Συμμετοχή της Κύπρου με την ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις / Μάχη Δημητριάδου Lindahl  στο 3rd Dance Bridges Festival, Kolkata India. 1-5 Αυγούστου 2019, με το έργο «’Oρος /  Mountain»

To Dance Bridges Festival έχει εξελιχθεί σε μία πολύ-αναμενόμενη από τον κόσμο του χορού συνάντηση, που τοποθετεί την Καλκούτα στον χάρτη των διεθνών φεστιβάλ. 

Αυτή η Μπιενάλε του σύγχρονου χορού δημιουργήθηκε το 2015 από την Vanessa Μaria Mizra υποστηριζόμενο από μία διεθνή επιτροπή με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Ταιβάν και ισχυροποιείται χρόνο  με τον χρόνο. 

Φέτος στην τρίτη του διοργάνωση, το φεστιβάλ φιλοξένησε τα χορογραφικά έργα  40 καλλιτεχνών από 15 χώρες, σ΄ ένα μαραθώνιο πρόγραμμα πέντε ημερών από την 1η  ως και την 5η  Αυγούστου  με παραστάσεις σύγχρονου χορού, προβολές video dance, εργαστήρια,  διαλέξεις, συναντήσεις αυτοσχεδιασμού, site specific events, residency παρουσιάσεις  καθώς και show cases έργων νέων καλλιτεχνών, σε μια πληθώρα χώρων και ιδρυμάτων στην πόλη της Καλκούτας, όπως  τα ICCR, Alka Jalan Foundation, Alliance Francaise du Bengal, International Management Institute, Kolkata Centre for Creativity, American Centre, Quest Mall.

 

 

Η καλλιτεχνική επιτροπή επέλεξε ανάμεσα σε 200 περίπου αιτήσεις συμμετοχής, μεταξύ άλλων τα έργα γνωστών και διακεκριμένων διεθνώς ομάδων και χορογράφων όπως των Tjimur Dance Theatre (Taiwan), Gabrielle Revlock ( USA), Vam Huyhn Company (UK), Asomates Dynameis / Andromachi Dimitriadou Lindahl (Cyprus), Martin Pilliponsky Braier (Argentina), Massala Dance Company / Fouad Boussouf (France), Stephano Fardeli (Italy), , Pietro Marullo (Italy/ Belgium), Florent Schwartz (France), Harm Weistra ( Nederlands), Juliana Ottlick (Hungary), Companie Humain (France), Dadans (Turkey), Subhajit Khush Das, Vanessa Μaria Mizra, Pintu Das (India). 

 «Το φετινό φεστιβάλ με θεματική «The sense of intimacy» είχε σαν στόχο να φέρει το κοινό σε επικοινωνία με τις πιο προσωπικές ιστορίες των καλλιτεχνών και να δημιουργήσει ένα χώρο μοναδικών και προσωπικών συναντήσεων με τους καλλιτέχνες.  Το πως στρέφοντας την προσοχή μας προς τις βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα τον κόσμο μας και την κοινωνία που αλλάζει.» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια Vanessa Μaria Mizra.

 Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις  της Ελληνίδας χορογράφου της διασποράς Μάχης Δημητριάδου Lindahl, που ζει και δημιουργεί στην Κύπρο από το 2004, επιλέχτηκε να συμμετέχει με το έργο « Όρος / Mountain» εκπροσωπώντας την Κύπρο με τους χορευτές Φούλη Στυλιανίδου, Λοίζο Κωνσταντίνου, Ηβη Χατζηβασιλείου και Γιάννη Οικονομίδη, σε μουσική Κωνσταντινας Πολυχρονοπούλου, κοστούμια Έλενας Κατσούρη, φωτισμούς Γιώργου Λάζογλου και φωτογραφίες Παύλου Βρυωνίδυ λκαι Γιώργου Στυλιανού.

«Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ Dance Bridges στην Καλκούτα της Ινδίας ήτανε μια μοναδική εμπειρία σε πολλά επίπεδα. Το Dance Bridges είναι ένα από τα πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα φεστιβάλ με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλοσοφία. Είναι στραμμένο προς την δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές που όμως μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα από τον σύγχρονο χορό. Έτσι ο χορός γίνεται το όχημα επικοινωνίας και μοιράσματος όχι μόνο αισθητικών αναζητήσεων αλλά και κοινωνικών και πολιτικών στάσεων.  

Η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι κοινωνικές ανισότητες, η οικολογική καταστροφή, η αποξένωση, ήταν μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν  στο φεστιβάλ .

 Είχαμε την ευτυχία να συναντήσουμε υπέροχους ανθρώπους πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, συνάδερφους απ’ όλο τον κόσμο με διεθνή καριέρα, και να μοιραστούμε μαζί τους την δουλειά μας και τους προβληματισμούς μας.

 «Παρουσιάσαμε τρία αποσπάσματα από το έργο μας « Όρος / Mountain»  σε τρείς διαφορετικούς χώρους. Το «¨Ορος» είναι ένα έργο για την αφύπνιση, την αντοχή, την πάλη, την συμπόνια. Είναι ένα ταξίδι εσωτερικής ανάβασης που σηματοδοτεί την αναζήτηση νοήματος και την επιθυμία του ανθρώπου να συναντήσει τον εαυτό του και τον άλλον. 

Οι πορείες μας είναι κοινές ακόμα κι αν φαίνεται να διαφέρουν. Η ανθρώπινη αλυσίδα συνεχίζει την ανάβασή της διασχίζοντας τοπία άλλοτε σκοτεινά και τραχιά κι  άλλοτε φωτεινά και υπερβατικά.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 με την στήριξη του προγράμματος Τερψιχόρη 2018. Μέρη του παρουσιάστηκαν στο 3ο Φεστιβάλ Χορού Ζακύνθου καθώς και στο 10o Dance Waves Festival.

Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ Dance Bridges  έγινε δυνατή με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών της Κύπρου και της  Ινδικής Αρμοστείας στην Κύπρο».

 

Οι Ασώματες Δυνάμεις δανείζονται το όνομά τους από το βυζαντινό όνομα των αγγέλων για να δηλώσουν την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζουν μέσα από τον χορό τους. 

Την ομάδα ίδρυσε στο Παρίσι το 1996 η  Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, το 2000 εγκαταστάθηκε στην Στοκχόλμη και από το 2004 έχει έδρα της την Λευκωσία. 

ΟΙ Ασώματες Δυνάμεις παρουσίασαν έργα σε ανεξάρτητες σκηνές και φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στο Dansens hus της Στοκχόλμης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Centre Culturel Suedois στο Παρίσι, στην Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στο  Forum Libre Danse στην Αβινιόν ( Les Hivernales), στο CNC στο Παρίσι, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Aversta Museum of Modern Art, Aversta, στο Maison de la Musique et de La Dance στο Στρασβούργο (στα πλαίσια της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης), στο 3ο Φεστιβάλ Χορού Ζακύνθου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, στο Θέατρο Ριάλτο, στην Παλιά Ηλεκτρική, ΕΘΑΛ,  θέατρο Ένα, Θέατρο Δέντρο, Θέατρο Παλλάς, στην Κυπριακή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο No Body festival, Dance Waves festival, Cyprus International Dance Festival, Visibility και Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης, στο Ίδρυμα Αρτος και στο Ίδρυμα Pharos στην Κύπρο, καθώς και στο Μaritime museet, Medelhavs museet, Historiska Museet, Glashuset, Modernadansteatre της Στοκχόλμης.

Η χορογράφος με την ομάδα της ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά το φθινόπωρο του 2019.

 

You May Also Like

Tango Legends σε Ριάλτο και Θέατρο Στροβόλου

Οι παγκοσμίου φήμης χορογράφοι και χορευτές του Αργεντίνικου tango, Panlo Sosa και Mariela Maldonado, πλαισιωμένοι από τους ...

ΜΑ(Τ)ΤΕΡ, μια διαδραστική περφόρμανς της Μάχης Δημητριάδου

Μια διαδραστική παράσταση – εικαστική εγκατάσταση πολυμέσων, σύγχρονου χορού, μουσικής και λόγου παρουσιάζει με ...

Η λίμνη των χορευτών

Γράφει η Ελεάνα Αλεξάνδρου, χορογράφος Είμαστε στον Γενάρη του 2021. Γράφω για πολλοστή φορά ...

Πλατφόρμα Χορογραφίας με έργα που τολμούν και υπερβαίνουν κοινωνικούς περιορισμούς

Με χορογραφικές προτάσεις που τολμούν και υπερβαίνουν κοινωνικούς περιορισμούς ξεκινά σήμερα στο Θέατρο Ριάλτο, ...

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη σε κίνηση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Σε μια περίοδο όπου οι παραστάσεις και οι συναυλίες είναι ακόμα απαγορευμένες λόγω των ...

UNUSUAL SUSPECTS της Εύης Δημητρίου

H ομάδα Εν δράσει συνεχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη με την σόλο διαδραστική ...

X