Έργα του Γιώργου Λαππά στην Golden Gallery by Kapatays

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το κοινό από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Η Golden Gallery by Kapatays είναι φιλοξενεί έκθεση έργων του Γιώργου Λάππα, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς, από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.  Την έκθεση επιμελούνται η εικαστικός Αφροδίτη Λίτη, η οποία υπήρξε και σύντροφος του καλλιτέχνη και η ιστορικός τέχνης Θάλεια Στεφανίδου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δημήτρης  Πιερίδης  και θα μιλήσουν για τον Γιώργο Λάππα οι επιμελήτριες της έκθεσης. 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Κάιρο. Σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Reed College στο Oregon, όπου και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία από το 1969 έως το 1973. Με υποτροφία του Ιδρύματος Watson το 1974 ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών. Το 1974 παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο A. A. School of Architecture του Λονδίνου και από το 1976 έως το 1981 σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη, και στη συνέχεια με υποτροφία του γαλλικού κράτους στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 1992 έως το θάνατό του το 2016 δίδαξε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Συμμετείχε στην Μπιενάλε των Νέων το 1982 στο Παρίσι, το 1987 στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και το 1988 στο Aperto της Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1990 ήταν η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας μαζί με τον Γιάννη Μπουτέα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Επιλέχτηκε σε εκθέσεις με διεθνή εμβέλεια όπως: “Europalia” στο Βέλγιο το 1982, “Metropolis” στο Βερολίνο το 1991, “Post Human” σε Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Ισραήλ το 1992, “Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου: Η Ελληνική Εμπειρία” στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1992, “Μήτις” στο Μουσείο Γουλανδρή το 1994, “La citta del desiderio” στο Μιλάνο το 1995, στην Μπιενάλε Kwangiu στην Κορέα το 1995, “Kunst im Kontorhaus Mitte” στο Βερολίνο το 1997, “Outlook” στην Αθήνα το 2003, “Breakthrough” στη Μαδρίτη το 2004, “Giants” στη Χάγη το 2004, “Monument to Now”, the Dakis Ioannou Collection στην Αθήνα το 2004 και άλλες. Συνεργάστηκε με τις ελληνικές  γκαλερί “Ζουμπουλάκη”, “Xippas” και “Bernier-Ηλιάδης”.

 [“Η περίπτωση του Γιώργου Λάππα θα μπορούσε να αποτελέσει μία αναγωγική ερμηνεία στην έννοια του γλύπτη, με την πλέον σύγχρονη αντίληψη του όρου. Τα έργα του, αντικείμενα, κατασκευές ή εγκαταστάσεις, μας παρέχουν τύπους προσέγγισης συμβολικών κυρίως σχηματισμών αναφορικά στην ανθρώπινη κατάσταση, στο τυχαίο, ακόμη και στην οικουμενική ηθική και σημασία της μυθοποιητικής σκέψης.

“Πλάθει” τις φόρμες του χρησιμοποιώντας υλικά πολλών τύπων—μέταλλα, γύψο, ύφασμα, δέρματα, φιλμικές μεμβράνες, λαμπτήρες, ζάχαρη… Με ανθρωποκεντρική αφήγηση και προσηλωμένος στο κόκκινο χρώμα, συχνά επαναλαμβάνει στα αρθρωτά του ανδρείκελα το δικό του ομοίωμα, δημιουργώντας έναν πληθυντικό εαυτό. Οι πάντα-αναγνωρίσιμες απεικονίσεις παίζουν με την κλίμακα ή μεταμορφώνονται και παραλλάσσονται, ώστε να ανα-παρα-στήσουν ό,τι θα ονομάζαμε πραγματικό, συμβάν, εικόνα ή πράξη της σκέψης.

Οι εγκαταστάσεις του δημιουργούν μικροκόσμους σαν δρώμενα θεατρικής αντίληψης που αναδύουν διαδικασίες ψυχικής τάξης μέσω της αναλυτικής τους πρακτικής. Ανάμεσα σε σχήματα πλήρη και σχήματα κενά, φόρμες και αντιφόρμες, γεννήματα όλα μιας “τυχαιότητας” ριξίματος ζαριών, παράγει τις συνθήκες θέασης του δημιουργικού του παιχνιδιού, έτσι ώστε το πλαίσιο ανάγνωσης των έργων του να υποψιάζει με αμεσότητα, χωρίς κανένα διδακτισμό. Ο χώρος εξάλλου υπήρξε πάντα ένα ουσιαστικό ρεάλιο στις εγκαταστάσεις του in situ και in tempo, παρέχοντάς του την απαραίτητη πλατφόρμα εμβάθυνσης για τα όρια της υλικότητας και της ερμηνείας της.” ]

[Απόσπασμα από το κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου στον κατάλογο της έκθεσης ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ (1950 – 2016)]

Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2019 έως 11 Ιανουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας: 10:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.

Μνασιάδου 8, 1065 Λευκωσία

Τηλ. 22665727

www.goldengallerycy.com

 

You May Also Like

Πεντέμισι ώρες «ξενάγησης» στο Μουσείο Ερμιτάζ

Μια ματιά σε 45 αίθουσες, 588 έργα τέχνης -έργα Ρέμπραντ, Ρούμπενς και Καραβάτζο, ανάμεσα ...

Μια προσέγγιση στα «Γυμνά» του Πολ Γεωργίου

Του δρα Σάββα Χριστοδουλίδη Με την πρώτη κιόλας ματιά αντιλαμβάνεται κανείς την αιώρηση του ...

Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο

Το Φανερωμένης 70 προσκαλεί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές και δημιουργούς όλων των ειδών να συμμετέχουν ...

Η Tate Britain έβαλε τα γιορτινά της με ένα μήνυμα ελπίδας για το 2021

“Remembering a brave new world” είναι ο τίτλος της εγκατάστασης από την Chila Kumari ...

Μικροί άνθρωποι: Το πρότζεκτ του street artist Slinkachu

Το έργο του που ενσωματώνει στοιχεία της street art, της γλυπτικής και της φωτογραφίας, ...

Έκτακτο επίδομα 900 ευρώ προς καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στον πολιτισμό

Την καταβολή έκτακτου επιδόματος προς τους επαγγελματίες των Τεχνών και του Πολιτισμού αποφάσισε σήμερα ...

X