Μουσική γεωγραφία σε μετατροπή στο 6ο Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft

Η φετινή διοργάνωση στο χωριό Κατύδατα ξεκίνησε χθες με συναυλίες από μουσικά σχήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και παράλληλες δράσεις σε διάφορα σημεία του χωριού. Το φεστιβάλ θα κλείσουν απόψε τρεις μπάντες από Ισραήλ, Γαλλία και Ελλάδα. Οι The Khat, ‘Ndiaz και Bunta Planedo μοιράζονται μια κοινή μουσική προσέγγιση. 

«Παρόλο που οι τρεις αυτές μπάντες διαφέρουν αρκετά σε μουσικό άκουσμα, επιλέγηκαν για να εμφανιστούν την ίδια μέρα του φεστιβάλ γιατί τους ενώνει ένα κοινό στοιχείο: η κάθε μία έχει στη βάση της την μουσική παράδοση της περιοχής της καταγωγής της, από την οποία εμπνέεται και την οποία μεταφέρει σε ένα άλλο μουσικό επίπεδο, μπολιάζοντάς την με νέους ήχους και σύγχρονες επιρροές ». λέει στο «Π» η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ  Έλλη Μιχαήλ.

THE KHAT

Οι THE KHAT έστειλαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που ευτυχώς δεν κατέληξε στα spam!. Οι Eyal Yahav , (Pancello, Kearat (μπάσο), φωνή),  Itamar Ben Yakir (τρομπέτα, Organ, φωνή)  και Ido Tzur (κρουστά, ντραμς, φωνή) Ισραηλίτες με καταγωγή από την Υεμένη, αναβιώνουν την παραδοσιακή μουσική της Υεμένης των δεκαετιών ’50-’70 που ακούγονταν από το Sana’a  μέχρι το Ta’izz. Διατηρώντας ένα αέρα του παραδοσιακού (tribal) τρόπου τραγουδιού, καταλήγουν σε μοντέρνες διασκευές με αραβικούς και εβραϊκούς στίχους, οι οποίες ερμηνεύονται με τη βοήθεια χειροποίητων μουσικών οργάνων – όπως ενός τηγανιού με χορδές και ενίσχυση, ή ενός μπάσου κατασκευασμένου από ποδήλατο.

ΚΗΑΤ ονομάζεται το φυτό που φυτρώνει στην Υεμένη, το οποίο οι ντόπιοι μασάνε σε κοινωνικές συνάξεις και γιορτές για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες – ένα αμφιλεγόμενο σύμβολο της υεμένικης κουλτούρας. Στις ηλεκτρικά φορτισμένες εμφανίσεις τους, οι The KHAT παρουσιάζουν μια εναλλακτική λύση στη φτώχια, μέσα από τα χειροποίητα όργανά τους και τον υψηλής ενέργειας ήχο τους που κουβαλά ένα εκστατικό ρυθμό, δημιουργώντας μια μεικτή εικόνα των προκλήσεων της καθημερινής ζωής στην Υεμένη, οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από την χαρά και την ευφορία που προκύπτουν από ένα γλέντι.

‘NDIAZ

«Οι ‘Ndiaz ήταν το σχήμα που ξεχώρισα στο περσινό Womex (World Music Expo). H εμφάνισή τους συνδύαζε την μελωδική ευαισθησία των πνευστών με μια δυναμική έκρηξη ρυθμού από τα κρουστά και το ακορντεόν που αμέσως με κέρδισε. Στη διάλεκτο της Βρετάνης, ‘Ndiaz σημαίνει βάση, θεμέλιο. Με αφετηρία την μουσική παράδοση της περιοχής τους, οι ‘Ndiaz ανοίγουν τους μουσικούς τους ορίζοντες για να υποδεχτούν διάφορες μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Το συναρπαστικό με τη μουσική τους είναι η φυσικότητα με την οποία παντρεύουν διαφορετικά μουσικά στυλ για να δημιουργήσουν μια ολόδικιά τους προσωπική ταυτότητα. » λέει η Έλλη.

Με γερές μουσικές βάσεις που απέκτησαν από τα παραδοσιακά φεστιβάλ Fest Noz της Βρετάνης, οι τέσσερις αυτοί συνεργάτες παρουσιάζουν το όραμά τους για μια trance χορευτική μουσική: Ο Youn Kamm δίνει με την τρομπέτα του μια ανατολίτικη φλέβα η οποία σε ταξιδεύει σε περιοχές του Λιβάνου και της Τουρκίας, ενώ ο Υann La Corre εμπλουτίζει το παίξιμό του με Βραζιλιάνικο forrò. Ο Jérôme Kerihuel έχει τελειοποιήσει του τεχνική στα κρουστά ζώντας στην Ινδία ενώ το σαξόφωνο του Timothée Le Bour συχνά ακούγεται σαν το ρουμάνικο παραδοσιακό όργανο taragot.

Στο επίκεντρο της μουσικής του σχήματος βρίσκονται ο κυκλικός χορός και η παραδοσιακή μουσική του κόσμου ενώ για πυξίδα του χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό, παράγωντας έτσι μια μουσική υβριδικού τύπου, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα και η οποία ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς για να βρει τη δική της ρίζα.

 

Bunta Planedo

«Bunta Planedo»  στη διεθνή γλώσσα εσπεράντο σημαίνει «Πολύχρωμος Πλανήτης». Το σχήμα δημιουργήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο από τους MC Yinka (φωνή), τον Γιάννη Δίσκο(πνευστά) , Μαρία Καραμάνη (φωνή), και DJ Tyler (παραγωγή). Οι MC Yinca και ο Γιάννης  Δίσκος από τους Ιμάμ Μπαϊλντί φέρνουν επιρροές από  soul , afro, τζαζ, βαλκανική μέχρι dubstep reggae, ο DJ Tyler, πειραματικό ραπ και η Μαρία Καραμάνη απο ροκ, swing και ρετρό. Ενώνουν τα διάφορα αυτά μουσικά ακούσματα σε διασκευές από παλιά ελληνικά, ξένα και δικά τους κομμάτια. Συγκεκριμένα ακολουθούν το τρίπτυχο Balkan-χιπ χοπ- ηλεκτρονικό με πολλά ελληνικά στοιχεία όπως παλιά ρεμπέτικά και παραδοσιακά κομμάτια σε διασκευή. Δεν υπάρχει σταθερή νόρμα, κάθε κομμάτι έχει το δικό του στυλ. Οι Bunta Planedo  θα κλείσουν το φεστιβάλ με ένα ρυθμικό πάρτι με συστατικά κάθε λογής ήχους και χρώματα.

+ Οι THE KHAT παίζουν απόψε στις 9μμ στο Περβόλι, οι ‘NDIAZ στις 10μμ στο Χάνι και οι Bunta Planedo στις 11μμ στο Περβόλι. Στα Κατύδατα ,Σολέας. Εισιτήρια 20 ευρώ μονοήμερο. Πληροφορίες  τηλ. 22-377748, www.windcraftmusicfest.com

 

 

You May Also Like

Βραδιά κλασικού τραγουδιού: “H γη και ο ουρανός απαντούν”

Η ομάδα εθελοντών «Συμπόρευση» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος διοργανώνει βραδιά κλασικού τραγουδιού, με τίτλο: ...

«Εγκλεισμός, μετά μουσικής»: ΣΟΝΕ και Δημήτρης Μεσημέρης

Μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Μένουμε σπίτι» για την προστασία μας από ...

Αφήγηση παραμυθιού στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Μουσικολίνο» με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης και τους χαρακτήρες ...

Επίσημο βίντεο κλιπ για το «Βουνό» του Τεμπέλη Δράκου

Ένα νέο βίντεο από τον δίσκο «Ο Τεμπέλης Δράκος» ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 14 ...

Σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πεθαίνει η Μαρία Κάλλας

Σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 πεθαίνει η Μαρία Κάλλας. Ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα ...

Desmotes: Γόνιμος διάλογος με το παρελθόν

Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι συναντήθηκαν για το αποτέλεσμα της παράστασης Desmotes που θα δούμε την ...

X