Ο κόσμος των “φαντασμάτων”

Το Ghost Recon Breakpoint είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας Ghost Recon. Για την ακρίβεια είναι το 11ο παιδί και αυτό κάτι λέει για την επιτυχία του παιχνιδιού.

Βασικά δεν χρειάζεται συστάσεις, αλλά για όσους μπαίνουν τώρα σε ηλικία να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ) ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή.

Στο παιχνίδι πρωταγωνιστεί μια καινούργια ομάδα στρατιωτών από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, από την Delta Company, 1o Τάγμα, 5η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, που έχει βάση το Φορτ Μπραγκ στη Νότια Καρολίνα. Όσοι ξέρουν δύο (στρατιωτικά) γράμματα καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν λόχοι Delta στα τάγματα των ειδικών δυνάμεων (το καθένα έχει τρεις, όχι τέσσερις λόχους), στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτος, εξ ου και η ονομασία ghost (φάντασμα). Ο ρόλος του είναι όπως και κάθε κανονικού λόχου στις ειδικές δυνάμεις: αναλαμβάνει αποστολές που είναι διαβαθμισμένες.

 

Το παιχνίδι ετοιμάστηκε από μια ομάδα 1.000 ατόμων και είναι το πρώτο που βρίσκεται σε φανταστικό κόσμο

Το πρώτο παιχνίδι, το Tom Clancy’s Ghost Recon, βγήκε το 2001 αλλά η δράση του είναι το 2008. Κλασικός Ψυχρός Πόλεμος: μεταφερόμαστε στη Ρωσία όπου υπερεθνικιστές παίρνουν την εξουσία και σκοπεύουν να ξαναδημιουργήσουν τη Σοβιετική Ένωση. Πρώτος στόχος τους είναι να στηρίξουν επαναστάτες στη Γεωργία και τις Βαλτικές Χώρες (αυτές μπορεί να ακούγονταν εξωτικές για τους Αμερικανούς, για μας στην Ευρώπη που η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004 το λες και κάπως αστείο). Έρχεται λοιπόν ο λόχος να πολεμήσει, την πέφτουν σε όλο τον κόσμο και κερδίζουν την τελική μάχη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το παιχνίδι έγινε τεράστια επιτυχία και η Ubisoft, η εταιρεία παραγωγής, επένδυσε πολλά σε αυτό. Το Breakpoint ετοιμάστηκε από μια ομάδα 1.000 ατόμων και είναι το πρώτο που βρίσκεται σε φανταστικό κόσμο, ώστε να δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στον παίκτη. Στους κόσμους αυτούς δεν υπάρχουν φιλικά όντα, νιώθεις μόνος σου, ένας εναντίον όλων. Και αν χάσεις αρκετή ζωή, ο χαρακτήρας σου αρχίζει να κουτσαίνει ή δεν σημαδεύει πια τόσο καλά.
Το Breakpoint είναι στην ουσία η συνέχεια των Wildlands (του προηγούμενου), ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η ιστορία έχει γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού στις μάχες είναι αρκετά ικανοποιητικοί και σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι μια καλή εμπειρία ειδικά αν παίζεις με τους φίλους σου online. Άλλωστε είναι παιχνίδι συνεργασίας, είναι φτιαγμένο για να παίζουν όλοι μαζί. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα παιχνίδια που βγαίνουν και για την κονσόλα Stadia της Google, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Εκείνο πάντως που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι υπάρχουν πολλές αντιθετικές κριτικές. Ένα από τα μεγάλα site του χώρου, που στην κριτική του ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, έλαβε από κάτω σχόλια του τύπου “δεν πρόκειται να σας ξαναδιαβάσω”, “είστε πολύ σκληροί” και άλλα τέτοια από οπαδούς του παιχνιδιού. Οι κακές κριτικές είναι, χοντρικά, ότι έχει παραπάνω glitches απ’ ό,τι επιτρέπεται. Οι καλές κριτικές είναι ότι όπως και να το κάνεις είναι ένα μέλος της οικογένειας του Tom Clancy’s Ghost Recon.

Και μια μικρή διευκρίνιση για τους φαν των θρίλερ του Αμερικανού συγγραφέα Τομ Κλάνσι που έχει δώσει το όνομά του στη σειρά. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δεν ξέρουμε εάν ο Κλάνσι έγραψε το πρώτο σενάριο ή όχι. Ήταν όμως συνιδρυτής του στούντιο που έκανε την πρώτη παραγωγή. Το 2008, η Ubisoft αγόρασε την εταιρεία αλλά το όνομα έμεινε.
Καλά ταξίδια λοιπόν σε όσους παίξετε…

You May Also Like

Binge-watching, μέρος B’

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2015, ...

Πώς ο Μαρκ έγινε εκδότης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια αναρχόσουπα μας σερβίρισε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ένα ...

Fake news και πάλι

“EU Code of Practice on Disinformation” είναι το όνομα του κώδικα που κυκλοφόρησαν οι ...

Το αντικομφορμιιστικό TikTok

Όσοι δεν έχετε πάρει γραμμή, καιρός είναι να ξυπνήσετε. Το facebook είναι το μέσο ...

Πώς το twitter σταμάτησε τον πόλεμο στο Ιράν

Στην αρχή φάνηκε ότι το twitter είναι το νέο πολεμικό όπλο, ιδιαίτερα για τον ...

Η Έκκληση του Παρισιού

Πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτασμών για το τέλος του ...

X