Τεχνολογικά αδαείς είμαστε, όχι χαζοί

Για το libra δεν έγραψα κάτι μέχρι στιγμής γιατί το bitcoin με μπέρδευε. Είχα και τους απογόνους που μου πρήζαν τα σκώτια να πέσει το bitcoin να κατέβει και η τιμή της κάρτας γραφικών να πάρουμε καινούργια κι εκεί την έχασα την μπάλα εντελώς. Έχω πάρει και βιβλία (που τ’ άφησα στη μέση), έχω διαβάσει και άρθρα-σεντόνια ολόκληρα αλλά και πάλι είναι αυτό που λέγαμε τις προάλλες, είναι μια τεχνολογία που με ξεπερνά, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όταν διαβάζω λοιπόν στην εισαγωγή της σχετικής Λευκής Βίβλου του facebook ότι “η αποστολή του libra είναι να ευνοήσει την ανάπτυξη ενός απλού νομίσματος και μιας απλής παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής δομής, στην υπηρεσία εκατομμυρίων ατόμων”, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το ευρώ. Γιατί ο δικός μου παλαιολιθικός, προ-τεχνολογικός εγκέφαλος δεν σκέφτεται με αλγόριθμους αλλά με αναλογίες. Έτσι λοιπόν με το ευρώ, αποφασίσαμε όλοι που είμαστε κάτι σαν οικογένεια (εκτός από αυτόν τον χαμένο τον Μπόρις που θέλει σώνει και ντε να χωρίσουμε γιατί θεωρεί ότι είναι εξ αγχιστείας και όχι εξ αίματος συγγενής) να έχουμε ένα κοινό νόμισμα για να μην μπερδευόμαστε με το μάρκο του ενός και το φράγκο του άλλου, να πηγαίνουμε όπου μας αρέσει, ν’ αγοράζουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να χρειαζόμαστε κομπιουτεράκι (χα! χα! θυμόσαστε τους παλιούς που έλεγαν τον ψηφιακό άβακα κομπιουτεράκι;). Αλλά αυτό απαίτησε από τα μέλη της οικογένειας να θυσιάσουν δημοσιονομικά εργαλεία, να συμφωνήσουν σε παλαβές ισοτιμίες, να υποστούν “τιμωρίες” από τα άλλα μέλη και πόσα άλλα. Και στο τέλος μάθαμε ότι χωρίς κοινή οικονομική πολιτική η κοινή νομισματική πολιτική είναι καλή μόνο σε περίοδο παχιών αγελάδων (κι αυτό με ερωτηματικό).

 

Υπερεθνικό νόμισμα: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να γίνει τραπεζίτης και γι’ αυτό χρειάζεται τη δική του τράπεζα και φυσικά το δικό του νόμισμα

 

Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος και σου λέει για παγκόσμιο νόμισμα και παγκόσμια χρηματοπιστωτική δομή, αρχίζεις ν’ ανησυχείς. Το κέρδος θα είναι, λέει, χρηματοπιστωτικές πράξεις άμεσες και φθηνές: άμα δηλαδή θέλω ν’ αγοράσω κάτι από τις ΗΠΑ δεν θα μου χρεώνουν κερατιάτικα οι τράπεζες (άλλο που οι περισσότερες εταιρείες στις ΗΠΑ δεν στέλνουν προϊόντα εκτός χώρας και αναγκάζονται οι πτωχές καταναλώτριες να νοικιάζουν εικονικές θυρίδες στις ΗΠΑ κι άμα δεν με πιστεύετε δείτε κανένα βιντεάκι για μακιγιάζ στο YouTube). Χώρια που σκασίλα μας πια για capital controls και τέτοια. Άμα έχεις libra βάζεις και βγάζεις ζεστό χρήμα όπου θες, κατά προτίμηση στους καινούργιους ψηφιακούς φορολογικούς παραδείσους που θα δημιουργηθούν κάπου στο Cloud.

Αυτός είναι ο στόχος λοιπόν του facebook. Να φτιάξει όχι ένα διεθνές αλλά ένα υπερεθνικό νόμισμα. Σημασία δεν έχει αν εγώ, εσείς ή ο γείτονας καταλαβαίνουμε την τεχνολογία bitcoin και το πώς λειτουργεί. Σημασία έχει ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να γίνει τραπεζίτης και γι’ αυτό χρειάζεται τη δική του τράπεζα και φυσικά το δικό του νόμισμα. Ανεξάρτητο από κράτη και άρα από κανόνες. Αμερικανιά. Γιατί κι εμείς στην Ευρώπη αγαπάμε τον καπιταλισμό αλλά τον δικό μας. Με κανόνες.
Αυτή θα είναι και η τεράστια διαφορά με τα κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin. Θα είναι κανονικό νόμισμα με ισοτιμία που θα βασίζεται στα άλλα νομίσματα. Ειρήσθω εν παρόδω, τον Δεκέμβριο του 2016 το bitcoin ήταν περίπου στα 800 δολάρια, τον Δεκέμβριο του 2017 στα 1.800 και τον Δεκέμβριο του 2018 στα 3.000. Τέτοιες αηδίες δεν ταιριάζουν σ’ έναν τραπεζίτη όπως ο Μαρκ.

Μια φράση μόνο: “εναλλακτικό παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα”, αυτό μας προτείνει ο Μαρκ. Και θέλει να το καταπιούμε ως επανάσταση. Αλλά εμείς εδώ στην Ευρώπη κύριε, όσο και να μην χωνεύουμε τις τράπεζες, όσο και να έχουμε υποφέρει, αυτές τις επαναστάσεις δεν τις μασάμε. Γιατί παρόλο που από τεχνολογία δεν ξέρουμε πολλά, χαζοί δεν είμαστε.

 

You May Also Like

Μια βροχερή Κυριακή

Έχω απλώσει τα ρούχα και είμαι στην κουζίνα για το γνωστό βραδινό μάζεμα. Ακούω ...

Ψηφιακή ανατροπή στα μίντια

Γράφει η Βάλια Καιμάκη Να συμφωνήσουμε ότι ο όρος “δίνη της ψηφιακής ανατροπής” είναι ...

Η απολογία Ζούκερμπεργκ

Σήμερα τη στήλη Social Media δεν τη γράφει άλλος παρά η αυτού εξοχότης, ο ...

Πετάει, πετάει το ρομποτάκι

Πριν από λίγες ημέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του για την ...

Ο “θόρυβος” των Social Media

Της Βάλιας Καϊμάκη O “θόρυβος” στην επικοινωνία είναι όσα εμποδίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία, που ...

Επιστήμη και Ορίζοντας 2020

Έβλεπα πριν από λίγες μέρες τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» την τριετία ...

X