Στο πάγωμα της διαδικασίας μέσα από την οποία παραχωρούνται οι χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα για το 2020 προχωρεί ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με αποτέλεσμα τα θεατρικά σχήματα να παραμένουν μετέωρα ως προς τις μελλοντικές τους δράσεις.

Το πάγωμα έρχεται ως απόρροια της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία ο ΘΟΚ, με το να αποφασίζει για τις χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα, παραβιάζει το Άρθρο 6(1) του Περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου. Στην ίδια απόφαση, η ΕΠΑ υποχρεώνει τον ΘΟΚ «να παύσει άμεσα τη διαπιστωθείσα παράβαση» και τον διατάζει «να αποφύγει στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών». Μάλιστα, η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο ύψους 342 χιλιάδων ευρώ για την εν λόγω παράβαση.

Ο ΘΟΚ είναι αναγκασμένος να παγώσει τις διαδικασίες του Σχεδίου Θυμέλη για το α’ εξάμηνο του 2020

Ο ΘΟΚ προχώρησε στην καταχώριση προσφυγής της απόφασης της ΕΠΑ ζητώντας την αναστολή της άμεσης εφαρμογής της. Και ενώ η θεατρική κοινότητα λάμβανε όλο αυτό το διάστημα διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη λειτουργία των θεατρικών φορέων, χθες ο ΘΟΚ ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας των θεατρικών χορηγιών σε αναμονή της δικαστικής απόφασης.

«Ο ΘΟΚ είναι αναγκασμένος να παγώσει τις διαδικασίες του Σχεδίου Θυμέλη για το α’ εξάμηνο του 2020, με την ελπίδα οι διαδικασίες ενώπιον του δικαστηρίου να του επιτρέψουν να επιτελέσει το έργο του μέχρι το τέλος του 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία, παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός συνεχίζει να δίνει διαβεβαιώσεις «ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη συνέχιση και την ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και την εύρυθμη λειτουργία των θεατρικών φορέων, σύμφωνα με την εντολή που ο ίδιος ο νόμος του δίδει».

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου εκπρόσωποι του ΘΟΚ, της ΕΠΑ και του Θεάτρου Ένα σχετικά με την αναστολή της άμεσης εφαρμογής της απόφασης.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το ΥΠΠΑΝ είναι πρόθυμο να λειτουργήσει μεσολαβητικά και να αναλάβει την ευθύνη του διαμοιρασμού των θεατρικών χορηγιών μέχρις ότου ληφθούν τελικές αποφάσεις

Το θέμα στο ΥΠΠΑΝ

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει την απόφαση, ανέφερε ότι το υπουργείο του χειρίζεται το θέμα και θα δώσει σύντομα λύση. Ο ίδιος θέλησε εξάλλου να στείλει το μήνυμα στα ελεύθερα θέατρα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ήδη πριν από μόλις μία βδομάδα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Χαμπιαούρης είχε δηλώσει: «Μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι το ελεύθερο θέατρο θα στερηθεί ένα σεντ!».

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το ΥΠΠΑΝ είναι πρόθυμο να λειτουργήσει μεσολαβητικά και να αναλάβει την ευθύνη του διαμοιρασμού των θεατρικών χορηγιών μέχρις ότου ληφθούν τελικές αποφάσεις, τόσο σε σχέση με την απόφαση της ΕΠΑ όσο και σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δίνονται οι χορηγίες.

Ανυπολόγιστη ζημιά

Ο ΘΟΚ εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠΑ, «καλείται ουσιαστικά να τερματίσει άμεσα είτε τις παραγωγές του είτε τις χορηγίες προς τα ιδιωτικά θέατρα και να παραβεί τον περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο του 1970 […], ο οποίος ρητά καθορίζει ως αποκλειστικές αρμοδιότητες του ΘΟΚ τόσο την προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την οργάνωση παραστάσεων, όσο και την προώθηση και ανάπτυξη γενικά του θεάτρου και καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος.

Τυχόν άμεση συμμόρφωση του ΘΟΚ με την απόφαση της ΕΠΑ, είτε με τερματισμό των δικών του παραγωγών (που ας σημειωθεί δεν έγινε ούτε μετά από τα γεγονότα του 1974) είτε με τερματισμό των χορηγιών των ιδιωτικών θεάτρων (τα οποία αναμένουν εντός Νοεμβρίου την ανακοίνωση των χορηγιών μέσω του Θυμέλη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση αυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2020), οδηγεί σε συρρίκνωση και ανυπολόγιστη ζημιά το Κυπριακό Θέατρο γενικότερα».

Το ιστορικό

Αξίζει να εξηγηθεί το πώς φτάσαμε στο σημερινό πάγωμα των επιχορηγήσεων ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΠΑ, που με τη σειρά της προέκυψε ύστερα από καταγγελία του Θεάτρου Ένα το 2016, μετά την ανακοίνωση των χορηγιών του πρώτου έτους εφαρμογής του σχεδίου Θυμέλη. Εκείνη την χρονιά, οι χορηγίες σε πολλά θέατρα, μαζί και στο Θέατρο Ένα, μειώθηκαν. Το Θέατρο Ένα απώλεσε περί τις 20 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο εξακολουθεί να χορηγείται αδιάλειπτα τα τελευταία 33 χρόνια.

Στην καταγγελία του Θεάτρου Ένα αναφέρεται ότι ο ΘΟΚ λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα υπόλοιπα θέατρα επειδή έχει την ευθύνη των θεατρικών χορηγιών και είναι παραγωγός θεάτρου ο ίδιος.

«Η απόφαση της ΕΠΑ πλήττει ανεπανόρθωτα το κυπριακό θέατρο αλλά και τον αρμόδιο για τη θεατρική ανάπτυξη φορέα του κράτους και θα αποτελέσει την απαρχή χιονοστιβάδας που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το κυπριακό θέατρο όπως το γνωρίζουμε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΘΟΚ, εννοώντας ακριβώς τον κίνδυνο που ενέχει η απόφαση της ΕΠΑ να στερήσει τις κρατικές χορηγίες από το ελεύθερο θέατρο, με αποτέλεσμα το κλείσιμό του.

You May Also Like

« SECOND NATURE » : Ανοικτή Πρόσκληση Συμμετοχής Αρχιτεκτόνων και Καλλιτεχνών

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017 δέχεται συμμετοχές από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες με θέμα “SECOND NATURE”, για τη ...

Φόρουμ για τον πολιτισμό στη Γαλλία

Διά της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αίγλης Παντελάκη, δήλωσε «παρών» στο ...

Cyprus: Final Tastynation

Στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου με τίτλο «Cyprus: Final ...

Βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την «Αρχαιολογία των Καταποντισμένων Τοπίων της Ευρώπης»

Τις ημέρες που «Μένουμε Σπίτι», ένα βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την υποθαλάσσια αρχαιολογική κληρονομιά ...

Watchmen , The Marvelous Mrs. Maisel οι περισσότερες υποψηφιότητες για Emmy

Το δυστοπικό δράμα «Watchmen» και η κωμωδία «The Marvelous Mrs. Maisel» κυριαρχούν στις υποψηφιότητες ...

Εαρινή Ισημερία στην Πλατεία

Σήμερα καλοσωρίζουμε την άνοιξη και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Ήρθε η Άνοιξη για ...

X