Ο Λάνθιμος σάρωσε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Με πέντε από τα πιο σημαντικά βραβεία «έφυγε» ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος από την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης

Με πέντε από τα πιο σημαντικά βραβεία «έφυγε» ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος (παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν παρών) από την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο. 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Κωμωδίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας ερμηνείας και Φωτογραφίας, για την αγγλικής παραγωγής ταινία του «Η ευνοούμενη» / The Favourite, μια σατιρική ταινία εποχής γύρω από την ιδιαίτερα στενή, μαζί και ερωτική, σχέση της βασίλισσας Άννας της Βρετανίας με την ευνοούμενη της Αυλής της.

Παρόλο που στην τελετή παρευρίσκονταν οι άλλοι συνυποψήφιοι με τον Έλληνα σκηνοθέτη δημιουργοί (ανάμεσά τους οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Μάρκο Μπελόκιο και άλλοι), ο ίδιος ο Λάνθιμος ήταν απών, ενώ απέφυγε, όπως συνηθίζεται, να στείλει έστω και ένα μήνυμα χαιρετισμού στα μέλη της Ακαδημίας, πράγμα που δημιούργησε κακή εντύπωση, αντίθετα με δυο άλλους βραβευθέντες, τον Αντόνιο Μπαντέρας, πρωταγωνιστή στην ταινία του Αλμοδόβαρ και την Ολίβια Κόλμαν, πρωταγωνίστρια στην «Ευνοούμενη», οι οποίοι έστειλαν μέσω βίντεο μήνυμα, ευχαριστώντας τα μέλη της Ακαδημίας για την επιλογή τους.

Εκ μέρους του Γιώργου Λάνθιμου, το βραβείο της ταινίας παρέλαβε ο παραγωγός Ed Guiney. Φωτογραφία: Pool/Getty Images

Η γυναικεία παρουσία κυριάρχησε σχεδόν αποκλειστικά στη φετινή απονομή με δυο γυναίκες οικοδέσποινες και διάφορες γυναίκες ηθοποιούς να παρουσιάζουν την τελετή, που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Αν και αρκετά χιουμοριστική και με διάφορα ευρήματα, η τελετή, πάντως, κούρασε τα μέλη – το πιο διασκεδαστικό ήταν η άρια που τραγουδήθηκε, αφιερωμένη στο έργο του τιμώμενου για το σύνολο της καριέρας του, σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, και στην οποία πήρε μέρος στο φινάλε και ο πρόεδρος της Ακαδημίας, σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς.

Ο τιμώμενος Βέρνερ Χέρτσογκ

Με τον Βέντερς να εκθειάζει το έργο του Χέρτσογκ καθώς και την όλη από κοινού προσπάθεια ανανέωσης του νέου γερμανικού κινηματογράφου, που έγινε στις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 με σκηνοθέτες όπως οι Χέρτσογκ, Βέντερς, Φασμπίντερ, Φόλκερ Σλέντορφ, Μαργκαρέτε φον Τρότα, και άλλοι. «Ο κινηματογράφος, όπως μας είπε ο Χέρτσογκ εντυπωσιάζοντας μας όταν είμαστε σπουδαστές, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Όταν ξεκινήσαμε αυτό που αποκαλείται νέος γερμανικός κινηματογράφος, δεν ήμασταν ανταγωνιστές, αλλά πραγματικοί φίλοι, που συνεργαζόμασταν και βοηθούσε ο ένας τον άλλο», είπε ο Βιμ Βέντερς.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Βέρνερ Χέρτσογκ ζήτησε από τους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές να συμβάλλουν με τις ταινίες τους στην κατάργηση των συνόρων (το σλόγκαν της φετινής απονομής ήταν «για ένα κινηματογράφο χωρίς σύνορα»). Για την κατάργηση αυτή είχε μιλήσει και νωρίτερα ο Βιμ Βέντερς στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ακαδημίας (που φέτος, έχει φτάσει στις 3700 μέλη), τονίζοντας πως «εκείνο που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος οδηγείται στην καταστροφή του, είναι η συσπείρωση και η επιμονή για τη δημιουργία έργων αναγκαίων για την αφύπνιση του κοινού»

Η Ζιλιέτ Μπινός 

Την προσφορά της Ζιλιέτ Μπινός στον κινηματογράφο εξύμνησαν η Κλερ Ντενί και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί, με την Μπινός να διερωτάται αν είναι σωστό να δέχεται κανείς βραβεία σε μια εποχή όπου όλα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς, να δείχνουμε περισσότερη αγάπη, να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας και τα αυτιά μας…» τόνισε παίρνοντας το βραβείο της η Μπινός, ενώ όρθια την καταχειροκροτούσαν τα μέλη της Ακαδημίας (όπως όρθια είχαν καταχειροκροτήσει νωρίτερα και τον Χέρτσογκ).

Η άλλη χιουμοριστική στιγμή της τελετής ήταν στη διάρκεια της απονομής του βραβείου κοινού, με τις δυο οικοδέσποινες να τραγουδούν «αγαπώ το κοινό μου και το κοινό μου με αγαπά», τραγούδι που στη συνέχεια ζήτησαν να τραγουδήσουμε και όλοι οι παρευρισκόμενοι, όρθιοι και χωρισμένοι σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, με το καθένα να συμπληρώνει το άλλο.

Τα βραβεία

Ευρωπαϊκή ταινία: «Η ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου
Ευρωπαίος σκηνοθέτης: Γιώργος Λάνθιμος
Καλύτερος Ά ανδρικός ρόλος: Αντόνιο Μπαντέρας
Καλύτερος Ά γυναικείος ρόλος: Ολίβια Κόλμαν
Καλύτερης κωμωδίας: «Η ευνοούμενη»
Καλύτερος διευθυντής φωτογραφίας: Ρόμπιν Ράιαν («Η ευνοούμενη»)
Πρώτη ταινία (βραβείο FIPRESCI): «Οι άθλιοι» του Λάτζι Λι
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: «For Sama» της Γουάατ Αλ-Κατέαμπ
Βραβείο Κοινού: «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόβσκι (ταινία που πέρσι κέρδισε το βραβείο Ευρωπαϊκής ταινίας)
Καλύτερος σεναριογράφος: Σελίν Σιαμά («Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται»)
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Christmas Gift» του Μπογκτάν Μιρεσάνου
Καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων: «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» του Σαλβαδόρ Σιμό Μπούζομ
Βραβείο επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Ζιλιέτ Μπινός
Βραβείο συνολικής προσφοράς: Βέρνερ Χέρτσογκ

You May Also Like

Το «Φυτώριο» απευθύνει πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο

Το Φυτώριο – Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών (ΕΙ.ΚΑ) προσκαλεί νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο, να ...

Μουσείο του Λούβρου: Όλες οι συλλογές του διαθέσιμες online και δωρεάν

Περισσότερα από 480.000 έργα του Μουσείου του Λούβρου που ανήκουν στις συλλογές του μπορεί ...

Flash: Καλλιτέχνες και κοινό συζητούν στη Λεμεσό

Προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία θέτει η πλατφόρμα Flash, που πραγματοποιείται ...

«Μια Νέα Μέρα στην Κύπρο»: τοπική νεανική ορμή στα καλύτερά της

Την 21η Δεκεμβρίου 2013, οι μη κερδοσκοπικές κολεκτίβες Xorko, Ξαρκής και The Cyprus Dossier ...

Διάκριση του Ανδρέα Γεωργαλλίδη από την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Παρισιού

Η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών που εδρεύει στο Παρίσι θα τιμήσει τον ...

«Διαβολιάδα»: η κρύα Μόσχα στους διαδρόμους του νέου Κρατικού Θεάτρου

Μέσα, έξω, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά. Αν δεν κουραστήκατε ήδη, πάρτε παλτά, αθλητικά παπούτσια ...

X