Διεθνής βράβευση ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή του ΙΚυ

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά κατανόηση της πρώιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού και το δεύτερο σε μια παραδοσιακή τεχνική υαλουργίας από αυτόχθονες Αφρικανούς στη Νοτιοδυτική Νιγηρία

Τιμητικά βραβεία παγκόσμιου κύρους κέρδισαν δύο ερευνητικά προγράμματα στα οποία το Ινστιτούτο Κύπρου είχε σημαντική συμβολή. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Φόρουμ της Σαγκάης.

Πρόκειται για ένα θεσμό που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στο πλαίσιό του απονέμονται δέκα βραβεία, στο πεδίο των Αρχαιολογικών Ανακαλύψεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο βραβείο αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα στην Κέρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με θέμα την κατανόηση της πρώιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ Michael Boyd, διευθυντές του προγράμματος στην Κέρο, στο οποίο συμμετέχει και η επίκουρη Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Εύη Μαργαρίτη, ως βοηθός Διευθύντρια. Επιπλέον, η Δρ Μαργαρίτη ηγείται του προγράμματος URBAN: Οι απαρχές της αστικοποίησης στην Ευρώπη, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΕΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’ΝΗΣΙΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ’’, το οποίο επίσης υποστηρίζει την έρευνα στην Κέρο.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Abidemi Babalola για την ανακάλυψη μιας παραδοσιακής τεχνικής στην υαλουργία από αυτόχθονες Αφρικανούς στη Νοτιοδυτική Νιγηρία, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Thilo Rehren, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Μάλιστα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, ο Δρ Babalola συνεχίζει την έρευνα του ως ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κύπρου.

Το Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης (SAF), που ιδρύθηκε το 2013, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση της έρευνας, της προστασίας, και της χρήσης των αρχαιολογικών πόρων και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα βραβεία SAF αναγνωρίζουν τα άτομα και τους οργανισμούς που έχουν επιτύχει τη διάκριση μέσω καινοτόμων, δημιουργικών και επιστημονικών διεργασιών που σχετίζονται με το παρελθόν της ανθρωπότητας και έχουν προσφέρει νέες γνώσεις, ιδιαίτερα σημαντικές για τον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον του.

You May Also Like

Casus belli: στο δρόμο των Όσκαρ

Σχεδόν ασύλληπτη είναι η ιδέα του Casus Belli, της ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου ...

Φυρογένη, Κατσαρής και Α. Χαραλάμπους στην «Αντιγόνη» του Εθνικού

Στις 15 & 16 Ιουλίου ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ...

Ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ του Oberhausen

Δύο μέρες γεμάτες προβολές ταινιών μικρού μήκους από το διεθνές φεστιβάλ Oberhausen προσφέρει στις ...

Ταινίες με περγαμηνές στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου

Τη στοχαστική φράση του Μαγκρίτ «Ceci n’est pas une pipe» θυμίζει η θεματική που ...

Στο φως σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή

Μία σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή και εκατοντάδες άλλα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική ...

Εργαστήρι χορού με την Henrietta Horn

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με την πλατφόρμα χορού Dance Gate Lefkosia και ...

X