Ο Μπάιντεν ανακοινώνει τη δημιουργία ομάδας εργασίας στο Πεντάγωνο για την Κίνα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 11.2.2021
Ο Μπάιντεν υπενθύμισε τον περασμένο μήνα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα "την ακλόνητη δέσμευση" των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της Ιαπωνίας.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση στο Πεντάγωνο μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί απέναντι στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπ`αριθμόν 1 στρατηγικό τους αντίπαλο.

"Αυτή η ομάδα εργασίας θα δουλέψει γρήγορα για να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε μια σταθερή κατεύθυνση σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο.

"Αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από το σύνολο της Κυβέρνησης, συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και ισχυρές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις", πρόσθεσε ο Μπάιντεν. "Έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα".

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 15 πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους και θα έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να παρουσιάσει τις συστάσεις της στον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Της ομάδας θα προεδρεύει ένας πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Μπάιντεν, ειδικός για την Κίνα, ο `Ελι Ράτνερ.

Ο στόχος είναι να καθοριστεί η απαραίτητη στρατιωτική στάση στον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστούν οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, να αναπτυχθεί η συνεργασία με τους συμμάχους αλλά και να καθοριστεί το είδος των σχέσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν με τον κινεζικό στρατό ή ακόμη το είδος του εξοπλισμού που πρέπει να αναπτυχθεί ή όχι.

Η νέα αμερικανική Κυβέρνηση έχει ήδη στείλει αρκετές προειδοποιήσεις στην Κίνα για τον επεκτατισμό της στη Σινική Θάλασσα. Ο Μπάιντεν υπενθύμισε τον περασμένο μήνα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα "την ακλόνητη δέσμευση" των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ακατοίκητου αρχιπελάγους Σενκάκου, που ονομάζεται Ντιαογιού στα κινέζικα και διεκδικείται από το Πεκίνο.

Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Κίνα είναι το "δυσκολότερο και το πιο περίπλοκο πρόβλημα" των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να αποτρέψει το Πεκίνο στρατιωτικά αλλά να συνεργαστεί με την Κίνα οικονομικά.Πρώτη συνομιλία Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες Τετάρτη, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής, η οποία έγινε τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για τις πρακτικές του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε "άδικες" και "εξαναγκαστικές", για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, για τις "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στη Σιντζιάνγκ, και την ολοένα πιο επιθετική στάση της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και για τις "κοινές προκλήσεις" που εγείρουν η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με ειδικούς, πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικής κατήχησης στη Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο "στρατόπεδα" και διαβεβαιώνει πως πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, προορισμένα να επιτρέψουν στους μειονοτικούς να βρίσκουν δουλειές και έτσι να αποτρέψουν τον κίνδυνο να σαγηνευτούν από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. Προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών το πώς θα χειριστεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος τον ευαίσθητο φάκελο των αμερικανοσινικών σχέσεων, καθώς τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου είναι πολλά.

Μολονότι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να έρθει σε ρήξη με την εξωτερική πολιτική που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αυτός είναι ένας από τους λίγους φακέλους που ενδέχεται, ουσιαστικά, να επιλέξει μια ορισμένη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να πάρει τη μορφή "ακραίου ανταγωνισμού", διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θέλει να αποφύγει τη "σύγκρουση" ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο,

Ερωτηθείς για τον Κινέζο ομόλογό του ο Δημοκρατικός απάντησε ότι είναι "πολύ ευφυής", αλλά και "πολύ σκληρός. Δεν υπάρχει, και δεν το λέω αυτό για να τον επικρίνω, είναι απλώς η πραγματικότητα, ούτε ίχνος δημοκρατίας σε αυτόν". Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει καλά τον Κινέζο Πρόεδρο, καθώς είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον κ. Σι όταν ήταν ακόμη ο Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής Κυβέρνησης, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε η Κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν, εν αναμονή της συνολικής επανεξέτασης της αμερικανικής στρατηγικής ως προς το εμπόριο. "Δεν έχουμε πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το ζήτημα αυτό", εξήγησε. "Θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική μας ως προς το εμπόριο με την Κίνα αλλά στο μεσοδιάστημα, δεν θα καταργήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι να καταρτίσει νέα στρατηγική "σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους" των ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε συγχαρεί τον κ. Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη του Νοέμβριο, παρότι ο Δημοκρατικός καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον του στην προεκλογική εκστρατεία διαμηνύοντας ότι θα ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας για "να πιεστεί, να απομονωθεί και να τιμωρηθεί" η Κίνα. Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο κ. Σι τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η σύγκρουση των δύο χωρών θα ήταν καταστροφική και για τις δυο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και λαθεμένες κρίσεις.

Ακόμη, είπε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα χειριστεί με προσοχή ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, όπως για παράδειγμα τη σχέση της με την Ταϊβάν, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ. Η κινεζική Κυβέρνηση έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις επί των ημερών του Μπάιντεν και καλούν την Ουάσινγκτον να συναντήσει το Πεκίνο "στου δρόμου το μισό".

Η εφημερίδα Global Times, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, εκτιμούσε πρόσφατα πως η Κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να συνεχίσει να επικρίνει σκληρά το Πεκίνο, αλλά πιθανόν η διμερής συνεργασία θα βελτιωθεί σε κάποια πεδία.
Πηγή: ΚΥΠΕΟι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ