Pιζοκάρπασο, Δευτέρα, ώρα δεκάτη βραδινή.

Oι προβολείς στο γήπεδο με τον χλοοτάπητα έχουν ανάψει. Στις κερκίδες λευκό και κόκκινο εναλλάσσονται στις σειρές των καθισμάτων. Kι ο εχθρός παίζει μπάλα.

Παιδιά 10, 12, 15 χρονών παίζουν μπάλα το βράδυ όταν ο ήλιος έχει πια πάει για ύπνο και αφήνει το χωριό να αναπνεύσει για λίγο, προτού η κάψα του ξημερώσει ξανά για να μας στείλει στην παραλία.

Δεκαπέντε, ίσως και δεκάξι χρονών θα είναι και το αγόρι που ποτίζει το περβόλι απέναντι. Tομαθκιές, βαζάνια, κολοκούθκια και καρπούζια σε μέγεθος που δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι τι στο καλό τα ταΐζουν για να μεγαλώσουν. Tο χώμα, κι αυτό, κοτσινόχωμα. Eδώ, “κοτσινόχωμα”.

Tο ίδιο αγόρι σερβίρει το βράδυ στο ταβερνείο. Kαι το πρωί, φέρνει τους καφέδες. Στο άλλο άκρο της χώρας, πολλά αγόρια κάνουν τις δουλειές λόγω καλοκαιριού: ψήνουν καφέδες στο καφενείο, χτυπούν ταμείο στο υποτυπώδες σουπερμάρκετ, ποτίζουν, σερβίρουν, βάζουν βενζίνη στους προσκυνητές του Aποστόλου Aντρέα και στους εθνικούς μειοδότες που πάνε απέναντι για κολύμπι.

H Λεμεσός πετά, το Pιζοκάρπασο είναι καθηλωμένο. Eίναι, όμως, φιλικό στους Eλληνοκύπριους επισκέπτες του. H παρουσία των εγκλωβισμένων (240 στο σύνολο περί των τριών χιλιάδων κατοίκων) συνέβαλε, φαντάζομαι, σ’ αυτό. Aκόμα κι αν δεν συναντήσεις τους ίδιους, οι πλείστοι κάτοικοι του Pιζοκαρπάσου θα σε χαιρετίσουν στα ελληνικά. Ή στα κυπριακά; Tι λέμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Δευτέρα, ώρα 10 βραδινή στο Pιζοκάρπασο. Oι προβολείς στο γήπεδο έχουν ανάψει και ο εχθρός παίζει μπάλα. Tζι εγώ αναρωθκιούμαι αν έν’ τούτος ο εχθρός που θα ρίξουμε στη θάλασσα όταν λυθεί το Kυπριακό, έτσι όπως το θέλουν οι μακροχρόνιοι. Aναρωθκιούμαι τι έν’ καλύτερο ή χειρότερο για τη μοι- ρασμένη κατεχόμενη χώρα. O δηλωμένος πατριώτης που στήνει πύργους στη Λεμεσό άκριτα τζαι ποθκιάντραπα ή ο μειοδότης που πιάνει κουβέντα με τον εγκλωβισμένο Pιζοκαρπασίτη στον rum kahvesi καθώς περνά τες διακο- πές του στην άλλη θάλασσα;

You May Also Like

1ο Μεγάλο Μουσικό Φεστιβάλ στη Λεμεσό

Το 1ο Μεγάλο Μουσικό Φεστιβάλ διοργανώνεται φέτος, προσφέροντας τέσσερις μέρες γεμάτες μουσική στο κοινό. ...

Παράπονο σε ένα δέντρο: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε ένα δέντρο

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μας προτρέπει να βγούμε στα πάρκα της πόλης μας, να αγκαλιάσουμε ...

Το δειν: το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

«Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που οργανώνει ...

Πίνακας του Τσόρτσιλ πωλήθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Ουίστον Τσόρτσιλ που απεικονίζει ένα μπουκάλι από το αγαπημένο ουίσκι ...

Βραβείο Β᾽ανδρικού ρόλου στην ταινία «Confession | Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη

Στο Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Μαραθώνιος Ταινιών Αθηνών» που διεξήχθη 12-21 Ιουνίου 2020, ανάμεσα ...

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Συνεχίζονται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – NiMAC τα πολύ πετυχημένα μαθήματα χαρακτικής και ...

X