Πνοή / Breath

Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις της Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl  παρουσιάζει στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στις 29, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, την νέα της δουλειά, με θέμα  την Αναπνοή. 

Τίτλος του έργου Πνοή / Breath, κι όπως περιγράφει χαρακτηριστικά στο κείμενο του προγράμματος «Αρχή και τέλος, δημιουργία και καταστροφή του κόσμου, άυλη, ζωοποιός, πανταχού παρούσα, πρωταρχική και αναγκαία, συνεχής κι αδιάκοπη, ρυθμική και αιώνια, μυστηριακή και θαυμάσια, ιερή και νοήμων. Συνειδητή ζωτική ενέργεια. Αναπνοή/σκέψη, σκέψη/αναπνοή. Το δώρο του θεού.  Στη χαρά, στη λύπη, στον φόβο, στο θυμό, στην έκπληξη, στον καημό, στην οδύνη, στον έρωτα, στο κλάμα, στη γέννηση στον θάνατο.» 

Και συνεχίζει με τους προβληματισμούς που γέννησαν την ιδέα για το χορογραφικό, εικαστικό και μουσικό αυτό έργο 

«Πόσο συνειδητοί είμαστε για την αξία της;.Τι είναι αυτή η πνοή, ο αέρας που μοιραζόμαστε, ζώντας σ΄ ένα οικοσύστημα που υπάρχει χάρη σ΄ αυτήν;»

Η χορογράφος με τους συνεργάτες της έρχετε να παρουσιάσει ένα έργο με οικολογικές προεκτάσεις που διαμορφώνεται και δημιουργείται με την συνύπαρξη και την σύμπραξη χορού και ήχου, όπως αυτή δομείται κατά την εξερεύνηση της παραστατικότητας, της εκφραστικότητας και της μουσικότητας των ποικίλων ρυθμών και ήχων της ανθρώπινης αναπνοής.

Την Χορογραφική διεύθυνση / δραματουργία υπογράφει η  Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, την μουσική ο Δημήτρης  Σάββα την νideo art ο Χριστόφορος Λάρκος και τους φωτισμούς ο Γιώργος Λάζογλου.

Χορεύουν / συν-δημιουργούν χορογραφικά οι  Χριστιάνα Ευτυχίου, Λοίζος Κωνσταντίνου, Πάνος  Μαλακτός, Φούλη Στυλιανίδου. 

Ο γραφιστικός σχεδιασμός ανήκει στον  Ernst Lindahl. Την Παραγωγή στηρίζουν οι Πολιτιστικές  Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του προγράμματος  Πολιτισμός.

Το έργο περιέχει γυμνό.

Οι Ασώματες Δυνάμεις (άγγελοι στην βυζαντινή ορολογία)   ιδρύθηκαν το 1996 στο Παρίσι, από την Ελληνίδα χορογράφο της διασποράς Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, το 2000 εγκαταστάθηκαν στην Στοκχόλμη και από το 2004 εδρεύουν στην Λευκωσία. 

Η ομάδα εχει διαγράψει μια σημαντική πορεία με ένα σοβαρό αριθμό έργων σύγχρονου χορού που παρουσιάστηκαν ως τώρα σε διάφορες σκηνές και φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού.

Μεταξύ των οποίων στο Dansenshus (Στοκχόλμη), στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Centre Culturel Suedois (Παρίσι), Πολιτιστική Πρωτεύουσα (Θεσσαλονίκη), στο Forum Libre Dans (Avignon les Hivernalles), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αθήνα), Medelhavets Museet,  Modernadansteatre (Στοκχόλμη), στην Συνάντηση Ελλήνων Χορογράφων – Altera Pars (Αθήνα), στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Aversta, Μουσείο Ναυτικής Τέχνης (Στοκχόλμη), στο 3ο Zante Dance Festival (Ζάκυνθος), στο 3rd Dance Bridges  Festival (Καλκούτα, Ινδία).

Στην Κύπρο η ομάδα παρουσίασε έργα στην Κυπριακή Πλατφόρμα Χορογραφίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Νέας Κίνησης, Dance Waves και No-Body festival, στο  Ίδρυμα Φάρος, και σε άλλες ανεξάρτητες σκηνές.

Στα πλαίσια της έρευνάς  για την ερμηνεία του αρχαίου Ελληνικού μύθου και δράματος μέσα από τον σύγχρονο χορό, η χορογράφος με την ομάδα της, δημιούργησε τα έργα «Αντιγόνη» και «Ικέτιδες». Η «Αντιγόνη» εκπροσώπησε την Κύπρο στα πλαίσια της Κυπριακής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  στο Maison de la Musique et de la Danse, Στρασβούργο 2017.

Το καλλιτεχνικό όραμα των Ασώματων Δυνάμεων είναι να θέτουν την ανθρώπινη εμπειρία στο κέντρο της έμπνευσης τους, να δηλώνουν το δυναμικό της ψυχής, την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζουν μέσα από τον χορό, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ποιητικό σύμπαν. 

Παραστάσεις 

Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Νοεμβρίου και Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 

Ωρα 8.30 μμ

Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο,  Νέας Έγκωμης 8, τηλ. 22781104

Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ και 7 ευρώ  (για χορευτές, μαθητές, συνταξιούχους) 

Πληροφορίες 99360503

 

You May Also Like

«Η Καρδερίνα» με τη Νικόλ Κίντμαν στην μικρή οθόνη

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος της Ντόνα Ταρτ, «Η Καρδερίνα», ...

Αρχή με περφόρμανς για το 4o X-Dream Festival

Η περφόρμανς S|L|AVE της Ελένης Θεοδωρίδου και μια μουσική περφόρμανς του Julien Cox σηματοδοτούν ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Είμαστε κιόλας στα μέσα του τελευταίου μήνα της Άνοιξης, και ακόμη ένα Σαββατοκύριακο με ...

Έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο «Κατ’ Οίκον»

Η Μαρία Στυλιανίδου Ιακωβίδου παρουσιάζει τη ζωγραφική της δουλειά με τίτλο «στο νερό» από ...

Beuys100 – “Social Sculptures”

Σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ...

«Παντρολογήματα» από τους Περι-Οδεύοντες

Με την κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Παντρολογήματα», οι Περι-Οδεύοντες επιστρέφουν στη θεατρική ζωή και ...

X