και Γερμανία, κερδίζοντας μάλιστα με την υπερπαραγωγή που δημιούργησε  και διεύθυνε  για την πόλη Μάνχαϊμ της Γερμανίας τον τίτλο του «Καλύτερου Καλλιτεχνικού Γεγονότος» της Γερμανίας για το 2012, ανέλαβε αμέσως μετά ως ο νεαρότερος καλλιτεχνικός διευθυντής στην ιστορία του θεσμού των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, τη διεύθυνση του Πάφος 2017 – στην κρισιμότερη του στιγμή, και με θριαμβευτική επιτυχία στέφθηκε στην παρουσία του  η πρώτη αξιολόγηση των Βρυξελλών. Οι επιτυχίες του διαδέχονται η μια την άλλη. Πολλές πόλεις τον  έχουν προσκαλέσει για συνεργασία.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ίσως ανάλογη πρόσκληση από την Πάφο, κάτι που ομολογουμένως αναμένεται και συζητείται εδώ και καιρό ο κ. Ηλία είπε, πως γνωρίζοντας τις δυνατότητες της Πάφου από πρώτο χέρι, θεωρεί  ότι οι πραγματικές της πολιτιστικές αξίες και το δυναμικό το οποίο εμπεριέχουν έχουν μια δυναμική προοπτική για το μέλλον. Η ουσία έγκειται στη μεθοδολογία και πρακτική αξιοποίησης και ανάδειξης τους, το αποτέλεσμα της οποία αναδεικνύεται ή ανταποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά την ταινία  ντοκιμαντέρ στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη ο κ. Μάριος Ιωάννου Ηλία ανέφερε πως κατόπιν πρόσφατης επικοινωνίας με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Αστέρη Κουτούλα, η πρώτη παρουσίαση προγραμματίζεται να γίνει στα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, του χρόνου δηλαδή.

Ο κ. Ηλία αναφέρθηκε και στην κατασκευή μιας χειροποίητης κλασικής κιθάρας, η οποία θα φέρει την υπογραφή του .

Συγκεκριμένα είπε πως οι  Αδελφοί Κουκουρίγκου είναι εξαιρετικοί κατασκευαστές κλασικής κιθάρας με την επωνυμία Alector Guitars. Η πρόσκληση τους για συνεργασία και κατασκευή ενός πρωτότυπου ηχητικά και οπτικά μοναδικού είδους οργάνου, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του, τον τιμά ιδιαίτερα. Η όλη προσπάθεια έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις. Για παράδειγμα, το ξύλο  ανέφερε, που χρησιμοποιείται είναι από ελβετικά βαρέλια του 19ου αιώνα και ελληνικά βαρέλια γαλλικής προέλευσης μέσα στα οποία ωρίμαζε Ασύρτικο της Σαντορίνης. Λόγω του ότι θα έχει ιαπωνικά χαρακτηριστικά το όργανο θα φέρει την επωνυμία «Alector MJ Elia Signature Edition Guitar–The Japanese Model».

(KYΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

You May Also Like

1ο Βραβείο Τέχνης στο Γυμνάσιο Αγ. Στυλιανού

Μια σειρά από ειδώλια κυκλαδίτικου πολιτισμού κέρδισαν τα βλέμματα της Κριτικής Επιτροπής του Παγκύπριου ...

ΘΟΚ: Σπάει και η σιωπή για το θέμα των υαλοπινάκων

Σε σπάσιμο νεύρων φαίνεται πως εξελίσσεται το σπάσιμο υαλοπινάκων στο νέο Θέατρο ΘΟΚ: σε ...

Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης

Ένας από τους μοντερνιστές αρχιτέκτονες της Κύπρου, ο Φοίβος Πολυδωρίδης, έφυγε από τη ζωή ...

Ο Γκλυν Χιούζ έφυγε από τη ζωή

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 83 ο Γκλυν Χιούζ, ένας σημαντικός ...

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Ποιήματα (1961-2017)

Δύο χρόνια μετά την έκδοση της συλλογής «Ηλίου και Σελήνης άλως», που εγκαινίασε την ...

Απεβίωσε ο Πανίκος Σχοινής

Απεβίωσε χθες βράδυ μετά από μακρά ασθένεια ο Πανίκος Σχοινής, ένας από τους δημιουργούς ...

X