Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

Για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019]
Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund Keeley για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019].  
Σε αυτό το βιβλίο, η Κύπρια ακαδημαϊκός, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίζει την πορεία μετάβασης των αυτοκρατοριών σε έθνη-κράτη, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεξιλόγιο που προκύπτει για αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής του βραβείου, «η Ζάνου ως ειδικός διασώζει μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Μεσογείου και ρίχνει φως σε λογοτεχνικές και πολιτικές μορφές των οποίων οι ιστορίες θα έπρεπε να ξαναδουλευτούν για να ενταχθούν στις εθνικές αφηγήσεις.»
Κινούμενο ανάμεσα στη μικρο- και τη μακρο-ιστορία, το βιβλίο εστιάζει στον χώρο εκείνο όπου οι ατομικές ιστορίες, τα πολιτικά πεδία και η εγγραφή τους στη γλώσσα, εξυπηρετούν στη διερεύνηση του περιεχομένου του πατριωτισμού κατά τον 19ο αιώνα.
Την Κριτική Επιτροπή του Edmund Keeley Book Prize που απονέμεται από τον Οργανισμό MGSA (Modern Greek Studies Association of North America), αποτέλεσαν οι Δημήτρης Αντωνίου (πρόεδρος), Φωτεινή Δημηρούλη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και Νικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ).

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο του 26ου Συμποσίου του MGSA στο Σακραμέντο.

Το βραβείο Edmund Keeley απονέμεται ετήσια σε ένα ακαδημαϊκό βιβλίο με ελληνική θεματολογία, που κυκλοφορεί αρχικά στην αγγλική γλώσσα. Με αυτό το βραβείο τιμάται το έργο του ακαδημαϊκού Edmund Keeley (1928-) o oποίος έγραψε ή μετέφρασε περισσότερα από 30 βιβλία. Θεωρείται ειδικός στο έργο των ποιητών Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου αλλά και στη μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα. Δίδαξε για 40 χρόνια Αγγλικά, Δημιουργική Γραφή και Ελληνικές Σπουδές και συνταξιοδοτήθηκε το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. 

+ To βιβλίο Transnational Patriotism in the Mediterranean, 1800-1850: Stammering the nation θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια μέχρι τα τέλη του 2020.

You May Also Like

Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015

Το τριήμερο 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί το φετινό 5ο Μουσικό ...

The Performance Shop | On Display: Ευριπίδης Λασκαρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Παύλος Βρυωνίδης Ο Έλληνας σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής ταινιών μικρού μήκους και περφόρμερ Ευριπίδης ...

ΑΚΕΛ: 14 σημεία για τον πολιτισμό

Δεκατέσσερις προτάσεις ως μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού που επηρεάζονται από ...

Συλλεκτικό λεύκωμα “Days & Summers” της Τζάνις Τζόπλιν

Στις 10 Ιουνίου, 2.000 συλλέκτες φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία, αποκτώντας το λεύκωμα “Janis ...

Προκηρύχθηκαν οι υποψηφιότητες για Ιδρυτικά Μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Η Ιδρυτική Επιτροπή της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών προκήρυξε, την υποβολή υποψηφιοτήτων ...

Πρόσκληση του Πλάθιντο Ντομίνγκο στον 14χρονο Γιώργο Ιωάννου για να τραγουδήσουν μαζί

Πρόσκληση από τον παγκοσμίου φήμης Ισπανό τενόρο και συνθέτη Plácido Domingo έλαβε ο νεαρός ...

X