Γλυπτά του Παρθενώνα σε κρίσιμο σημείο

Πρόταση στο Λονδίνο για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα «επί δανεισμώ» θα απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αναγνωρίζετε τη Βρετανία ως νόμιμο ιδιοκτήτη», λέει η αντιπολίτευση

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, το 2021 θα προτείνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρώτη από την εκλογή του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Observer», o κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα προτείνω στον Μπόρις: Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Η «Observer» σημείωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά, με τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει σε ισχύ και να σχολιάζει ότι η Βρετανία «δεν θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που χάνει». Όπως σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση επ’ αυτού του ζητήματος».

Επίθεση από Αριστερά

Αμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχετικά με την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών και δη στο πλαίσιο ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες.

Η τέως υπουργός Πολιτισμού της χώρας Μυρσίνη Ζορμπά ανέφερε ότι η πρόταση συνιστά προηγούμενο και υπονόμευση του αιτήματος οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά αναγνωρίζει «κυριότητα» στο Βρετανικό Μουσείο. Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ζορμπά υπενθυμίζει την επιχειρηματολογία του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος αναφέρθηκε σε «νόμιμο ιδιοκτήτη» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

H Μεγάλη Βρετανία σε δύσκολη θέση

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εφημερίδα «Observer» σημειώνει τις επίμονες αρνήσεις του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία υπέρ της επανένωσής τους. Επισημαίνεται δημοσκόπηση της YouGov το 2014 που έλεγε ότι μόνο το 23% ήθελαν την παραμονή των Γλυπτών στη Βρετανία.

Σχολιάζει, επίσης, ότι η συγκατάθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιτρέψει την προσωρινή επιστροφή στην Ελλάδα της μετόπης του Παρθενώνα από το Λούβρο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα φέρει σε αμήχανη θέση τη Βρετανία.

Όσο για τη στάση του ίδιου του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, είναι γνωστός φιλέλληνας, ωστόσο ποτέ στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν υπήρξε ο «σκιώδης υπουργός» των Συντηρητικών στον τομέα του πολιτισμού το 2004, είχε θέσει έξι σημεία για τις τέχνες στη Μ. Βρετανία και ένα από αυτά ήταν σχετικό με τα Γλυπτά. Πρότεινε, λοιπόν, ο κ. Τζόνσον όπως δημιουργηθούν… εξαιρετικής ποιότητας ρέπλικες των γλυπτών για να δοθούν στην Ελλάδα «ώστε να τελειώνουμε με αυτήν την ανόητη διαμάχη».

Τέλος, η εφημερίδα «Observer» υπενθυμίζει ότι ως πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών στην Οξφόρδη το 1986, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε προσκαλέσει τη Μελίνα Μερκούρη για να αντιπαρατεθούν σε αγώνα επιχειρηματολογίας με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αποτελούν το μεγαλύτερο αντικείμενο πολιτιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από τον Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα Τόμας Μπρους, τον γνωστό Λόρδο Έλγιν. 

You May Also Like

Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής – Παράταση προβολών

Συνεχίζεται η μεγάλη επιτυχία και απήχηση της νέας ταινίας του Πανίκου Χρυσάνθου, την οποία ...

Μιχάλης Αναστασιάδης | A balancing Act /Μια πράξη εξισορρόπησης

Στο πλαίσιο του Nicosia Pop Up Festival 2017, ο σημαντικός Κύπριος ντιζάινερ Μιχάλης Αναστασιάδης ...

Πρόσκληση από την Ιταλία στη Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Πρόσκληση στην ορχήστρα της ΕΡΤ να δώσει συναυλίες στην Ιταλία απευθύνουν οι διοργανωτές πολιτιστικών ...

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου προβάλει τις βραβευμένες ταινίες του ISFFC

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου ξεκινά των νέο κύκλο προβολών του με τις ταινίες που ...

“Η Μεγάλη Πορεία” του Χρίστου Αβραάμ στην γκαλερί Γκλόρια

Η γκαλερί Γκλόρια εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Χρίστου Αβραάμ, υπό τον εμβληματικό ...

Εικονική περιήγηση στον Πύργο του Οθέλλου

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά παρουσίασε με μια ανακοίνωση της στο fb ...

X