Στην Κωνσταντίνα Ζάνου το Edmund Keeley Book Prize

Για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019]
Η Κωνσταντίνα Ζάνου ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 ακαδημαϊκούς και απέσπασε το φετινό βραβείο Edmund Keeley για το βιβλίο της με τίτλο Transnational Patriotism in the Mediterranean,1800-1850: Stammering the Nation [Oxford University Press, 2019].  
Σε αυτό το βιβλίο, η Κύπρια ακαδημαϊκός, η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίζει την πορεία μετάβασης των αυτοκρατοριών σε έθνη-κράτη, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεξιλόγιο που προκύπτει για αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κριτικής Επιτροπής του βραβείου, «η Ζάνου ως ειδικός διασώζει μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Μεσογείου και ρίχνει φως σε λογοτεχνικές και πολιτικές μορφές των οποίων οι ιστορίες θα έπρεπε να ξαναδουλευτούν για να ενταχθούν στις εθνικές αφηγήσεις.»
Κινούμενο ανάμεσα στη μικρο- και τη μακρο-ιστορία, το βιβλίο εστιάζει στον χώρο εκείνο όπου οι ατομικές ιστορίες, τα πολιτικά πεδία και η εγγραφή τους στη γλώσσα, εξυπηρετούν στη διερεύνηση του περιεχομένου του πατριωτισμού κατά τον 19ο αιώνα.
Την Κριτική Επιτροπή του Edmund Keeley Book Prize που απονέμεται από τον Οργανισμό MGSA (Modern Greek Studies Association of North America), αποτέλεσαν οι Δημήτρης Αντωνίου (πρόεδρος), Φωτεινή Δημηρούλη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και Νικόλας Πρεβελάκης (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ).

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο του 26ου Συμποσίου του MGSA στο Σακραμέντο.

Το βραβείο Edmund Keeley απονέμεται ετήσια σε ένα ακαδημαϊκό βιβλίο με ελληνική θεματολογία, που κυκλοφορεί αρχικά στην αγγλική γλώσσα. Με αυτό το βραβείο τιμάται το έργο του ακαδημαϊκού Edmund Keeley (1928-) o oποίος έγραψε ή μετέφρασε περισσότερα από 30 βιβλία. Θεωρείται ειδικός στο έργο των ποιητών Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου αλλά και στη μεταπολεμική περίοδο στην Ελλάδα. Δίδαξε για 40 χρόνια Αγγλικά, Δημιουργική Γραφή και Ελληνικές Σπουδές και συνταξιοδοτήθηκε το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. 

+ To βιβλίο Transnational Patriotism in the Mediterranean, 1800-1850: Stammering the nation θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια μέχρι τα τέλη του 2020.

You May Also Like

Αφιερωμένη στην Νίκη Μαραγκού η εκδήλωση «Ποίηση και Κρίση»

Στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού αφιερώθηκε η εκδήλωση «Ποίηση και Κρίση», η οποία πραγματοποιήθηκε το ...

Ο Γερμανός φωτογράφος Peter Freitag στην Πάφο

Όπως ήδη ανακοινώθηκε, τέσσερις φωτογράφοι που συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας “Aphrodite International Online ...

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Φαγητό επί της μεγάλης οθόνης, σουρεαλισμός, πειραματισμός, η πάντα παρούσα σημειολογία και η κινηματογραφική ...

Ένα πλοίο του Μπάνκσι στη Μεσόγειο για να διασώζει τους μετανάστες

Ο street artist Μπάνκσι χρηματοδότησε ένα νέο πλοίο για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, ...

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος ο γιος του Νίκου Ξυλούρη, Γιώργος Ξυλούρης

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσε σε ηλικία 55 ετών ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης, ...

X