Η βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Γράφει ο Κλεάνθης Συμεωνίδης

Πέντε χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με κωδικό όνομα “Metropolis”, ανταλλάζουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης της βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς με επαγγέλματα του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, κάθε χώρα θα επιλέξει περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος με βιομηχανίες που ανθούσαν στο παρελθόν -ή και ανθούν ακόμη- ώστε να μελετηθούν / αναδειχθούν, προάγοντας ταυτόχρονα μια διασύνδεση με την αγορά εργασίας του μέλλοντος. Εκ μέρους της Κύπρου, και μετά από σχετική μελέτη, ο Σύνδεσμος Ευρωπολιτισμός έχει εντοπίσει αριθμό βιομηχανιών που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια για προβολή μέσω αυτού του προγράμματος. Αυτές είναι η βιομηχανία κρασιού, η βιομηχανία χαρουπιών, η βιομηχανία παρασκευής αλατιού (αλυκή Λάρνακας), τα μεταλλεία Αμιάντου και Σκουριώτισσας, η βιομηχανία υφασμάτων (JET), η βιομηχανία γάλακτος (Pittas) κ.ά.
Η τοποθεσία των πιο πάνω βιομηχανιών θα προστεθεί σε χάρτη στο διαδίκτυο και θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μάθει για την ιστορία τους, χρησιμοποιώντας σχετική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες μια διαδραστική εμπειρία. Πλησιάζοντας τη βιομηχανία θα εμφανίζεται στο κινητό τηλέφωνο των χρηστών, υλικό που την αφορά, δηλαδή φωτογραφίες, video, ιστορικές πληροφορίες. Η εφαρμογή ονομάζεται cityexplorationmap.com και είναι σε εξέλιξη.

Αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την υπό εξέλιξη εφαρμογή είναι ότι μόνο όταν πλησιάσει κανείς την περίμετρο της βιομηχανίας θα μπορεί να διαβάζει το αναρτημένο υλικό που την αφορά. Αυτό σημαίνει πως για εκπαιδευτές ή και ξεναγούς του ΚΟΤ η εν λόγω εφαρμογή θα είναι υπερπολύτιμη διότι δεν θα χρειάζεται να ανατρέχουν σε βιβλία η άλλες σημειώσεις για να μάθουν πληροφορίες για τη βιομηχανία, αφού θα εμφανίζονται όλα μπροστά τους μέσω κινητού τηλεφώνου / tablet (χρειάζεται σύνδεση με το διαδίκτυο). Μια άλλη πτυχή αυτού του προγράμματος είναι η διασύνδεση των βιομηχανιών με την αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, τι σπουδές / γνώσεις χρειάζονται για να εργαστεί κάποιος σε βιομηχανία παραγωγής κρασιού; Έχει σβήσει οριστικά η βιομηχανία / παραγωγή χαρουπιών; Ποιες οι προοπτικές της κάθε εργασίας ξεχωριστά; Οι εργασίες του προγράμματος προχωρούν κανονικά και σύντομα οι πέντε χώρες (Κύπρος, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία) θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους. Στο τέλος θα γίνει συγγραφή ενός χρήσιμου οδηγού για κάθε ενδιαφερόμενο. Στη φωτογραφία, εργασίες μαζέματος αλατιού από εργάτες στην αλυκή Λάρνακας που για πολλά χρόνια είχε δώσει ψωμί επιβίωσης σε εκατοντάδες οικογένειες. Η βιομηχανία αυτή έχει πλέον τερματίσει τις εργασίες της. Οριστικά; Κανείς δεν ξέρει. Θα μπορούσαν άλλες βιομηχανίες να πάρουν την θέση της και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;

*Ευρωπολιτισμός / www.euroculture.com.cy

You May Also Like

Όμηροι του τείχους μας

Γράφει η Μαριλένα Ευαγγέλου Σε αυτό τον τόπο ξέρουμε καλά τι σημαίνει “τείχος”. Το ...

Ο κύκλος που δεν κλείνει

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου Από τον συλλογικό τόμο “Για μια επέτειο”, εκδόσεις Ίκαρος, 2013 “20 ...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ :Σκέψεις για το μέλλον

Της Μαγδαλένας Ζήρα* Ένας θεσμός που άρχισε πριν από 17 χρόνια με έναν μικροσκοπικό ...

 «Αυστηρώς Κατάλληλο για ενηλίκους – Σεξουαλικότητα στην κυπριακή τέχνη»

Γράφει η Ευαγόρια Δαπόλα (ΜΑ)  Μια έκθεση που αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητα όχι ως απλό ...

Περήφανοι και Ευχαριστούντες

Απάντηση στο άρθρο του Ν.Κ., εφημερίδα “Πολίτης”, Κυριακάτικο Παράθυρο 15.05.2016 Λυπάμαι. Λυπάμαι, γιατί στην ...

X