Του Γρηγόρη Ιωάννου
Εκδόσεις Ψηφίδες

Αν και πολιτικού περιεχομένου, το βιβλίο του Γρηγόρη Ιωάννου είναι το best seller του φετινού καλοκαιριού. Μετά τις πρώτες παρουσιάσεις κέρδισε τους αναγνώστες του, από όποια πολιτική σκοπιά κι αν προέρχονται. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ο Ιωάννου ξεκίνησε να γράφει στα μέσα του 2018, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να φύγει από την Κύπρο, και το ολοκλήρωσε αρχές του 2019 ευρισκόμενος στη Σκωτία, όπου εργάζεται ως κοινωνιολόγος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Ο συγγραφέας βασίζει το βιβλίο του σε δύο δεκαετίες στενής παρακολούθησης της εξέλιξης του Κυπριακού, αρθρογραφίας και πολιτικής στράτευσης και δράσης ενάντια στη διχοτόμηση. “Φέτος κλείνω τα σαράντα χρόνια ζωής και έγραψα αυτό το κείμενο στο Καϊμακλί, ένα σημείο στη Λευκωσία που στις 3 από τις 4 πλευρές του ορίζοντα, μερικά χιλιόμετρα μπροστά μου, βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή της χώρας μου με τη νεκρή της ζώνη. Μακάρι τα πράγματα να ήταν αλλιώς και σήμερα να ήμουν σε θέση να έγραφα ένα βιβλίο με τίτλο ‘Η ανατροπή της διχοτόμησης'” αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Ο Γρηγόρης Ιωάννου συμμετέχει ενεργά σε δικοινοτικές κινήσεις επαναπροσέγγισης, όχι μόνο ως ακαδημαϊκός αλλά και ως ακτιβιστής, διατηρεί την ελπίδα ότι η κινητοποίηση των πολιτών και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να βάλει φρένο στις διχοτομικές πολιτικές τόσο στον βορρά όσο και στον νότο, θεωρώντας την εδραίωση της διχοτόμησης απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον:
“Μετά την τελευταία πράξη της κατάρρευσης των συνομιλιών το καλοκαίρι του 2017, διότι ουσιαστικά η αρχή της κατάρρευσης χρονολογείται από το τέλος του 2016, θεώρησα ότι έπρεπε να καταγραφεί και να επεξηγηθεί το πώς φτάσαμε στο και πέντε της μονιμοποίησης της διχοτόμησης. Είχα ήδη γράψει διάφορα κείμενα και σχόλια μέχρι τότε και σκέφτηκα να τα αναπτύξω έτσι ώστε να πάρουν τη συνολική μορφή ενός βιβλίου. Παρά το ότι δεν είχα χρόνο να διαθέσω για ένα τέτοιο πολιτικό βιβλίο, αποφάσισα να αφήσω τις άλλες μου ασχολίες στην άκρη και να επικεντρωθώ σε αυτό. Η άνεση με την οποία κινήθηκε ο Αναστασιάδης το επόμενο διάστημα, η ευκολία με την οποία επανεκλέχθηκε και η αποφασιστικότητα με την οποία μπλόκαρε την επιστροφή στις συνομιλίες δεν μπορούσαν να εξηγηθούν απλώς εστιάζοντας στο πρόσωπό του. Χρειαζόταν μια πιο ολιστική ανάλυση που θα έθετε το πλαίσιο με όρους πολιτικής κοινωνιολογίας και με ορίζοντα δεκαετιών”, μας αναφέρει ο συγγραφέας.

Μέσα από τα επτά κεφάλαια του βιβλίου ο ίδιος κατορθώνει να καταρρίψει πάμπολλους μύθους για το Κυπριακό και τη στάση των Ελληνοκυπρίων, ενώ το βασικό επιχείρημα είναι ότι η εδραίωση της διχοτόμησης δεν ήταν αυτόματη, ούτε συνέβη πίσω από τις πλάτες των Ελληνοκυπρίων: θέτοντας το ιστορικό πλαίσιο της 25ετίας 1950-1975 με όσα οδήγησαν στον διαχωρισμό Ε/Κ και Τ/Κ, εξετάζει την περίοδο 1975-2003, οπότε άνοιξαν τα οδοφράγματα, στέκεται στο 2004 και στο σχέδιο Ανάν και συζητά για τη μάχη που δόθηκε μεταξύ διχοτόμησης και ομοσπονδίας τη δεκαετία 2007-2017.
“Χάρηκα όταν είδα την πολύ θερμή υποδοχή του βιβλίου και ένιωσα ότι μπορεί τελικά να επιτύχει τον στόχο του και να αποτελέσει κάτι περισσότερο από μια θεωρητική καταγραφή – να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο για τη μετατροπή της πολιτικής θεώρησης σε πολιτική πράξη. Να ταράξει κάποια λιμνάζοντα νερά αρθρώνοντας ρητά και δημόσια διάφορα πράγματα που προτιμούνται να λέγονται ιδιωτικά και υπόρρητα”, συμπληρώνει.

Αυτή τη στιγμή το βιβλίο μεταφράζεται στα τουρκικά και στα αγγλικά.

You May Also Like

Παζαράκι Βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Κυριάκου

Το Βιβλιοπωλείο Κυριάκου σας προσκαλεί και φέτος στο μεγάλο ετήσιο παζαράκι Βιβλιου, που θα ...

Ναυτία

Του Χασάν Σαντούν Πέρα απ’ αυτή την ατέλειωτη θάλασσα Έφυγα και δεν κοίταξα ποτέ ...

“Λάμπρος” της Μυρτούς Παπαχριστοφόρου από το Rialto Theatre Live

Α ναι. Θα τα ζούσα όλα, ξανά, απ’ την αρχή! Όλα μπορούσαν να χαθούν ...

«Αστικές και άλλες αδέσποτες ιστορίες» του Μιχάλη Βρυωνίδη

Γράφει η Ρένα Χόπλαρου Ο Μιχάλης Βρυωνίδης εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλιαράκι με «Αστικές και ...

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με την Ρίτα Αντωνοπούλου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του, το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει ένα ...

Τιμητική εκδήλωση για το έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

Χθες βράδυ, διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Κέδρος, ...

X