Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα MiNIMIS που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο από τον ηθοποιό Στέλιο Καλλιστράτη, συνεχίζει τις παραστάσεις της με το έργο των Καταλανών συγγραφέων Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ, «Μισά-Μισά».

Ο ηθοποιός μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για την πρώτη του θεατρική απόπειρα που ανεβαίνει κάτω από την ομπρέλα του MiNIMIS, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο έργο ως εναρκτήριο της πρωτοβουλίας αυτής;

Διαβάζοντας το θεώρησα ότι είναι πολύ κοντά σε μας και γενικά σε χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Είναι πολύ έξυπνο με καυστικά στοιχεία. Πραγματεύεται τη μοιρασιά της περιουσίας και βλέποντάς το ο κάθε θεατής αλλά κι εμείς οι ίδιοι που το ανεβάζουμε εντοπίζουμε καταστάσεις που θα μπορούσε να συμβούν και στο δικό μας σόι. Η διαχρονικότητά του σε συνδυασμό με το χιούμορ που το χαρακτηρίζει με οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.

Πώς είναι να μοιράζεσαι τη σκηνή με ένα μόνο ηθοποιό;

Είναι δύσκολο γιατί είμαστε στη σκηνή μόνο εγώ και ο Χάρης Αττώνης. Δεν έχεις να κάνεις με ένα θίασο είκοσι ατόμων όπου σε οποιοδήποτε «λάθος» μπορεί να τη βγάλεις καθαρή. Γενικά είναι μία απαιτητική συνθήκη. Ωστόσο είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια σκηνή με τον Χάρη με πολλή αγάπη και αλληλοϋποστήριξη σε βαθμό που μοιάζει πιο εύκολη όλη αυτή η διαδικασία.

Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το έργο ως Μαύρη Κωμωδία;

Το γεγονός ότι υπάρχει ο πόνος μέσα στο χιούμορ. Υπάρχουν τραγικές αλήθειες και άσχημα περιστατικά στη διάρκεια της παράστασης που σε συνδυασμό με τους τραγικούς χαρακτήρες συμπληρώνουν το παζλ της μαύρης κωμωδίας. Έχουμε να κάνουμε με δύο ετεροθαλή αδέρφια που ψάχνουν τρόπους να «ξεφορτωθούν» τη μητέρα τους προκειμένου να κερδίσουν από την κληρονομιά της. Αυτό από μόνο του δεν είναι ευχάριστο αν το σκεφτείς. Παρόλ’ αυτά όλη η ιστορία εκτυλίσσεται με πολύ χιούμορ.

Η Εταιρεία Θεάτρου MiNIMIS προέκυψε από προσωπική ανάγκη. Ήθελα να πάρω αυτό το ρίσκο

Είναι ρίσκο στις μέρες μας να δημιουργεί κανείς τη δική του θεατρική ομάδα;

Αυτό το βήμα προκύπτει από προσωπική ανάγκη. Βέβαια είναι ρίσκο, ειδικά για παραγωγές όπως αυτήν που δεν επιχορηγούνται από το κράτος. Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία που τυγχάνει κάποιας ιδιωτικής στήριξης. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση εγώ δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, ήθελα να πάρω αυτό το ρίσκο για να δω πώς μπορεί να εξελιχθεί όλο αυτό. Σκοπός της MiNIMIS δεν είναι τόσο να παρουσιάζεται ένας αριθμός παραγωγών τον χρόνο, όσο να επιστρέφω προσωπικά όταν υπάρχουν κάποιες καλλιτεχνικές ανάγκες, με την υποστήριξη ανθρώπων που ξέρω ότι βαδίζουμε σε κοινό καλλιτεχνικό δρόμο.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της ομάδας;

Θα προσπαθήσω να φιλοξενήσουμε μία εξαιρετική παράσταση από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν μπορώ να πω ακόμη περισσότερα γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν θα είναι όμως μία δική μου παραγωγή.

Οι συντελεστές

Κείμενο: Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Αττώνης, Στέλιος Καλλιστράτης
Παραγωγή: MiNIMIS Εταιρεία Θεάτρου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίζα Λαμπίρη

**Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στο Θέατρο Χώρα. Πληροφορίες: 99035132

You May Also Like

ΤΗΕ OH FUCK MOMENT : “Το θέατρο μπορεί να είναι θεραπεία, αλλά από άλλον δρόμο”

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως/ φωτογραφία :Χρύσα Ξένη Η Γιούλα Μπούνταλη μιλά στο “Π” για ...

Παράσταση για τον «Βαφτιστικό» στη Λευκωσία

Με μια παράσταση που θα δοθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, στις 9 το ...

ΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «Το θέατρο είναι για όλους»

«Είμαι ειλικρινά χαρούμενος και πραγματικά ικανοποιημένος από τη δυνατότητα που μου έχει δοθεί να ...

Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Τα φώτα σβήνουν, οι κουρτίνες ανοίγουν και οι ηθοποιοί είναι ...

Η Λευκωσία επί σκηνής «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού»

Δύο αδελφές και ένας μουσικός ζωντανεύουν μνήμες και ιστορίες εμπνευσμένες από το βιβλίο της ...

X