Μαρίνα Κυριάκου

Ποια είσαι;

Είμαι η Μαρίνα Κυριάκου, σπούδασα Αρχιτεκτονική στη Γαλλία και Αστικό Σχεδιασμό στην Ολλανδία. Αυτό που με παθιάζει στις πόλεις είναι κυρίως αυτά που συμβαίνουν στους δημόσιους χώρους και δρόμους, η ζωή μεταξύ των κτηρίων, όχι μόνο τα κτήρια.

Τι κάνεις;

Η Flanerie είναι ένα project δημιουργικής χαρτογραφίας με το οποίο αποκαλύπτω την αφηρημένη ομορφιά της συλλογικής ανθρώπινης δημιουργίας που κρύβεται στον αστικό σχεδιασμό.

Εμφανίζοντας τα διάφορα στρώματα, φανερώνω πώς το τεχνητό αστικό και οδικό δίκτυο δημιουργείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινοτήτων καθώς προσαρμόζεται και συναντά το φυσικό περιβάλλον κάθε τόπου.

Αρχικά σχεδιάζω τους χάρτες σε διανυσματική μορφή, μετά από μια σύντομη έρευνα για την κάθε πόλη. Έπειτα χρησιμοποιώ κυρίως το χαρτί το οποίο κόβω κάποτε με χαρτοκόπτη αλλά συνήθως με μηχανή lasercut. Τέλος, δίνω χρώμα στα διάφορα στρώματα χαρτιού με σπρέι και το βάζω σε μια κορνίζα. Ο πιο μεγάλος χάρτης που έκανα μέχρι στιγμής έγινε με ξύλο για την εσωτερική διακόσμηση μιας καφετέριας στη Λευκωσία (iheart cafe).

Τι θέλεις;

Θα ήθελα μέσα από την τέχνη της χαρτογραφίας να δημιουργώ αντικείμενα που να εξιστορούν τις εμπειρίες των ατόμων σε συγκεκριμένες πόλεις. Γι’ αυτό συχνά συμπεριλαμβάνω στον χάρτη συγκεκριμένες οδούς και περιοχές που έχουν κάποια συναισθηματική αξία για το άτομο για το οποίο προορίζεται ο χάρτης.

Μέσω της Flanerie, που στα γαλλικά σημαίνει «ανέμελη βόλτα», προσκαλώ τους χαρτολάτρεις να πετάξουν πάνω από τις αγαπημένες τους πόλεις, να παρατηρήσουν τα ιστορικά δρομάκια, τις λεωφόρους, τα πάρκα, τις ιδιαιτερότητες που κάνουν την κάθε πόλη μοναδική. Πόλεις που αγάπησαν γιατί τις έζησαν, τις περπάτησαν ή τις ονειρεύτηκαν…

Ο χάρτης για μένα είναι ταυτόχρονα ένα χρηστικό αντικείμενο αλλά και ένα έργο τέχνης. Μας βοηθά να προσανατολιστούμε σε μια πόλη, μας καθοδηγεί να βρούμε την πορεία μας αλλά ταυτόχρονα έχει κάτι το καλλιτεχνικό. «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά» που τραγουδά και ο Κώστας Χατζής.

Facebook: @flaneriecartography | Instagram: @_.flanerie._

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου

 

You May Also Like

Ελεονώρα Αντωνιάδου

Η Ελεονώρα Αντωνιάδου σχεδιάζει κτήρια και «κτίζει» ρούχα Πού είσαι; Γεωγραφικά, στη Λευκωσία. Κάποτε ...

Βασίλης Χριστοφή

Ο Βασίλης Χριστοφή σχεδιάζει την καθημερινότητα Τι σχεδιάζεις; Η δουλειά η οποία βρίσκεται στην ...

Λεόντιος Τουμπουρής

O Λεόντιος Τουμπουρής περνά τις ώρες του με κομμάτια γύψου Πώς είσαι; Είμαι σε ...

“Χρίστος Γερολατσίτης Quartet”

To “Χρίστος Γερολατσίτης Quartet”, μετά το Αγλανjazz, πάει Ολλανδία Ποιοι είστε; Είμαστε ένα σχήμα ...

Arshak Sarkissian

Ο Arshak Sarkissian δίνει ζωή στους ήρωες των έργων του Τι κάνεις; Είμαι καλλιτέχνης. ...

Αννα Δαμασκηνού

Ποια είσαι; Άννα Δαμασκηνού, 26 χρονών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου από το τμήμα Ευρωπαϊκών ...

X