Βασισμένη στην Κερένια κούκλα, το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που κυκλοφόρησε το 1908 ταράζοντας τα νερά της ελληνικής λογοτεχνίας, η «Λιόλια» ξεκίνησε τις παραστάσεις της στη δεύτερη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου.

Οι ηθοποιοί Κρίστη Χαραλάμπους και Αλέξανδρος Αχτάρ μίλησαν στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» με αφορμή το νέο εγχείρημα της θεατρική ομάδας Μemorandum.

Ποιος είναι ο ρόλος της «Λιόλια» στο έργο;
Κρίστη Χαραλάμπους: Η Λιόλια είναι ένα νεαρό κορίτσι που πηγαίνει στο σπίτι του ζεύγους για να το βοηθήσει όταν κλονίζεται η υγεία της Βεργινίας- την οποία υποδύεται η Χριστίνα Κωνσταντίνου. Είναι ένα αθώο πλάσμα που δεν έχει ζήσει τίποτα, λαχταράει όμως να ζήσει, και φέρνει «οξυγόνο» μέσα στο σπίτι, γίνεται η ανάσα τους. Τους βοηθά, τους στηρίζει και πριν καλά-καλά το καταλάβει γίνεται το τρίτο πρόσωπο. Όλη αυτό όμως δεν γίνεται επί σκοπού γι’ αυτό και στη συνέχεια νιώθει τύψεις καθώς τους αγαπά και τους δύο. Έρχεται όμως η ώρα που θα ‘ρθει αντιμέτωπη με τη μοίρα, η οποία στο έργο μας προσωποποιείται και την ενσαρκώνει η Λέα Μαλένη.

Η μοίρα επιθυμεί την αποκατάσταση της τάξης των πραγμάτων;
Αλέξανδρος Αχτάρ: Η μοίρα έρχεται να εκτελέσει να προγραμμένα τα οποία ο θεατής δεν περιμένει ότι θα συμβούν, καθώς η ιστορία ξεκινά με ένα ζεύγος απόλυτα ερωτευμένο. Στη συνέχεια όμως η ασθένεια της ηρωίδας δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τον έρωτά τους και μπαίνει το νέο πρόσωπο στο σπίτι , η Λιόλια. Το πιο όμορφο κομμάτι της ιστορίας είναι ουσιαστικά το γεγονός ότι και τα τρία αυτά πρόσωπα αγαπιούνται πραγματικά, αλλά την ίδια ώρα η ιστορία έχει τραγικό τέλος με τον ερχομό της μοίρας.

Το ενδιαφέρον και αυτό που μπορεί να σπρώξει το κοινό να ταυτιστεί με το έργο, είναι ακριβώς ότι θίγεται μέσα από αυτό μία μεγάλη αλήθεια σε σχέση με τον έρωτα. Ότι κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα καθορίσεις

Είναι ρίσκο να ανεβάζει τέτοιους είδους έργα που ισορροπούν πάνω σε μία λεπτή γραμμή του ερωτικού στοιχείου;
Α: Η αλήθεια είναι ότι το μυθιστόρημα του Κώστα Χρηστομάνου στο οποίο βασίζεται η «Λιόλια», ήταν για τον καθωσπρεπισμό της εποχής, μπουνιά στο στομάχι. Τώρα όσον αφορά τον τρόπο παρουσίασής μας δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ρίσκο. Συμβαίνει κάθε μέρα, σε φίλους, γνωστούς στον περίγυρό μας. Το ενδιαφέρον και αυτό που μπορεί να σπρώξει το κοινό να ταυτιστεί με το έργο, είναι ακριβώς ότι θίγεται μέσα από αυτό μία μεγάλη αλήθεια σε σχέση με τον έρωτα. Ότι κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα καθορίσεις, ούτε τα επιλέγεις. Συμβαίνουν απλώς, ακόμα κι όταν δεν θέλεις να συμβούν.

Τι παίρνει ο θεατής από το συγκεκριμένο έργο;
Κ: Πιστεύω γενικότερα ότι το έργο είναι μια πρόταση στο σύνολό της και δραματουργικά και σκηνοθετικά. Έχει να πάρει πολλά στοιχεία το κοινό παρακολουθώντας το έργο καθώς πρόκειται για μία όμορφη αληθινή ιστορία αγάπης. Και το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ ωραιοποιείται το συναίσθημα αυτό κατά τη διάρκεια του έργου, ταυτόχρονα δεν ωραιοποιείται. Παρουσιάζεται μία απόλυτη αγάπη μεν, με τα λάθη της δε. Μία αγάπη που είναι εκεί όμως, επιμένει, στέκεται και στηρίζει.

*Παραστάσεις θα δοθούν στις: 27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2019 & 11 και 12 Ιανουαρίου 2020 στις 20:30 στη Δεύτερη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου. Πληροφορίες: 96211590 | 99659847

You May Also Like

Σε μία παρτίδα «τάβλι» στο Flea theatre

«Είναι ένα αριστουργηματικό έργο, ένα διαμάντι. Ένα από τα πρώτα έργα που αποτέλεσαν τη ...

«Ευρυδίκη» στο Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος», ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη το έργο «Ευρυδίκη» της Σάρα Ρούλ, σε ...

Αφήγηση παραμυθιού στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Μουσικολίνο» με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης και τους χαρακτήρες ...

Remote Pafos ξανά, στις 3 – 8 Νοεμβρίου

Συστήνεται ανεπιφύλακτα η συμμετοχή στο Remote Pafos, μια δουλειά της διάσημης βερολινέζικης ομάδας Rimini ...

«Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ»| Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 «Μια εξαίρετη ευκαιρία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους ...

Cost of Living από τη θεατρική ομάδα «παράσιτα»

Η θεατρική ομάδα «παράσιτα» ανεβάζει για τη σεζόν 2019-20 το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο ...

X