Ελάχιστο φόρο τιμής στον Κύπριο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, 40 χρόνια από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2019, αποτελούν οι δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Στις συναυλίες θα συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (τραγούδι), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο). Στη συναυλία της Λευκωσίας θα συμμετέχει, επίσης, η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με τη Ρένα Στυλιανού στο πιάνο και σε διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου. Στη συναυλία της Λεμεσού θα συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου στο πιάνο, σε διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.

Το έργο του Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979) υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, με συμφωνικά έργα, όπερες και ορατόρια. Ο ίδιος ο μουσουργός υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα: συνθέτης, μουσικολόγος, μαέστρος, δάσκαλος και οραματιστής.

Θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή, μόνο έτσι νικάς τον θάνατο, αφήνοντας πίσω σου ένα έργο και ένα όνομα»

Στις δύο συναυλίες θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη «Κουαρτέτο εγχόρδων», «Σουίτα για τσέλο και πιάνο», «Τρίο με πιάνο», «Πρελούδιο για βιολί και πιάνο», τα τραγούδια «Άρια της Ναυσικάς», «Κερύνεια μου με πιάνο», «La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων» και τα Χορωδιακά «Χαίρε Οδυσσέα» και «Η Ρωμιοσύνη».

Η πρώτη συναυλία στη Λευκωσία

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η πρώτη συναυλία προς τιμήν του Σόλωνα Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας.

Πριν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα χαιρετίσει την εκδήλωση η Γεωργία Μιχαηλίδου, κόρη και πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος που φέρει το όνομα του μουσουργού.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση οπτικογραφημένων συνεντεύξεων του Σόλωνα Μιχαηλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδη και ομιλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» και γιου του συνθέτη, Μίκη Μιχαηλίδη, με τίτλο «Σόλων Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης».

+ Στις 12 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 ευρώ (μειωμένο/φοιτητικό 5 ευρώ). Πληροφορίες τηλ. 22894531-2 

Στις 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού στις 20:30. Εισιτήρια προς 12 και 8 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 77777745 και rialto.com.cy

You May Also Like

Έρχεται το “Άγκάθθιν”

Ο νέος δίσκος “Αγκάθθιν” του κυπριακού συγκροτήματος Monsieur Doumani θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια κλίμακα ...

«Η Καρδερίνα» με τη Νικόλ Κίντμαν στην μικρή οθόνη

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος της Ντόνα Ταρτ, «Η Καρδερίνα», ...

Πρόσθετη παράσταση για τα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»

Μια πρόσθετη παράσταση στη Λευκωσία ανακοίνωσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την παραγωγή της ...

Κυκλοφόρησε το music video του πρώτου single debute της Vassilia, “Better Alone”

Ανατρεπτικές εικόνες και η ιστορία μίας ηρωίδας που χώρισε και είναι έτοιμη να λάβει ...

Σταύρος Αντωνόπουλος στην γκαλερί Μορφή

Έργα μικρών διαστάσεων αλλά και ψηλόλιγνες κολώνες περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του εικαστικού και ...

“Gloria” – Ένα έργο για την αγάπη, την φαντασία και την χρυσή ηλικία.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα συνομιλεί με έναν λούτρινο επισκέπτη, περιμένοντας τον γιο της. Εκείνος θα ...

X