Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, το 1851, γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας γλύπτης.

Ο Χαλεπάς είχε ένα ταλέντο τόσο σπάνιο και μοναδικό που ήταν έως και αδύνατο να εκτιμηθεί από τους καλλιτεχνικούς κύκλους της περιόδου κατά την οποία εργάστηκε. Για τους πολλούς, ήταν «ο τρελός του χωριού».

Μετά που τεκμηριώνεται -λόγω οικογενειακού ιστορικού και με αφορμή ένα έρωτα που δεν τελεσφόρησε- ότι κάποια ψυχική νόσος ταλαιπωρούσε τον γλύπτη, οι γονείς του θεώρησαν ως υπαίτια για την εκδήλωσή της την τέχνη. Πεισματικά, αρνούνταν να αποδεχτούν το ενδεχόμενο ότι η τέχνη θα μπορούσε, αντιθέτως, να αποτελέσει το γιατρικό του.

Ο Έλληνας γλύπτης Γιάννης Κουτσουράδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της γλυπτικής, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, από την Ολλανδία όπου ζει μόνιμα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι «o πατέρας του Χαλεπά – κι αυτός Ιωάννης, λάξευσε ολόκληρα τέμπλα στα Αλάτσατα της Μικρασίας κι ο ίδιος ο Γιαννούλης ίσως κι ο θείος του μαζί ‘λάτρεψαν’ το περίφημο τέμπλο στην πόλη της νήσου Χίου».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η καθολική παράδοση γλυπτικής στην Τήνο ράντιζε την οικογένεια αυτή όπως και τόσες άλλες στο νησί με άρωμα και κλαδί βασιλικού…»

«Κι ήταν αυτές οι παραγγελίες που οδήγησαν τη χειρονομία του Γιαννούλη να μας αφήσει επιτέλους την καινούργια του πνοή στην για αιώνες γονατισμένη τρισδιάστατη ελληνική γλυπτική», αναφέρει ο κ. Κουτσουράδης.

Σημειώνει ότι «δεν ήτανε η ψυχασθένεια που οδήγησε να γίνουν τα περίφημα έργα του, αντίθετα μάλιστα είχε σπουδάσει σε δύο από τις καλύτερες ακαδημίες και είχε μέσα στα δάχτυλά του την παλαιά παράδοση καλλιτεχνών του Αιγαίου και της Ιωνίας, εκεί όπου ‘διόλου δεν είχαν πεθάνει γι’ αυτό οι θεοί’.»

Η εικαστικός Μαρία Ουζούνογλου – Ζωγράφου, σε ενδελεχή της έρευνα για τον Χαλεπά και το έργο του, σημειώνει στον ιστοχώρο της ότι «το 1873, με υποτροφία του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου, ο Χαλεπάς πηγαίνει στο Μόναχο και σπουδάζει εκεί στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Είναι η εποχή που στην τέχνη επικρατεί ο κλασικισμός της αρχαίας Ελλάδας. Δάσκαλος του ο δεξιοτέχνης κλασικιστής Μάξ Βον Βίντμαν.

Ξαφνικά, ωστόσο, σταματά η υποτροφία του και ο Χαλεπάς υπέστη ισχυρό σοκ και, μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, έζησε σε έντονη στέρηση ακόμα και από τα βασικά. Το 1876 θα επιστρέψει στην Αθήνα. Θα δεχθεί πολλές παραγγελίες και θα δουλεύει σχεδόν 20 ώρες την ημέρα. Ο Γιαννούλης ήταν πολύ γνωστός στο κοινό της Αθήνας λόγω του Τύπου που παρακολουθούσε την καλλιτεχνική του πορεία, αναδημοσιεύοντας τις ιδιαίτερα θετικές κριτικές των γερμανικών εφημερίδων για τα έργα του.

Ο Χαλεπάς ήξερε πως χάνοντας αυτή την υποτροφία έχασε και τη δυνατότητα να δουλέψει στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες. Γι’ αυτό προσπάθησε να ξαναπάρει άλλη μια υποτροφία για την Ιταλία αυτή τη φορά, αλλά μάταια. Εκείνη την εποχή, στην Αθήνα, θα φιλοτεχνήσει κυρίως επιτύμβια γλυπτά, όπως τους πολύ όμορφους Αγγέλους κτλ. Όμως, το όνομα του πολύ σπάνια θα αναφέρεται πια στις εφημερίδες. Και όμως κατάφερε τελικά να  απασχολήσει τους τεχνοκριτικούς με το έργο του «Μήδεια» το 1876.

«Μήδεια» του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η Κοιμωμένη

Και ενώ ο Χαλεπάς μάς δίνει την αίσθηση ότι είναι δοσμένος στην τέχνη του με τον τρόπο  που του ζητούν οι άλλοι, συγκρατώντας τη δική του επιθυμία για πραγματική έκφραση, ξαφνικά εμφανίζεται να βάζει τον εαυτό του μέσα στο έργο και όπως φαίνεται κάτι είχε  αρχίσει να αλλάζει στον τρόπο έκφρασης των έργων του. Απόδειξη, «H Κοιμωμένη» στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Σοφία Αφεντάκη είναι ένα νεαρό κορίτσι από την Κίμωλο, που έχασε τη ζωή του από φυματίωση. Αυτό το έργο του Χαλεπά είναι το πρώτο μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους που αντιμετωπίζει κλινικά το θέμα του θανάτου.

Ο Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα

«Ο Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα» του 1877 ένα άλλο έργο – σταθμός του γλύπτη ερμηνεύτηκε από τους ψυχολόγους ιδιότυπα. Είδαν στο γλυπτό «έναν ενήλικο Σάτυρο που τον ταύτισαν με τον πατέρα του Χαλεπά, και έναν μικρό Έρωτα που τον ταύτισαν με τον Γιαννούλη, ο οποίος συνειδητά ή ασυνείδητα είχε ταυτίσει τον Έρωτα με τον εαυτό του που βασανιζόταν από τον επικυρίαρχο πατέρα του και από την άλλη και αυτός με μια έννοια βασάνιζε τον πατέρα του – Σάτυρο αντιδρώντας».

Ο Σάτυρος που παίζει με τον Ερωτα (1875-1877). Σήμερα το κοινό μπορεί να απολαύσει την τελική σύνθεση σε μάρμαρο στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί.

Η εικαστικός Μαρία Ουζούνογλου – Ζωγράφου, σημειώνει ότι «για να το επαναλάβει αυτό το έργο 12 φορές ο Χαλεπάς, δηλώνει μάλλον μια εσωτερική του πάλη που προσπαθούσε να την εκτονώσει και να λυτρωθεί από τα βάρη της, ανασχηματίζοντας τη σκηνή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πατέρας του δεν ήθελε να κάνει σπουδές στο εξωτερικό αλλά και ότι είναι αυτός που τον έκλεισε στο Ψυχιατρείο και αν δεν πέθαινε, ίσως ο Γιαννούλης να μην έβγαινε ποτέ από εκεί».

Αποφασίζοντας να επιστρέψει από την Αθήνα στην Τήνο, και όντας νέος, θα ερωτευτεί με πάθος την Μαριγώ Χριστοδούλου και βρίσκει μάλιστα ανταπόκριση, όμως αυτή ήταν κόρη πολιτευτή και η οικογένειά της δεν ήθελε τον Γιαννούλη με τίποτα και έτσι ο έρωτας γίνεται για αυτόν μια τυραννία.

Ο ίδιος ο Χαλεπάς πολλά χρόνια μετά θα παραδεχθεί πως αυτός ο έρωτας επέδρασε αρνητικά στο ζήτημα της υγείας του. Βρισκόταν σε ψυχικό αδιέξοδο και μελαγχολούσε. Τα ενδιαφέροντα του, οι ανησυχίες του ήταν αδιάφορα στο περιβάλλον του. Δούλευε ξανά σε 20ωρη βάση και έπαθε ισχυρή υπερκόπωση. Άρχισε να καταστρέφει ό,τι δημιουργούσε. Κυρίως με τα έργα του Σάτυροι γιατί νόμιζε ότι τον χλεύαζαν. Τρεις φορές έκανε απόπειρα να αυτοκτονήσει.

Η οικογένεια του τρομοκρατήθηκε γιατί δύο αδέλφια του είχαν ιστορικό αυτοκτονιών και σχιζοφρένιας και επιπλέον η αυταρχικότητα ήταν σύνηθες φαινόμενο στο κλίμα της τότε κοινωνίας.

Οι γονείς του τον στέλνουν με τον αδελφό του στην Ιταλία και αυτό βοήθησε, αλλά πρόσκαιρα. Στην επιστροφή του πάλι σιωπή και σχεδόν πλήρης απομόνωση.

Το 1888, η οικογένεια του ήταν σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Διαλύεται η τόσο προσοδοφόρα επιχείρηση, πουλιέται το πατρικό σπίτι και το έργο του Χαλεπά «Σάτυρος και Έρωτας» σε πολύ χαμηλή τιμή και, παρά τις αντιρρήσεις της μάνας του Γιαννούλη, ο  πατέρας του τον κλείνει στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Οι γιατροί διέγνωσαν «άνοια».

Ο Χαλεπάς στην ψυχιατρική κλινική θα σκιτσάρει συμπλέγματα κορμιών και εικόνες φρίκης, με τους γιατρούς να του απαγορεύουν να κάνει οτιδήποτε δημιουργικό αντιμετωπίζοντάς τον με μεγάλη σκληρότητα. Ο ίδιος προσπαθούσε να κρύψει ότι έφτιαχνε με πηλό γιατί αμέσως του το κατέστρεφαν. Έμεινε μόνος σε αδράνεια χωρίς να μπορεί να εκφραστεί με  κανένα τρόπο για 14 χρόνια.

Μόλις πέθανε ο πατέρας του η μάνα του τον πήρε πίσω στο νησί μαζί της. Αλλά ούτε και εκεί άλλαξε κάτι για τον Χαλεπά, που πια ήταν ήδη 50 χρονών γιατί η μητέρα του με εντολή προφανώς των γιατρών του ψυχιατρείου, σκίζει τα σκίτσα του γιου της και σπάει τα έργα του. Πίστευε πως η τέχνη είναι αυτή που έφερε την αρρώστια στον γιο της.

Οι ντόπιοι σαρκάζουν και οικτίρουν τον Γιαννούλη που είναι για αυτούς ο τρελός του χωριού. Προσέχει κατσίκια, βόσκει πρόβατα ή κάνει τα θελήματα των ντόπιων για ένα κομμάτι ψωμί.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ποιητής Κώστας Παλαμάς στις 21-1-1915 στην εφημερίδα “Εμπρός”, θα γράψει για τον Χαλεπά πως ο καλλιτέχνης «απέμεινε ζωντανονεκρός» και πως βόσκει γίδια στον γενέθλιο τόπο του.

Το 1916 πεθαίνει η μάνα του και ο ίδιος πια νιώθει ελευθερία αντί πόνο και αρχίζει η δεύτερη φάση της δημιουργικής του πορείας.

Δουλεύει μόνο με πηλό ή γύψο που ισορροπεί μόνο του χωρίς στελέχη εσωτερικά, για να γίνει το έργο πιο σταθερό. Αλλά και χωρίς μοντέλα. Όλα από μνήμης. Ο Χαλεπάς συμβαδίζει με τον μοντερνισμό, χωρίς να το γνωρίζει. Τα έργα του πια δεν έχουν σχέση με τον κλασικισμό που του υπαγόρευαν οι άλλοι για να υπάρξει. Όλα είναι σε συνάρτηση της ψυχής του που την αφήνει ελεύθερη να εκφραστεί στο έργο του.

Αν η πρώτη περίοδος του Χαλεπά ήταν του εξαιρετικού  τεχνίτη, αυτή ήταν του καλλιτέχνη δημιουργού, με έργα ατελείωτα. Θα κάνει πολλές φορές τον Σάτυρο και τον Έρωτα, αλλά και συνολικά τέσσερις φορές την Μήδεια. Ο Χαλεπάς είναι πια αυθεντικός. Δεν μπαίνει στη  λογική των  παραγγελιών, δεν δεσμεύεται πια από τις προσδοκίες του κοινού.

Ήταν ο εαυτός του και τα έργα του ήταν η εξομολόγηση της ψυχής του. Το 1930 ο Χαλεπάς καταπονημένος, και μετά από την επιμονή μιας ανιψιάς, πραγματικά εξαθλιωμένος, επιστρέφει στην Αθήνα όπου θα προβληθεί ως πανελλήνια προσωπικότητα.

Μάλιστα, όταν πήγε να επισκεφτεί την Κοιμωμένη του, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο σε σημείο που χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία ώστε να μπορέσει ο γλύπτης να προσεγγίσει το μνημείο.

Στην ανιψιά του έμεινε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του. Γεμίζει με έργα του το σπίτι, το υπόγειο, την αυλή. Τον αναγόρευσαν Πρόεδρο καλλιτεχνικών σωματείων. Τον κυνηγούσαν να του πάρουν έστω μια κουβέντα, αν όχι μια συνέντευξη.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, γέρος πια, παθαίνει ημιπληγία, και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1938, πεθαίνει στην Αθήνα, σε ηλικία  87 χρονών.

Σώθηκαν περίπου 115 έργα του και πολλά σχέδια του σε τετράδια. Εργα του βρίσκονται  στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στο Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο, και σε ιδιώτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Μια Νέα Υόρκη που δεν υπάρχει πια: Έκθεση φωτογραφιών του Danny Lyon

Συνεχίζεται μέχρι τις 17 Ιανουαρίου στο Museo ICO στη Μαδρίτη, η έκθεση «Danny Lyon: ...

Ξεκινά η δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας

Ξεκινά η δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, μετά από προσπάθειες 15 χρόνων, καθώς δόθηκε ...

Ολοκληρώθηκε το 8ο Buffer Fringe

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe ολοκλήρωσε την 8η του διοργάνωση με ένα διεθνές ...

Λίγα λουλούδια, αν θέλεις, στείλε μου…

«Να θυμάσαι πως το χειμώνα εκεί,                  ...

Hilma af Klint: Μια ακόμα παραγνωρισμένη σημαντική ζωγράφος έρχεται επιτέλους στο φως

Αφιέρωμα στην πρωτοπόρα δημιουργό της αφηρημένης τέχνης, με το έργο της να προηγείται χρόνια ...

Τα ανέμελα καλοκαίρια του Sergio Purtell στην Ευρώπη των ’70s και ’80s

Οι αισθησιακές φωτογραφίες του Sergio Purtell καταγράφουν μεγάλες καλοκαιρινές μέρες και ατελείωτες βραδιές από ...

X