Άρθρο της Deutsche Welle για τη Γιώργα Σολομώντος

Με τίτλο «Μια πρέσβειρα της Κύπρου στη Γερμανία», ένα άρθρο της Deutsche Welle εκθειάζει την δουλειά της πολιτιστικής ακόλουθου της Κύπρου στο Βερολίνο, Γιώργας Σολομώντος

«Πίσω από πολιτιστικές δραστηριότητες κρύβονται συχνά αθόρυβοι και ακάματοι διοργανωτές. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Γιώργα Σολομώντος, εδώ και 15 χρόνια πολιτιστική ακόλουθος της Κύπρου στο Βερολίνο», αναφέρεται σε άρθρο της Deutsche Welle που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Με τίτλο «Μια πρέσβειρα της Κύπρου στη Γερμανία», το άρθρο εκθειάζει την δουλειά της πολιτιστικής ακόλουθου της Κύπρου στο Βερολίνο, η οποία διοργανώνει μεταξύ άλλων τον επιτυχημένο θεσμό «Κυπριακές Στιγμές» στην Κολωνία: μια σειρά από εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Κύπριων καλλιτεχνών που έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη γερμανική πόλη.

«Ο πολιτισμός της Κύπρου έχει εδώ και χρόνια μια σταθερή παρουσία στη Γερμανία», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουπαράνης που υπογράφει το άρθρο. «Λογοτεχνικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες – από κλασική μουσική, παραδοσιακή, τζαζ, το έντεχνο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη ως και την έθνικ του διεθνώς πολυβραβευμένου συγκροτήματος Monsieur Doumani, ένας πλούτος που μερικές φορές δεν περιμένει κανείς από μια μικρή χώρα. Η επιτυχία αυτή έχει ένα όνομα: Γιώργα Σολομώντος, η εδώ και 15 χρόνια δραστήρια πολιτιστική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο. Ο ιδρυτής του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο Hellas Filmbox Berlin Αστέρης Κούτουλας μάλιστα κάνει λόγο για «φάρο του κυπριακού πολιτισμού στη Γερμανία» συγκρίνοντας τις κυπριακές πολιτιστικές δραστηριότητες με αυτές των μεσαίων και μικρότερων χωρών της ΕΕ.»

«Κυπριακές Στιγμές» στην Κολωνία – Το Κουαρτέτο Προμηθέας από τη Λευκωσία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αστέρη Κούτουλα στο πλαίσιο του άρθρου, «το μυστικό της επιτυχίας είναι η συστηματική, σκληρή, ουσιαστική, και πολύ έξυπνη δουλειά» της Γιώργας Σολομώντος που παρά τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που διατίθενται επιτυγχάνει ένα «απίστευτο» έργο. Εκδηλώσεις σε πολιτιστικά κέντρα, εκκλησίες, μουσεία, μπαρ θεάτρων, ακόμα και σε ένα πρώην κρεματόριο. Μάλιστα, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όταν η στρόφιγγα χρηματοδότησης από την Κύπρο είχε σχεδόν κλείσει.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε εκδήλωση της Κυπριακής Πρεσβείας το 2006 στο Βερολίνο.

Ο Στέφαν Ακς, διευθυντής της εταιρείας Pendart στο Μόναχο η οποία προσφέρει υπηρεσίες στην προετοιμασία εκθέσεων φωτογραφίας, χαρακτηρίζει «περιπετειώδη» την πρώτη συνεργασία με τη Σολομώντος πριν από πολλά χρόνια. Όπως θυμάται, «ήθελε να συμπεριληφθούν πολλοί Κύπριοι φωτογράφοι στην έκθεση. Αν και περίπλοκο, το εγχείρημα είχε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια διοργανώσαμε πολλές εκθέσεις μαζί – πάντα με πολύ λίγα χρήματα και πάντα σε βάρος μου!» Αν λοιπόν δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα η συνεργασία με τη Γιώργα Σολομώντος, τότε τι είναι αυτό που τον έπεισε να συνεχίσει; «Είναι πολύ σπάνιο», απαντά ο Στέφαν Ακς, «κάποιος να συστρατεύεται σε τέτοιο βαθμό σε μια υπόθεση. Συνεργάζομαι με πολλούς άλλους θεσμούς και είμαι σε θέση να κρίνω. Με τόσα λίγα χρήματα να πραγματοποιείς εκδηλώσεις με τόσο μεγάλη απήχηση είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα.»

Το γλυπτό «Κάιν και Άβελ» του Τίλμαν Κρούμραϊ (καθιστός αριστερά) «ερμήνευσε» ο χορογράφος Φώτης Νικολάου (δεξιά)

Γέφυρες πέρα από σύνορα

Εκτός από τη διοργάνωση μεμονωμένων εκδηλώσεων η Γιώργα Σολομώντος καθιέρωσε σε τρεις μεγαλουπόλεις κυπριακούς πολιτισμικούς θεσμούς. Από το 2006 πραγματοποιείται στο Μόναχο η «Κυπριακή Άνοιξη» στην οποία συμμετείχαν μέχρι σήμερα γύρω στους 270 καλλιτέχνες από τον τομέα της μουσικής, της φωτογραφίας, του χοροθεάτρου, του θεάτρου μαριονεττών, και του κινηματογράφου. Με ανάλογο περιεχόμενο διοργανώνονται στη Βόννη και στην Κολωνία κάθε Νοέμβριο οι «Κυπριακές Στιγμές» και όλο το χρόνο στο Βερολίνο οι «Κυπριακές Μινιατούρες».Ουκ ολίγες φορές στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και συνεργάζονται όχι μόνο καλλιτέχνες από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε η Γ. Σολομώντος σε μια εκδήλωση, «με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται γέφυρες πέρα από τα εθνικά σύνορα».

το άρθρο αναφέρεται ακόμη στην σύμπραξη του γλύπτη Τίλμαν Κρούμραϊ με τον χορογράφο Φώτη Νικολάου χάρη στην κ. Σολομώντος. Με την παρότρυνσή της ο κύπριος χορογράφος παρουσίασε το 2017 στο Μόναχο χορευτική ερμηνεία του γλυπτού «Κάιν και Άβελ» του Τίλμαν Κρούμραϊ. Ο γλύπτης είναι πεπεισμένος ότι «από αυτού του είδους συνδυασμούς και μέσα από τη συνεργασία αναπτύσσεται κάτι καινούργιο . Αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερο, που χωρίς την πρωτοβουλία της κ. Σολομώντος δεν θα είχε επιτευχθεί.»

H Γιώργα Σολομώντος σπούδασε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, εργάστηκε για ένα διάστημα στην τηλεόραση (VOX) και εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στην πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Nikos Houdetsanakis

You May Also Like

Εκεί που συναντιούνται γη και ουρανός |Confrontation Through Art

H έκθεση «Eκεί που συναντιούνται γη και ουρανός» πραγματοποιήθηκε στο κέντρο (European Mediterranean Artist ...

«Μ. Τζάκσον Αθάνατος»: άλμπουμ μετά θάνατον

«Αθάνατος» [The Immortal] είναι ο τίτλος του άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον που θα κυκλοφορήσει ...

Μεγάλη έκθεση με έργα του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

«Η τέχνη δεν προτείνει τίποτα, ούτε δικαιοσύνη αποδίδει ούτε ηθικά συμπεράσματα μας υποβάλλει. Μια ...

Η έκθεση φωτογραφίας “Στα χνάρια των ξένων” στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στα πλαίσια των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ανακοινώνει ότι ...

Πανελλήνια πρώτη στη Λευκωσία για το ισπανικό έργο «Killer»

Σε σκηνοθεσία Νικόλα Κουρουμτζή και με τον Λευτέρη Σαλωμίδη να τραγουδά και να… σκοτώνει, ...

X