Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου

Τέσσερα στα οκτώ βραβεία δόθηκαν στo The Favourite, ένα στην ταινία «Ο πόνος και η δόξα» του Αλμοδόβαρ, ένα στη νέα ταινία του Ρόι Άντερσον, ένα στο ντεπούτο System Crasher και ένα στην ταινία A twelve-year night

Τους πρώτους οκτώ νικητές των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου [EFA].

Τα τέσσερα από τα οκτώ βραβεία απονέμονται σε συντελεστές της ταινίας «Η ευνοούμενη», του Γιώργου Λάνθιμου. Ένα βραβείο απέσπασε η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ο Πόνος και η Δόξα» και ένα η ταινία System Crasher της Nora Fingscheidt που -ειρήσθω εν παρόδω- προβάλλεται στις 19 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα ARTος στο πλαίσιο του προγράμματος Berlinale Selection του Ινστιτούτου Γκαίτε. Από ένα βραβείο απέσπασαν οι ταινίες A twelve-year night, του Άλβαρο Μπρέχνερ και About Endlessness, του Ρόι Άντερσον.

Συγκεκριμένα τα βραβεία, για τα οποία αποφάσισε οκταμελής Κριτική Επιτροπή στο Βερολίνο, είναι:

Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας 2019 στον Robbie Ryan για την ταινία The Favourite: 

O Ιρλανδός διευθυντής φωτογραφίας Ρόμπι Ράιαν βραβεύεται για τις καινοτόμες και δημιουργικές εικόνες του στην ταινία «Η ευνοούμενη», που αποκαλύπτουν τη στενή του συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Οι δύο δεσμεύτηκαν να μείνουν όσο γίνεται πιο μακριά από τις φωτογραφικές συμβάσεις ενός δράματος εποχής.

Βραβείο Μοντάζ 2019 στον Γιώργο Μαυροψαρίδη για την ταινία The Favourite: 

Με το σπουδαίο ταλέντο του, ο Μαυροψαρίδης πέτυχε στο μοντάζ της Ευνοούμενης με ένα ευφυή, νέο και εφευρετικό τρόπο, δίνοντας στην ταινία μια εύκολη, φυσική αλλά και παιγνιώδη ροή.

Βραβείο Σκηνογραφίας 2019 στον Antxon Gomez για την ταινία Pain and Glory:

Με τόλμη και εκλεκτικισμό -αλλά και την ανάλογη ισορροπία- που αντανακλάται στην επιλογή των χρωμάτων και των στιλ, ο Antxon Gómez δημιουργεί τον κόσμο των χαρακτήρων του Αλμοδόβαρ.

Βραβείο Ενδυματολογίας 2019 στην Sandy Powell για τα κοστούμια της ταινίας The Favourite: 

Τα κοστούμια της Σάντι Πάουελ σκύβουν με σεβασμό σε μια ταινία εποχής η οποία όμως μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο σε πανκ ροκ όπερα.

Βραβείο Μακιγιάζ και Κομμώσεων 2019 στην Nadia Stacey για την ταινία The Favourite:

H Νάντια Στέισι με δεξιοτεχνία συνδυάζει το λουκ των γυναικείων χαρακτήρων, χωρίς μέικ απ, και των κομμώσεών τους με τρόπο που να μοιάζουν απόλυτα φυσικά σε αντίθεση με τις ακραίες περούκες και το μακιγιάζ των ανδρών. Ακόμη και η εμφάνιση της Βασίλισσας Αννας, είναι την ίδια ώρα αστεία αλλά με ένα αίσθημα απέραντης λύπης.

Βραβείο Μουσικής στον John Gürtler για την ταινία System Crasher: 

Η μουσική σε αυτή την ταινία είναι μοντέρνα, βιρτουόζικη, παρορμητική και αιφνιδιαστική. Όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ειπωθεί, η μουσική του John Gürtler καταφέρνει να λειτουργήσει σαν μια γλώσσα χωρίς λέξεις, αντανακλώντας τον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα και παρασύροντας σ’ αυτόν τους θεατές.

Βραβείο Ήχου στους Eduardo Esquide, Nacho Royo-Villanova & Laurent Chassaigne για την ταινία A twelve-year night:

Το μεγαλύτερο μέρος του ήχου σε αυτή την ταινία δεν αφορά την εικόνα που έχουμε μπροστά μας αλλά όσα δεν βλέπουμε όταν βρισκόμαστε δέσμιοι σε ένα μικρό, σκοτεινό κελί. Οι ήχοι επιτρέπουν στους θεατές να νιώσουν πώς είναι να είσαι φυλακισμένος. Αυτοί οι ήχοι επεκτείνουν την κινηματογραφική εμπειρία και παρέχουν μια σαφή κατανόηση της ψυχολογίας του φυλακισμένου καθώς τα χρόνια περνούν.

Βραβείο Οπτικών Εφέ στους Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen & Torgeir Busch για την ταινία About Endlessness:

Τα οπτικά εφέ σε αυτή την ταινία δημιουργούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που απαιτείται για το όραμα του σκηνοθέτη.

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

You May Also Like

Monsieur Doumani: Νέο σίνγκλ / βίντεο από τον επερχόμενο δίσκο «Πισσούριν»

Μόλις έχει κυκλοφορήσει το πρώτο σίγκλ (με βίντεο) από τον επερχόμενο δίσκο του κυπριακού ...

Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2019

Οι Πρεσβείες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου θα εγκαινιάσουν ...

Στο «Top of the World» του περιοδικού Songlines οι Monsieur Doumani

«Μας δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε», ανέφερε χθες στο «Π» ο Αντώνης Αντωνίου, δηλώνοντας ...

Δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντας

Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών), το Τμήμα Αρχαιοτήτων ...

Εγκαινιάστηκε το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης το Μαρκίδειο Δημοτικό ...

14o Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Ορισμένους από τους σημαντικότερους σολίστες στον διεθνή χώρο της μουσικής φιλοξενεί και φέτος στην ...

X