Contested Desires με έκθεση του Φεστιβάλ Ξαρκής

Ο Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ξαρκής που διοργανώνει τα τελευταία επτά χρόνια το Φεστιβάλ Ξαρκής, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα CONTESTED DESIRES. Το πρόγραμμα, στο οποίο συνεργάζονται πολιτιστικοί οργανισμοί και καλλιτέχνες από έξι χώρες, (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος,  Αγγλία και Barbados) έχει επιλεγεί ως διακρατικό έργο στον τελευταίο γύρο “Creative Europe award” 2019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ξαρκής αναλαμβάνει τη διοργάνωση της πρώτης συνάντησης της διετούς συνεργασίας και την παρουσίαση του προγράμματος και των εταίρων, στην Κύπρο στο Point Centre for Contemporary Art.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάζει έκθεση των δράσεων του τελευταίου Φεστιβάλ Ξαρκής που πραγματοποιήθηκε στον Πολύστυπο τον Αύγουστο του 2019 με τα αποτελέσματα του προγράμματος Φιλοξενίας καλλιτεχνών (artists’ residency program) που περιλαμβάνουν πειράματα, διαδικασίες και αποτελέσματα των συντελεστών του. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 20+ καλλιτεχνών και με ζωντανές μουσικές και ηχητικές παραστάσεις απο τον Γιώργο Μπίζιο και τον Βασίλη Φιλίππου την Παρασκευή, στις 27 Σεπτεμβρίου και με γενική συνέλευση – ανοικτή προς το κοινό με μέλη του Ξαρκής ΜΚΟ την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ συνδυάζουμε πτυχές της κληρονομιάς με εκφάνσεις της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, πάντοτε σε διάλογο και σύμπραξη με την τοπική κοινότητα που μας φιλοξενεί.  Με αφορμή αυτές τις ιδέες και σε συνδυασμό με την έννοια της λέξης Ξαρκής – δρούμε εξ΄αρχής – το φετινό πρόγραμμα συγκέντρωσε συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίες θέτουν καίρια ερωτήματα, αποδομούν και επαναξιολογούν το θέμα των Συνόρων. 

Στο πνεύμα της συνεταιρικής και κοινωνικά εφαρμοσμένης πρακτικής, συνεργαστήκαμε για την δημιουργία έργων που εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας με ευλάβεια ένα πρόγραμμα διεπιστημονικών Φεστιβάλ τέχνης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε πειραματικό γλέντι “ζιαφέττιν”, εργαστήρια, περφόρμανς σε κεντρικά σημεία του χωριού, παιχνίδια, έκθεση, προβολές ταινιών, χωρικές εγκαταστάσεις και μια βραδινή συναυλία με μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “CONTESTED DESIRES”

Το “CONTESTED DESIRES” εστιάζεται στις αποικιακές μας ιστορίες και τον αντίκτυπό τους στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μέσω της σύγχρονης εικαστικής τέχνης. Σε μια περίοδο αυξανόμενου δεξιού λαϊκισμού, το CONTESTED DESIRES στοχεύει να αμφισβητήσει τον αποσταθεροποιητικό και διχαστικό αντίκτυπο του πολιτικού λόγου όπου η πολυπλοκότητα, ποικιλομορφία και επέκταση των κοινοτήτων μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως μέρος ενός παιχνιδιού εξουσίας, φόβου, διάκρισης και αποκλεισμού.

Το CONTESTED DESIRES προωθεί δημιουργικές διεθνείς επαφές και ευκαιρίες ανάπτυξης για καλλιτέχνες και δημιουργικούς επαγγελματίες στην περιοχή μας, στην υπόλοιπη Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Το CONTESTED DESIRES αποτελεί μια πλατφόρμα για καλλιτέχνες, ώστε να θέτουν ερωτήσεις και να ερευνούν τους πολύπλοκους και βαθιά ριζωμένους κραδασμούς του αποικισμού, της κατοχής και της προσάρτησης που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις χώρες και τις ταυτότητές μας σήμερα.

Το CONTESTED DESIRES θα δουλέψει με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς παραγωγούς σε μια συνεργασία κοινοτήτων για τη ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου. Το πρόγραμμα διάρκειας δύο χρόνων ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες στους καλλιτέχνες και τις συμμετέχουσες κοινότητες, να εμπλουτίσουν περαιτέρω την πολιτιστική σκηνή και να υποστηρίξουν τους δημιουργούς να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις εμπειρίες και γνώσεις τους στον διεθνή τομέα των τεχνών. Οι καλλιτέχνες ενθαρρύνονται να εμπλακούν στο πρόγραμμα μέσω ανοικτών προσκλήσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, και θα αποτελέσει ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να διευρύνουν το κοινό τους και να αναπτύξουν τη διεθνή τους πρακτική. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνέδρια, εκθέσεις, δημόσιες εκδηλώσεις και νέο ψηφιακό έργο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 

Το Ξαρκής είναι ένας πολιτιστικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση την Κύπρο ο οποίος ασχολείται με κοινωνικά εφαρμοσμένες, δημιουργικές πρακτικές και εκφάνσεις της κληρονομιάς. Το Φεστιβάλ μας και το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών αποτελούν μια διεθνή, νομαδική διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ένα ορεινό χωριό της Κύπρου.  Σε αυτό το πλαίσιο, άτομα από διάφορα καλλιτεχνικά υπόβαθρα καλούνται να συν-δημιουργήσουν έργα επί τόπου και να “εμπλέξουν” την τοπική κοινότητα απο το ερευνητικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση των δράσεων τους στο ετήσιο Φεστιβάλ.

ΞΑΡΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ιστοσελίδα: xarkis.org

Facebook, Instagram: @xarkisfestival

Σελίδα για την έκθεση: https://www.facebook.com/events/1019154211765687/

Ομάδα: https://xarkis.org/the-team/

You May Also Like

Τα τραγούδια του Μάριου Τόκα ταξιδεύουν

Τον γύρο του κόσμου θα κάνουν τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μέσα από μια ...

Νέα Σκηνη ΘΟΚ: «Ντα» του Χιου Λέναρντ

«Άργησα πολύ να καταλάβω πως μόνο όποιος σ’ αγαπάει πραγματικά ασχολείται μαζί σου». Η ...

Επιστολή στήριξης στον Γιώργο Λούκο

Επιστολή στήριξης στον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Γιώργο Λούκο με ...

Παρ’όλα αυτά καταλήγουμε εδώ /Bizim Kütüphane (Η Βιβλιοθήκη μας)

  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και το πρότζεκτ Terra Mediterranea: ...

Συναυλία του κιθαρίστα Florencio Rodriguez

Μια βραδιά με τυρί και κρασί συνοδευόμενη με μαγευτικούς ήχους ισπανικής κιθάρας από τον ...

X