Ελάχιστο φόρο τιμής στον Κύπριο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, 40 χρόνια από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται το 2019, αποτελούν οι δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Στις συναυλίες θα συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (τραγούδι), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο). Στη συναυλία της Λευκωσίας θα συμμετέχει, επίσης, η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με τη Ρένα Στυλιανού στο πιάνο και σε διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου. Στη συναυλία της Λεμεσού θα συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου στο πιάνο, σε διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.

Το έργο του Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979) υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, με συμφωνικά έργα, όπερες και ορατόρια. Ο ίδιος ο μουσουργός υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα: συνθέτης, μουσικολόγος, μαέστρος, δάσκαλος και οραματιστής.

Θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή, μόνο έτσι νικάς τον θάνατο, αφήνοντας πίσω σου ένα έργο και ένα όνομα»

Στις δύο συναυλίες θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη «Κουαρτέτο εγχόρδων», «Σουίτα για τσέλο και πιάνο», «Τρίο με πιάνο», «Πρελούδιο για βιολί και πιάνο», τα τραγούδια «Άρια της Ναυσικάς», «Κερύνεια μου με πιάνο», «La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων» και τα Χορωδιακά «Χαίρε Οδυσσέα» και «Η Ρωμιοσύνη».

Η πρώτη συναυλία στη Λευκωσία

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η πρώτη συναυλία προς τιμήν του Σόλωνα Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας.

Πριν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα χαιρετίσει την εκδήλωση η Γεωργία Μιχαηλίδου, κόρη και πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος που φέρει το όνομα του μουσουργού.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση οπτικογραφημένων συνεντεύξεων του Σόλωνα Μιχαηλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδη και ομιλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» και γιου του συνθέτη, Μίκη Μιχαηλίδη, με τίτλο «Σόλων Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης».

+ Στις 12 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 ευρώ (μειωμένο/φοιτητικό 5 ευρώ). Πληροφορίες τηλ. 22894531-2 

Στις 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού στις 20:30. Εισιτήρια προς 12 και 8 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 77777745 και rialto.com.cy

You May Also Like

«ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ» του Τζόρντι Γκαλθεράν

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, το θεατρικό έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Jordi ...

Pinturicchio – Il Bambini Gesù Delle Mani

The Mayor of Nicosia Mrs Eleni Mavrou and H. E. the Ambassador of Italy ...

Διάλεξη του επιμελητή Luca Lo Pinto στο NiMAC

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ hypersurfacing που διοργανώνει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

Ελευθερία Αρβανιτάκη και ΤΑΚΙΜ στην Κύπρο

Η συνάντηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και των ΤΑΚΙΜ είναι αδιαμφισβήτητα ένα μουσικό γεγονός! Μετά ...

Δήμητρα Γαλάνη και Ευστάθιος Δράκος στο Σκαλί Αγλατζιάς

H σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα 2ωρο απολαυστικό πρόγραμμα γεμάτο από τα ...

Χριστούγεννα στο Zaatar

Μία σειρά από ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο πολυχώρος Ζαάταρ στη Λευκωσία λίγες ημέρες ...

X