Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, έως και τραγελαφική στο άκουσμά της, η μεταφορά των κονδυλίων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο… Υπουργείο Οικονομικών. Την εν λόγω τροπολογία πρότεινε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, και πέρασε με σεκόντο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ζήτημα συνταγματικότητας θέτει το ΑΚΕΛ σχετικά με το θέμα, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ δηλώνει ότι… δεν γνωρίζει.

«Σε άλλες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες κρίθηκαν αντισυνταγματικές», σχολίασε στον «Π» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, σημειώνοντας ότι αναμένει την παρέμβαση του γενικού ελεγκτή και της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα.

Παγκόσμια πρωτοτυπία, με μαέστρους τροπολογίας τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο 

Θέμα «εξορθολογισμού»

Μιλώντας στον «Π», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι η τροπολογία είναι «προσωρινή» ώστε να δώσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ) «την ευκαιρία να φτιάξει τον προϋπολογισμό της έτσι όπως γνωρίζει καλύτερα» και με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό. Όπως εξήγησε, το δ.σ. του ΙΣΟΚ δεν είχε την ευχέρεια μέχρι σήμερα να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό του, σε αντίθεση με τα διοικητικά συμβούλια του ΘΟΚ και του ΡΙΚ που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Κι όμως, σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, το δ.σ. του ΙΣΟΚ ήταν ανέκαθεν υπόχρεο να ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του. Η διαφορά έγκειται στο ότι μέχρι πρότινος πρόεδρος του δ.σ. ήταν ex officio ο/η εκάστοτε γενικός/ή διευθυντής/ντρια του ΥΠΠΑΝ, γεγονός που ερμηνευόταν ως εξάρτηση του δ.σ. από το υπουργείο και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2019, το καταστατικό του ΙΣΟΚ άλλαξε έτσι ώστε να μην είναι ex officio μέλη, λειτουργοί του υπουργείου και των ΠΥ, αλλά να γίνεται ανεξάρτητος διορισμός. Παρά την αλλαγή, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η σχέση της Συμφωνικής με το ΥΠΠΑΝ πρέπει να αποκοπεί εντελώς, δίνοντας λευκή επιταγή, εν προκειμένω, στο παρόν δ.σ.

Έντονη αντίδραση από ΑΚΕΛ, ενώ τα ΥΠΠΑΝ και ΥΠΟΙΚ δεν γνώριζαν για την απόφαση

Πάντως, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση υπήρξε σαφής σκοπιμότητα που αφορούσε παρατράγουδα αμφιβόλου νομιμότητας από το δ.σ. της ορχήστρας που συνεδρίαζε χωρίς να έχει πρόεδρο! Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα και τον γενικό ελεγκτή καθώς προκύπτουν σοβαρά θέματα διαδικασιών και ελέγχου, πέραν βεβαίως της παραδοξότητας που αφαιρεί έναν πολιτιστικό οργανισμό από το Υπουργείο Παιδείας (και αποδεδειγμένα πλέον άνευ πολιτισμού) στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σκάνδαλα και αποφάσεις

«Διερωτόμαστε κατά πόσο αυτή η τροπολογία είναι η απάντησή σας στις καταγγελίες του ίδιου του υπουργείου προς το δ.σ. της ορχήστρας για άτυπες και παράτυπες αποφάσεις του δ.σ.», είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς.

Αναφερόταν σε επιστολή του γ. δ. του ΥΠΠΑΝ Μάριου Παναγίδη, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη θέση του στο υπουργείο, έστειλε επιστολή στο δ.σ. του ΙΣΟΚ λέγοντας ότι είναι παράτυπες όποιες αποφάσεις έλαβαν στην απουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΑΝ. Κι αυτό, γιατί από τον περασμένο Ιούνιο το παρόν δ.σ. συνεδριάζει χωρίς πρόεδρο, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις όπως η απόλυση του εκτελεστικού διευθυντή, η αλλαγή του καταστατικού και η μονιμοποίηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Σχολιάζοντας σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα των παράτυπων αποφάσεων, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, όταν απουσιάζει δικαιολογημένα ο πρόεδρος, μπορεί το συμβούλιο να ορίσει άλλο μέλος στην προεδρία και να συνεδριάσει εκ νέου. Έτσι, το -ακέφαλο, προς το παρόν- δ.σ. του ιδρύματος, συνεδρίασε εκ νέου, λαμβάνοντας τις ίδιες αποφάσεις που σήμερα κρίνονται τυπικές… Κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση της τροπολογίας, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

You May Also Like

Πρώτος δίσκος από τους Zilla Project

«This one’s for the President» είναι ο τίτλος του πρώτου CD της κυπριακής blues-rock ...

Εντατικό Εργαστήρι Φωνής με τη Ρηνιώ Κυριαζή

Το Θέατρο Ειδεκανού σε συνεργασία με την Ρηνιώ Κυριαζή, διοργανώνει ένα Εντατικό Εργαστήρι Φωνής ...

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, με 1.552 κυβάκια.

Όσοι αγαπούν να συναρμολογούν με κυβάκια μπορούν πλέον να αναδημιουργήσουν ένα από τα πλέον ...

5o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου (PIFF) επιστρέφει για 5η χρονιά με υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές  ...

Οι BobCy παίζουν τζαζ στο MarMia

Επιστρέφοντας από την Ελλάδα όπου απέσπασαν το 2ο βραβείο των βραβείων Απόλλων για τη ...

«Σύναξη αγάπης» για τη Νίκη Μαραγκού

Μία μέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων της, που θα ήταν στις 23 Μαΐου, ...

X