Η 84χρονη σήμερα φωτογράφος που χαρακτηρίστηκε από τη New York Times ως μια από τις έντεκα γυναίκες που σημάδεψαν την εποχή μας», πρωταγωνιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται σήμερα στη Λεμεσό

Η Λετίτσια Μπατάλια έχει την τιμητική της φέτος: στα 84 της χρόνια, είναι η πρωταγωνίστρια στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πυροβολώντας τη Μαφία», της επίσης πολυβραβευμένης ντοκιμαντερίστριας Κιμ Λοντζινότο. Δηλώνει παρούσα, επίσης, σε ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ, το The Mafia Is No Longer What It Used to Be, που θα έχει την παγκόσμια του πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ξεκινά στις 28 Αυγούστου.

Το ντοκιμαντέρ της Κιμ Λοντζινότο «Πυροβολώντας τη Μαφία / Shooting the Mafia» είναι λίγο πιο προσβάσιμο στο κυπριακό κοινό, καθώς προβάλλεται σήμερα στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συστήνοντας μια από τις πιο συναρπαστικές προσωπικότητες της εποχής μας.

Ποια είναι

Η Λετίτσια Μπατάλια γεννήθηκε στη Σικελία το 1935 και έμελλε να ταυτίσει το όνομά της με το κυνήγι της μαφίας. Πρόκειται για τη φωτογράφο που συνέδεσε το όνομά της με τη μαφία της Σικελίας όταν τόλμησε για πρώτη φορά να αποτυπώσει στον φακό της ένα βάναυσα δολοφονημένο θύμα της. Παίρνοντας έκτοτε την απόφαση να εκθέσει το βάρβαρο κόσμο της cosa nostra, υπήρξε μάρτυρας των εγκλημάτων της μαφίας καταγράφοντάς τα. Χρειάστηκε, όμως, να εγκαταλείψει και τη χώρα της, γι’ αυτό, καθώς η ζωή της κινδύνευε.

Το ντοκιμαντέρ

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη, μάλλον ωραιοποιημένη εικόνα της σισιλιάνικης μαφίας ως ενός μύθου, το ντοκιμαντέρ της Κιμ Λοντζινότο εξερευνά την αληθινή όψη ενός κυκλώματος βίας, αίματος και εξουσίας. Μέσα από τον φακό της Λετίτσια Μπατάλια, η οποία βρήκε το σθένος να ορθώσει ανάστημα στις τακτικές εκφοβισμού της Κόζα Νόστρα, βυθιζόμαστε σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η καταπίεση, ο κώδικας σιωπής, η τελετουργική τιμωρία και ο φόβος. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό και προσωπικές φωτογραφίες.

  • Σήμερα στις 18:30 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη. Σήμερα θα προβληθούν επίσης οι ταινίες Push (στις 20:30) και #FemalePleasure (στις 22:30).

 

You May Also Like

Η Κίκα Γεωργίου παίζει στο “The New Pope” με τον Τζούντ Λο

Η Κίκα Γεωργίου συνεργάστηκε με τον Πάολο Σορεντίνο στην επικείμενη τηλεοπτική σειρά ῾The New ...

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου θα είναι ο πρώτος Μεξικανός που ...

Κινηματογράφος Χατζηχαμπή, ο «Άρχοντας» της Αμμοχώστου

Περπατώντας την φρεσκο-ασφαλτοστρωμένη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Βαρώσι, μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, προσέξαμε ...

“Κινηματογραφικές Μέρες” τον Απρίλιο του 2021

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ...

“De profundis” του Oscar Wilde – Με τη Βασιλική Κυπραίου & τον Βαγγέλη Γέττο

“Η κακή τέχνη είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων.” 120 χρόνια από τον θάνατο του Oscar ...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και ...

X