Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι σε φεστιβάλς του εξωτερικού η κυπριακή ταινία επιστρέφει στην έδρα της και προβάλλεται από 24 Οκτωβρίου στα σινεμά. Με κεντρική ηρωίδα, μία γυναίκα της καθημερινότητάς μας, την Ελπίδα, η ταινία «τολμά» και καταπιάνεται μεταξύ άλλων με το θέμα της εμμηνόπαυσης.

Ήταν ένα ρίσκο για σένα η επιλογή αυτού του θέματος;

Τ: Όταν έκανα την ταινία δεν ένιωθα ότι έπαιρνα κάποιο ρίσκο, παρόλο που η εμμηνόπαυση θεωρείται ακόμη και σήμερα ταμπού. Ήθελα όμως να πω κάποια πράγματα στο κοινό, γι’ αυτό και προχώρησα με αυτή την ταινία.

Στέλα η ερμηνεία σου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Σ: Είναι ένας ρόλος που μου ταίριαξε πάρα πολύ, γιατί είναι κι εκείνη γυναίκα, είναι στην ηλικία μου κι αν σκεφτώ αυτό που περνάει στη ζωή και ο τρόπος που το βιώνει εύκολα θα μπορούσε σε ένα παράλληλο σύμπαν, να ήμουν αυτή η γυναίκα. Δεν περιγράφονται τα φοβερά δείνα ή η καταπίεση με ένα οφθαλμοφανή ακριβώς τρόπο, κάτι που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις πώς κάποια πράγματα που φαινομενικά είναι απλά μπορεί να γράφουν με τέτοιο τρόπο στη  ψυχή ενός ανθρώπου που να αλλάξουν τα πάντα μέσα του και γύρω του.

Περιμένατε όλη αυτή την επιτυχία;

Τ: Δεν περίμενα τίποτα. Σίγουρα σαν δημιουργός θέλεις να πάει καλά αυτό που κάνεις και  να πάρει καλές κριτικές και βραβεία. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, γιατί δεν ακολουθείς μία συγκεκριμένη συνταγή που οπωσδήποτε θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Κάθε ταινία είναι ψυχοθεραπεία για ένα σκηνοθέτη

Η απόφασή σου για τη δημιουργία της «Παύσης» προέκυψε από μία εσωτερική δική σου ανάγκη;

Τ: Σίγουρα. Θεωρώ ότι κάθε ταινία είναι ψυχοθεραπεία για ένα σκηνοθέτη. Δεν λέω ότι έχω βιώσει σε προσωπικό επίπεδο όλα όσα συμβαίνουν στην Ελπίδα, αλλά σίγουρα επηρεάστηκα από καταστάσεις που έβλεπα να συμβαίνουν γύρω μου, ζώντας σε μία πατριαρχική κλειστή κοινωνία, όπως είναι η κυπριακή. Θα σας πω ότι σε ένα ποσοστό 80% οι διάλογοι είναι πραγματικοί.

Διαβάστε επίσης: «Παύση» στους κυπριακούς κινηματογράφους τον Οκτώβριο

Ενσαρκώνοντας ένα χαρακτήρα με ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, είναι εύκολο να επιστρέψει στο σπίτι ένας ηθοποιός απαλλαγμένος από τη μιζέρια του ρόλου και ψυχικά υγιής;

Σ: Για να είσαι ψυχικά υγιής θεωρώ ότι πρέπει έτσι κι αλλιώς εξαρχής να έχεις αντιληφθεί ότι χρειάζεται μία ισορροπία στη ζωή σου. Γενικότερα όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ «κοιμάμαι» με τους ρόλους μου. Και ηθελημένα πολλές φορές ένας ηθοποιός θέλει να μένει μαζί με τον χαρακτήρα του παρέα γιατί και η επόμενη μέρα στο γύρισμα θα τους βρει μαζί.

Μετά από μία τόσο μεγάλη επιτυχία είναι δύσκολο να κάνει το επόμενο θέμα ένας σκηνοθέτης;

Τ: Αυτή τη φοβία την είχα όταν έκανα την πρώτη μικρού μήκους ταινία μου, η οποία είχε πολύ καλή πορεία σε σημείο που δίσταζα να προχωρήσω με την επόμενη. Νομίζω ότι ξεπέρασα πια αυτή τη σκέψη, απλώς θα κάνω αυτό που θέλω και το αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος της ημέρας.

Συντελεστές:

Σενάριο: Τώνια Μισιαλή, Άννα Φωτιάδου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Σκηνογραφία: Λύδια Μανδρίδου, Μάριος Νεοκλέους
Κοστούμια: Κρίστη Πολυδώρου
Μοντάζ: Αιμίλιος Αβραάμ

Ήχος: Χρίστος Κυριακούλλης, Κώστας Βαρυμποπιώτης

Παραγωγή: Άντρος Αχιλλέως, Στελάνα Κληρή, Τώνια Μισιαλή

Παίζουν: Στέλα Φυρογένη, Ανδρέας Βασιλείου, Πόπη Αβραάμ, Μάριος Ιωάννου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Τζωρτζίνα Τάτση και Μαρίνα Μανδρή.

+ Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους Rio Premier Cinemas και Πάνθεον στη Λευκωσία, Rio Cinemas στη Λεμεσό και Κ-Cineplex σε όλη την Κύπρο, από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019.

You May Also Like

Όσα θα δούμε στο Ξυδάδικο μέχρι το τέλος του 2019

Τις προγραμματισμένες δράσεις του μέχρι το τέλος του 2019 ανακοίνωσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ...

Φωτογραφίζοντας την Κύπρο

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο Photography and Cyprus εξετάζει ...

Φεστιβάλ Κύπρια: «Αριστοφάνους και Μενάνδρου Γωνία» από το Φανταστικό Θέατρο

Μια καινούργια θεατρική σύνθεση δημιουργείται με αφορμή τα χορικά του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για πέντε ...

Κυπριακές ταινίες στην οθόνη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως  Ο πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου, Μιχάλης Γεωργιάδης, εξηγεί τι ...

Στην Αθήνα ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί για το θεατρικό Looking For Europe

Ο Γάλλος φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός Μπερνάρ-Ανρί Λεβί θα βρεθεί για μια μέρα στην ...

BRETT INGRAM: Πρωτότυπο όραμα, ολοκληρωμένος animator

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου Το ντοκιμαντέρ “Monster Road” αφιερωμένο στη ζωή και το έργο ...

X