Ο βασιλιάς Κινύρας έγινε animation

Σε παγκόσμια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ θα δούμε την ταινία Κινύρας, Ιερεύς Κλιτός Αφροδίτας, του Σταύρου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθολογικό βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, ωραιότατο άντρα, εφευρέτη, που διέθετε παροιμιώδη πλούτο και έπαιζε λύρα. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών Τζον Φράνκλιν, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Κινύρα. Επιπλέον, οι μύθοι που περιβάλλουν τον βασιλιά αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation, για την οποία συνεργάστηκαν ο ανιματέρ Σταύρος Χριστοφόρου και η σκιτσογράφος/εικονογράφος Γκλίνις Φοκς.

Σε αυτό το σκίτσο αποτυπώνεται ο μύθος του Αμάρακου, γιου του Κινύρα, που ήταν εφευρέτης αρωμάτων. Ο μύθος λέει πως ενθουσιασμένος από τη δημιουργία ενός εξαίσιου αρώματος ο μικρός Αμάρακος έτρεξε στο παλάτι να το δώσει στον πατέρα του. Τότε έχασε τον βηματισμό του, έριξε κάτω το μπουκάλι κι αυτό έσπασε, σκορπίζοντας το άρωμα σε όλο το παλάτι. Ο Αμάρακος ντράπηκε και θρηνούσε τόσο πολύ που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε ένα φυτό με υπέροχο άρωμα, ο γνωστός σήμερα αμάραντος.

+ Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019.

You May Also Like

Κooks

Save the date! Οι Κooks φτάνουν στην Κύπρο στις 26 Ιουνίου στο πλαίσιο του ...

This dot was huge / this dot has pride / this dot was the one / that was for the everyone

Γράφει η Χρυσταλλένη Λοϊζίδου* Η δουλειά της Nurtane μεταδίδει άμεσα ένα μοναδικό, τεράστιο παραλογισμό ...

Vanity

Στοιχεία ανόμοια στη συγχρονικότητά τους συναντώνται στην έκθεση με τίτλο Vanity, η οποία εγκαινιάζεται ...

«Οιδίποδας» στο 4ο Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών

Γυναίκες επικίνδυνες και σε κίνδυνο. Άντρες σε εσωτερική σύγκρουση αναζητούν την αλήθεια. Εικόνες σε ...

Αυτή είναι η Καμράν Αζίζ

Μουσικός και φαρμακοποιός, κόρη του Μεχμέτ Αζίζ, του σπουδαίου γιατρού που καταπολέμησε τη μαλάρια ...

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού

Στις 6 Ιουνίου ξεκινά το φετινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού [δες ατζέντα, σελ. 8] στο ...

X