Την έναρξη των εργασιών συντήρησης του Αρμενομονάστηρου, ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, ανακοίνωσε χθες διαδικτυακά ο Σώτος Κτωρής, μέλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το Αρμενομονάστηρο, ή μοναστήρι του Σουρπ Μαγκάρ (Αγίου Μακαρίου) είναι κτισμένο μέσα στο δάσος της Χαλεύκας στον Πενταδάκτυλο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική παρουσία της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας.

Σε δική του ανάρτηση, ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, έγραψε για το Αρμενομονάστηρο ότι είναι «Μια ιστορία παλιά. Από το καιρό που ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη δεκαετία του 1990. Τότε μεταφέρθηκε και το πρώτο φορτίο τσιακκίλι για να μετατραπεί το Αρμενομονάστερο σε τουριστικό κατάλυμα. Ξεσηκώθηκαν οι Αρμένιοι, κινητοποιηθήκαμε όλοι, υπήρξε διεθνής αντίδραση και το σχέδιο ματαιώθηκε. Ένα από τα πρώτα μνημεία που η Τεχνική Επιτροπή ζήτησε να συντηρηθούν ήταν και το Αρμενομονάστερο, το Σουρπ Μαγκάρ. Η πρόσβαση ήταν δύσκολη, ήταν σε περιοχή που εθεωρείτο στρατιωτική ζώνη. Επιμέναμε. Τη μέρα που ήρθε στην Τεχνική Επιτροπή ο Αλί Τουντζάι (σ.σ. ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος της Επιτροπής) και μας ανακοίνωσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, ήταν μέρα γιορτής. Αρχίσαμε τις διαδικασίες. Δεν χρειάζεται σήμερα να μπούμε σε λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι με την έναρξη των έργων συντήρησης ένα σπουδαίο μνημείο της ιστορίας της Κύπρου αγκαλιάζεται από όλους μας με αγάπη: Αρμένιους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Όλοι μαζί οικοδομούμε μέσα από τα μνημεία την αυριανή Κύπρο της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της ειρήνης.»

Το Αρμενομονάστηρο κτίστηκε από Κόπτες περί το 1000 μ.Χ. και ήταν αφιερωμένο στον Κόπτη ερημίτη Άγιο Μακάριο της Αλεξάνδρειας (309-404 μ.Χ.). Η μνήμη του Αγίου Μακαρίου εορταζόταν κάθε πρώτη Κυριακή Μαΐου και τότε το μοναστήρι κατέκλυζε ολόκληρη η αρμενική κοινότητα της Κύπρου.

Από το 1974, το Αρμενομονάστηρο βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και για πρώτη φορά επιχειρείται η συντήρησή του. Σύμφωνα με τον «Κυπριακό Χρονογράφο», το μοναστήρι υπέστη ζημιές από πυρκαγιά το 1995 ενώ αποτράπηκαν σχέδια μετατροπής του σε ξενοδοχείο δύο φορές: το 1999 και το 2005.

Το 2016, το Αρμενομονάστηρο κηρύχτηκε αρχαίο μνημείο β’ πίνακα.

You May Also Like

«Μήδειας Πείραμα»

Η Μήδεια, ένα αρχέτυπο, ένα θηλυκό σύμβολο. Η Μήδεια αποτελεί την αφορμή σχολιασμού της ...

Τα «αρνητικά» των BellaSTOCK

O Simon Jacquemin και o Antoine Aubnais, μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας Bellastock Architecture Experimentale ...

Ξεκινά απεργία πείνας ο Πανίκος Χρυσάνθου

Ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου ξεκινά αύριο απεργία πείνας εξαιτίας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ...

H «Famagusta Avenue Garage» έχει διαχειριστική επιτροπή

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Δικοινοτικού Κέντρου «Famagusta Avenue Garage», που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμμοχώστου ...

«Πέτρα, Φορέας Ιστορίας και Πολιτισμού» στην Κλήρου

To Σάββατο 11/10/14 διοργανώνεται στην κοινότητα Κλήρου η εκδήλωση «Πέτρα, φορέας Ιστορίας και Πολιτισμού» ...

Μπιενάλε | Διάκριση χωρίς συγχαρητήρια

Άργησε, αλλά έφτασε χθες η ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ...

X