Μίλτος Πασχαλίδης: «Μα εγώ απόμεινα παιδί»

Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης μιλά στο "Π" για τον νέο του δίσκο, την αγάπη του για την Κύπρο, τη σχέση του με τους Άλκη Αλκαίο και Θάνο Μικρούτσικο αλλά και για το τι σημαίνει για τον ίδιο η συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα

Συνέντευξη στην Γιώτα Χατζηκώστα

Κυνηγούσε καιρό τη συνέντευξη αυτή η γράφουσα. Ο Μίλτος Πασχαλίδης αποτελεί ένα αίνιγμα για πολλούς. Δεν ξέρουμε πολλά για τη ζωή του, μόνο όσα ο ίδιος θέλει να βγάλει προς τα έξω. Ένα παιδί ετών… 50, που όταν τραγουδά μια κλείνει τα μάτια και μια ανοίγει τα χέρια. Στην άλλη γραμμή ήταν λοιπόν ο Μίλτος. Ευγενικός, γλυκός και έτοιμος. Τον έστησα και 45 λεπτά, μα μου το συγχώρεσε. Στις 18 Δεκεμβρίου θα είναι στο Down Town στη Λευκωσία και στις 19 Δεκεμβρίου στη μουσική σκηνή Ravens στη Λεμεσό. Είχαμε πει από τον Σεπτέμβριο να τα λέγαμε, αλλά ο θάνατος του Λαυρέντη ήρθε απροσδόκητα και το αφήσαμε. “Είναι αδελφός για εμένα ο Λαυρέντης”, μου λέει καθώς ξεκινάμε την κουβέντα μας και το αφήσαμε εκεί. Είναι δύσκολο να μιλάει κάποιος για τον αδελφό του που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή, τον καταλαβαίνω γι’ αυτό και δεν επιμένω.

Το καλοκαίρι “όργωσε” την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Αφιέρωσαν εκατοντάδες μουσικές ώρες στον Μάνο Ελευθερίου. “Ο Νταλάρας”, θα πει σε ανύποπτο χρόνο, “μας έμαθε να τραγουδάμε”.

Δεν είναι Κρητικός, σπούδασε όμως στο Ηράκλειο μαθηματικός. Είναι καλλιεργημένος μα συνάμα παράξενος τύπος. Μιλήσαμε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ήταν λίγες μόλις μέρες μετά τον θάνατο του Λαυρέντη. Τελείωσε τη συναυλία και ήρθε και κάθισε δίπλα μου. Άναψε τσιγάρο… Με την πρώτη χειραψία κόψαμε τον ενικό. Είναι ένας άνθρωπος που σου δίνει την αίσθηση ότι τον γνωρίζεις χρόνια. Στο τηλέφωνο όμως δεν ήταν έτσι. Ξεκίνησα με τον πληθυντικό. Ίσως κι από σεβασμό διότι το μέγεθός του στη σκηνή σου το βγάζει αυτό.

18 και 19 Δεκεμβρίου στην Κύπρο λοιπόν…

Ναι, έρχομαι για δύο εμφανίσεις, 18 του μηνός στο Down Town στη Λευκωσία και στις 19 θα είμαστε Λεμεσό στο Ravens.

Έρχεστε συχνά στην Κύπρο, τι σας δένει με το νησί μας;

Η Κύπρος είναι κομμάτι της Ελλάδας, έρχομαι όσο συχνά πάω και στη Θεσσαλονίκη. Την αγαπώ εξίσου. Όποτε μπορώ έρχομαι. Δεν είναι ότι ξεχωρίζω κάτι, απλώς νιώθω και την Κύπρο σπίτι μου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφερθήκατε στο βιβλίο που ετοιμάζετε. Ξαφνικά μαθαίνουμε για νέο δίσκο. Πώς προέκυψε;

Είναι ένας δίσκος με εννέα κομμάτια. Τους στίχους έγραψαν ο Άλκης Αλκαίος, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Η μουσική είναι δική μου.

Τραγούδια που σας εμπιστεύτηκαν ή που εσείς ανακαλύψατε; Αναφέρομαι κυρίως στους στίχους του Άλκη Αλκαίου που δεν είναι μαζί μας.

Είναι κομμάτια που είχα την τιμή να μου εμπιστευτούν. Τη μουσική έγραψα εγώ, όπως είπα. Ο δίσκος προέκυψε μετά την απώλεια του Λαυρέντη. Έφτιαξα ένα κομμάτι το οποίο θα τραγουδούσαμε παρέα, τελικά προέκυψαν εννέα τραγούδια. Στον δίσκο έχω τη χαρά και την τιμή να λέω κομμάτια με τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Πότε αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει;

Πιστεύω τον Μάρτιο.

Λευκωσία και Λεμεσό σε μουσικές σκηνές. Τις προτιμάτε από τα θέατρα;

Δεν παίζει και τόσο ρόλο. Την ατμόσφαιρα τη φτιάχνει ο κόσμος. Είτε σε θέατρο, λοιπόν, είτε σε μουσική σκηνή, νιώθω το ίδιο όμορφα. Όλα ωραία είναι κατ’ εμένα.

Έχετε ήδη ξεχωρίσει κάποια τραγούδια ή κάποιον στίχο που όταν τον ακούτε λέτε “αυτό το κομμάτι είναι λίγο πιο… Μίλτος”;

Είναι σαν να μου λες ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό (γέλια). Κάθε τραγούδι κάτι σημαίνει για εμένα και όλα έχουν το δικό τους νόημα. Κάθε κομμάτι που έχω τραγουδήσει έχει κάτι να πει, αλλιώς δεν το λέω.

Θυμάμαι σε μια συνέντευξή σας είχατε αναφέρει πως “ένας στίχος είναι σαν ρούχο. Αν μπορέσω να το φορέσω, το λέω”. Ποιο είναι το αγαπημένο “ρούχο” του Μίλτου στην όλη πορεία του;

Έχετε δίκιο σε αυτό. Θέλω το κάθε κομμάτι να έχει κάτι να πει στον κόσμο. Δεν έχω αγαπημένο “ρούχο”. Νιώθω τυχερός όμως διότι μέχρι σήμερα ο κόσμος έδωσε πολύ περισσότερα απ’ όσα έδωσα εγώ και αγκάλιασε τα τραγούδια μου.

Μετά από μια τόσο πλήρη μουσική πορεία τι σας λείπει;

Δεν θεωρώ ότι μου λείπει κάτι. Έχω ανάγκη να βελτιώνομαι διότι από τη φύση του ο άνθρωπος είναι ένα ον που ζητάει πάντα το καλύτερο. Θέλω απλώς να είμαι καλά στην υγεία μου για να δίνω όσα περισσότερα μπορώ στον κόσμο.

Έχετε προσδιορίσει το τέλος του Μίλτου στα μουσικά δρώμενα; Έχετε σκεφτεί ποτέ τον εαυτό σας εκτός μουσικής;

(Γέλια). Μικρός είμαι ακόμη. Νομίζω ακόμη έχω να δώσω πολλά. Αισθάνομαι καλά και πραγματικά όσο έχω την υγεία μου και η φωνή μου είναι εντάξει θα συνεχίζω.

Σας εμπιστεύτηκαν τραγούδια σπουδαίοι δημιουργοί. Ορόσημα για εσάς ο Άλκης Αλκαίος και ο Θάνος Μικρούτσικος, αντιλαμβάνομαι. Τι έκανε ξεχωριστό τον Άλκη και τον Θάνο στα μάτια σας;

Ο Άλκης ήταν ένας ξεχωριστός φίλος για εμένα. Αλλά για να επιστρέψω στην ερώτησή σου όλους τους φίλους που έχω τους θαυμάζω. Πόσω μάλλον αυτούς που αναφέρεις. Άνθρωποι που είναι πραγματικά ξεχωριστοί και μου έμαθαν πολλά. Ο Άλκης, ο Θάνος, όλοι τους σπουδαίοι.

Είπατε κάποτε ότι θα θέλατε πολύ, όμως δεν είστε κομουνιστής. Τι σημαίνει να είσαι κομουνιστής στις μέρες μας; Και τι εννοούσατε με τη δήλωσή σας τότε;

Παρόλο που θα το ‘θελα, δεν είμαι κομουνιστής, αμείβομαι με βάση το
καπιταλιστικό σύστημα και ζω όπως όλοι οι άνθρωποι. Οπότε, ναι. Αριστερός είμαι, αλλά ζω σε καπιταλιστικό σύστημα.

Στις συναυλίες σας έχετε μια τάση να ανοίγετε τα χέρια σας. Για ποιο λόγο; Νιώθετε ότι έτσι επικοινωνείτε με το κοινό ή με ανθρώπους που έφυγαν όπως ο Αλκαίος και ο Μητροπάνος και πρόσφατα ο Λαυρέντης;

Πετάω, δεν μιλάω με κανέναν. Θέλω να χωρέσω στην αγκαλιά του κόσμου. Όταν βρίσκεσαι μπροστά από τον κόσμο έχεις ανάγκη να επικοινωνείς με τον δικό σου τρόπο.

Ο Γιώργος Νταλάρας αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο της ελληνικής μουσικής. Πώς νιώθετε για την εμπιστοσύνη που σας δείχνει;

Ο Νταλάρας αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο. Είναι συγκινητικό ότι είμαστε στην ίδια σκηνή. Είναι σπουδαίο για εμένα ότι είμαι μαζί του. Ότι τραγουδώ μαζί του. Ξέρεις; Κάποιες στιγμές στη σκηνή τον βλέπω δίπλα μου και σκέφτομαι αν πρέπει να μπω στο κομμάτι. Για εμένα αποτελεί τιμή η εμπιστοσύνη του.

You May Also Like

Γκολτόνι αλλιώς, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου

Βασισμένη στο δημοφιλές έργο του Κάρλο Γκολτόνι, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» η νέα παραγωγή του ...

Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης : JUICY AND JAZZY

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Ο Κύπριος μουσικός και σχεδιαστής, ο οποίος ζει και εργάζεται ...

Γροθιά στο θέατρο της αοριστολογίας

Συνέντευξη στον Λουκιανό Λυρίτσα | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Ο σκηνοθέτης Χρίστος Ζάνος μιλά στο ...

Δημήτρης Αληθεινός: όσο ελέγχουμε το χρόνο, νιώθουμε αθάνατοι

9.10.2011 Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Ο Δημήτρης Αληθεινός μπαίνει στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα ...

Ρόλαντ Γιαν: Πρέπει να συνδυάσουμε τις μνήμες μας

Συνέντευξη στους Πανίκκο Χρυσάνθου και Μερόπη Μωυσέως/ Φωτογραφία: Πανίκκος Χρυσάνθου Ο Ρόλαντ Γιαν, ο ...

Πινακοθήκη Λεβέντη: έτοιμη τον Νιόβρη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου Η νέα, μεγάλη προσθήκη στον χώρο της τέχνης στην Κύπρο ...

X