2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου

Το αποτέλεσμα μιας διετούς προσπάθειας ώστε να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τη χαρακτική τέχνη, παρουσιάζεται από αύριο στο κτήριο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, στη Λευκωσία 

Η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου αποτελεί το βήμα που δίνεται σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές να εργαστούν -με την απαραίτητη υπομονή που απαιτεί εκ φύσεως η χαρακτική τέχνη- και να συμμετάσχουν σε μια γιορτή που τιμά την εν λόγω τέχνη.

Η 1η Μπιενάλε Χαρακτικής πραγματοποιήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία της Σχολής-Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Αύριο ανοίγει τις πύλες της η δεύτερη διοργάνωση, που πραγματοποιείται και πάλι από τη Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις δημοτικής, μέσης γενικής εκπαίδευσης και μέσης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

«Μύθοι του Αισώπου», ομαδικό έργο χαρακτών από την Ελλάδα.

Περί τα 300 έργα από σχολεία από όλη την Κύπρο παρέλαβε η φετινή κριτική επιτροπή της Μπιενάλε, την οποία αποτέλεσαν οι Αντρέας Γεωργίου – επιθεωρητής Τέχνης μέσης εκπαίδευσης, Τερέζα Λαμπριανού – επιθεωρήτρια Τέχνης δημοτικής εκπαίδευσης, Νίκος Παπανικολάου – επιθεωρητής Τέχνης δημοτικής εκπαίδευσης, Σιμώνη Φιλίππου – χαράκτρια και η Ελένη Παναγίδου – χαράκτρια και επιμελήτρια της φετινής Μπιενάλε.

Μαγική διαδικασία

“Η διαδικασία που χρειάζεται η χαρακτική τέχνη μέχρι το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών”, σημειώνει η κ. Παναγίδου μιλώντας στο “Π”. “Η χαρακτική δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα, όπως η ζωγραφική. Είναι μια διαδικασία μαγική για τα παιδιά και τα κερδίζει”, επισημαίνει.

Η κ. Παναγίδου είναι χαράκτρια και εκπαιδευτικός σε ιδιωτική σχολή Καλών Τεχνών, με εμπειρία στη διδασκαλία της χαρακτικής τέχνης. Μιλώντας για τις ξεχωριστές τεχνοτροπίες της χαρακτικής, αναφέρει ότι προσπαθεί τόσο μέσα από αυτή την Μπιενάλε αλλά και μέσα από τα εργαστήρια που παραδίδει η ίδια και οι συνάδελφοί της χαράκτες, να αναδείξει όλες τις τεχνικές με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κανείς για αυτό το είδος τέχνης: “Δεν είναι μόνο η χάραξη η τεχνική της χαρακτικής. Υπάρχει η κολλητική, ακόμη και ψηφιακοί τρόποι” με τους οποίους μπορεί να δουλέψει κανείς και με μεγάλες ομάδες, αναφέρει, εννοώντας κυρίως τις σχολικές τάξεις, καθώς οι δάσκαλοι φοβούνται να χαράξουν με εργαλεία.

Καλλιτεχνικό βιβλίο του Ζαν Πολ Μάρσαλ (Γαλλία).

Ο σπόρος που φυτρώνει

Στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στη ΣΠΕΛ, θα παρουσιαστούν τα βραβευμένα και άλλα, επιλεγμένα έργα παιδιών ηλικίας από 5 έως 18 ετών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μπιενάλε. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται πολλά καλλιτεχνικά βιβλία. “Όλο αυτό το διάστημα πριν την Μπιενάλε έγιναν κάποια εργαστήρια από μένα και τη Σιμώνη Φιλίππου που απευθύνονταν σε καθηγητές και ανάμεσα σε άλλες τεχνικές, φτιάξαμε και καλλιτεχνικό βιβλίο. Νομίζω πως αυτό βοήθησε στη δημιουργία του καλλιτεχνικού βιβλίου μέσα στις τάξεις”, εξηγεί η κ. Παναγίδου, για να υποστηρίξει την παρουσία πολλών καλλιτεχνικών βιβλίων από μαθητές στην έκθεση της Μπιενάλε, που, μάλιστα, καταλαμβάνουν τον 1ο όροφο της Πινακοθήκης.Στον 2ο όροφο θα δούμε τα βραβευμένα έργα των παιδιών ενώ στο ισόγειο θα φιλοξενούνται καλλιτεχνικά βιβλία καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο.

 

Έργο μαθητριών δημοτικού σχολείου: Χρυστάλλα και Μαρία Γιώρκαλλου και Ζωή Νικολάου.

Εν τέλει, η Μπιενάλε Χαρακτικής είναι μάλλον αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών του ίδιου του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη να μεταδώσει την τέχνη της χαρακτικής στον κόσμο. Πώς; Με τα δωρεάν μαθήματα που παραδίδει κάθε Αύγουστο εδώ και 20 χρόνια. Πολλοί από τους σημερινούς δασκάλους και καθηγητές υπήρξαν μαθητές στα μαθήματα του Χαμπή. Και τώρα δουλεύουν την τέχνη της χαρακτικής με τους δικούς τους μαθητές.

“Τα παιδιά, και όχι μόνο, αγαπούν την τέχνη. Πολύς κόσμος θέλει να βάλει την τέχνη στη ζωή του. Η χαρακτική είναι ένα κομμάτι της τέχνης, ένα μέσο δημιουργίας της”, καταλήγει η Ελένη Παναγίδου.

+ 2η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου: Εγκαίνια αύριο Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου στις 18:00 και μέχρι τις 03 Ιανουαρίου 2020 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (έναντι της Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία). Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-18:00, Σάββατο 10:00-19:00.

Εκτός από την έκθεση με τα βραβευμένα έργα των παιδιών, θα παρουσιάζεται διεθνής έκθεση με θέμα το Καλλιτεχνικό Βιβλίο σε επιμέλεια Ελένης Παναγίδου και Σιμώνης Φιλίππου: συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Dimitrije Pecic (Σερβία), Janet Neilson (Αδελαΐδα, Αυστραλία), Jean-Paul Marchal (Νορμανδία, Γαλλία), Marija Andjelkovic (Σερβία), Tatiana Potts (ΗΠΑ), Μαριέττα Καλλονά (Ελλάδα) και από την Κύπρο οι Ελένη Παναγίδου, Κώστας Θεοχάρης, Βασίλης Γεωργίου, Χρύσανθος Αγγελάκης, Μανώλης Αγγελάκης, Μαριάννα Τσαγγαρού, Μαρίνα Γεραλή, Νάταλη Σταυρίδη και Σιμώνη Φιλίππου.

Στο ισόγειο της Πινακοθήκης θα προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων CMYK, του Μαρβ Νιούλαντ, η ευρηματική ματιά του οποίου εκδηλώνεται με ένα όμορφο παιχνίδι χρησιμοποιώντας στοιχεία και σύμβολα της τετραχρωμίας (cmyk) και πολλά άλλα τυπογραφικά σύμβολα που κινούνται εκτός χρωματικής σύμπτωσης και εντελώς εκτός κανονικών πλαισίων.

1ο βραβείο, ομαδικό έργο μαθητών από το ΚΖ’ Δημοτικό Σχολείο Τιμίου Προδρόμου.

 

2o βραβείο, έργο της Άντρης Σολωμού από το Γυμνάσιο Λατσιών.

Καλλιτεχνικό Βιβλίο από τη Σιμώνη Φιλίππου (Κύπρος).

You May Also Like

«Τόποι και τοπία» – Έκθεση ζωγραφικής Σοφίας Παπακώστα στο Φανερωμένης 70

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν μια ενότητα μικρών και πολύ μικρών έργων, που προέκυψε ...

O Σεζάν στο MoMA: Μία έκθεση με φρέσκια κριτική ματιά στις μεθόδους του πρωτοπόρου της μοντέρνας τέχνης

Η έκθεση “Cézanne Drawing” στο ΜοΜΑ θα είναι η πρώτη μεγάλη απόπειρα συγκέντρωσης και ...

“Cyprus: Island of Aphrodite II” – Αλλαγές λόγω νέων έκτακτων μέτρων

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ...

«Στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» στο Μουσείο Μπενάκη

Περισσότεροι από τριάντα δημιουργοί κάθε ηλικίας και εθνικότητας που ζουν στην Αθήνα και εκφράζονται ...

Georgia O’Keeffe: Αναδρομική έκθεση στο Fondation Beyeler της Ελβετίας

Το Fondation Beyeler φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση “Georgia O’Keeffe”, παρουσιάζοντας το έργο μιας εκ ...

Σινεμά στον κήπο του κέντρου τεχνών Κίμωνος

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στην Πάφο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προτείνει μια σειρά από θερινές ...

X