Περί αυτοϊκανοποίησης IIΙ (το τέλος ελπίζω)

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισα τη στήλη με την υπόσχεση ότι θα σας μιλήσω για τη φίλη μου τη Φωτεινή και τα παθήματά της. Όμως τελικά φαίνεται ότι η ίδια ιστορία με στοιχειώνει και έτσι δεν μπορώ παρά να σας διηγηθώ τι έγινε στη Γαλλία. Όχι για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, αλλά για τα φαινόμενα εκβιασμού που πήραν και εκεί μεγάλες διαστάσεις. Την είδηση έδωσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα “Le Parisien”. Οι αρχές συνέλαβαν έναν νεαρό χάκερ ηλικίας 21 ετών: “Δεν με γνωρίζετε και πιθανόν να αναρωτιέστε γιατί σας στέλνω αυτό το mail. Είμαι χάκερ, μπήκα στον υπολογιστή σας πριν από μερικούς μήνες, αντέγραψα τις επαφές σας και απέκτησα πρόσβαση στην κάμερά σας. Ταυτόχρονα, είχα εγκαταστήσει έναν ιό σε έναν ιστότοπο για ενηλίκους. Καλά το μαντέψατε, αυτόν που εσείς επισκεφθήκατε για να “διασκεδάσετε”. Και το παραμύθι φυσικά συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο: Εάν ο χρήστης δεν πληρώσει, τα βίντεο θα πάνε σε όλες τις επαφές του και θα ανεβούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νεαρός Αντουάν Ι. γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε με τους γονείς του στη Γαλλία. Μετά το διαζύγιο των γονιών του καταφεύγει στην πληροφορική που γίνεται η μανία του. Αρχίζει να στέλνει τα πρώτα mail μαζικά τον περασμένο Ιανουάριο. Στέλνει παντού, σε απλούς χρήστες αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς κανένα κοινωνικό φίλτρο. Κατηγορεί τα θύματά του ότι είδαν υλικό πορνογραφίας, ακόμα και παιδικής, και ότι παίρνοντας τον έλεγχο της κάμεράς τους έχει βίντεο στα χέρια του την ώρα που αυτοϊκανοποιούνται. Το έγκλημά του έχει και όνομα, δεν είναι απλός εκβιασμός: “crypto-porno”, το λένε οι Αμερικανοί. Πού βρήκε τις διευθύνσεις; Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις αγόρασε στο Darknet. Τα θύματα έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό 500-750 ευρώ σε bitcoins. Και για μία ακόμη φορά ήταν πολλοί εκείνοι που τσίμπησαν. Από αυτούς, 28 χιλιάδες ειδοποίησαν την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά μέχρι στιγμής μόνο 2.000 έχουν καταθέσει μήνυση. Ο αριθμός είναι τεράστιος αλλά και πάλι είναι πολύ μικρότερος από τον συνολικό αριθμό mails που έστειλε ο νεαρός, τα οποία οι αρχές υποψιάζονται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια. Ο χάκερ είχε πραγματικά μολύνει τουλάχιστον 2.000 υπολογιστές στη Γαλλία. Όχι βέβαια για να τραβήξει βίντεο αλλά για να τους μετατρέψει σε bots, που χωρίς να το ξέρουν οι ιδιοκτήτες τους έστελναν απειλητικά mails.

 

Ψηφιακός εκβιασμός: Αυτό που με θλίβει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μοιάζει τραγικά με το κομμάτι του Cyberbullying που υφίστανται πολλοί έφηβοι

 

Στα τέλη Ιουνίου, η Εισαγγελία στο Παρίσι άνοιξε την έρευνα και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κατάφερε να βρει τον νεαρό καθώς και έναν συνένοχό του. Τους κυνήγησαν σε όλη την Ευρώπη, αλλά τους συνέλαβαν με την επιστροφή τους στη Γαλλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι ο νεαρός εισέπραξε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι και άσχημα. Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθω ξανά στο ίδιο θέμα. Ελπίζω ότι θα μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε και τον ψηφιακό εκβιασμό.

Αυτό που με θλίβει πραγματικά σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μοιάζει τραγικά με το κομμάτι του Cyberbullying που υφίστανται πολλοί έφηβοι. Ίσως να είναι καλύτερα που ήρθαμε κι εμείς οι ενήλικες σε επαφή με αυτό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τα παιδιά μας, να κατανοήσουμε τους μύχιους φόβους που τα κάνουν να πέφτουν θύματα και κατόπιν να κλειδώνονται στο σπίτι, να παθαίνουν κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις να καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλάμε και μεταξύ μας και με τα παιδιά και ως κοινωνία για τα κακώς κείμενα: και για τη βία και για τα ναρκωτικά και για το σεξ και για την πορνογραφία και για τα πάντα. Μόνο αν καταφέρουμε να φτιάξουμε μία ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία, θα μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφάλεια μέσα σε αυτήν.

Υ.Γ.: Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους. Ραντεβού το 2020 με νέες περιπέτειες.

You May Also Like

Το δικαίωμα στη λήθη

@valia_kaimaki Η είδηση έφερε σεισμό στον κόσμο της τεχνολογίας. Περισσότεροι από 70.000 χρήστες ζήτησαν ...

Ειδήσεις του χθες και του αύριο

@valia_kaimaki Προσπαθώ συνεχώς να συνδέσω με κάποιο τρόπο όλα τα «νέα εργαλεία» του web ...

Ο φοίνικας με το κόκκινο πουλόβερ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις “περσόνες” κυρίως ...

Ο δείκτης επισκευασιμότητας

Έναν καινούργιο όρο βάζουν οι Γάλλοι στο λεξικό μας, τον δείκτη επισκευασιμότητας. Από την ...

#FilmIsNotDead

Όταν έβαζα τον τίτλο “Το μοιραίο Enter” στη συλλογή άρθρων που δημοσίευσα το περασμένο ...

Η ώρα του podcast (1/3)

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρακολούθησα μια μεγάλη, διαδικτυακή φυσικά, διοργάνωση που λέγεται podcast fest ...

X