Πηγαίνετε θέατρο ή σε μια γκαλερί και ίσως κερδίσετε τη μακροζωία

Τι δώρα θα έφερναν οι… Τρεις Μάγοι αυτά τα Χριστούγεννα σε ένα βρέφος; Ασφάλεια, στέγη, φαγητό, μια οικογένεια, υγεία, μόρφωση. Μήπως να σκεφτόμασταν και την τέχνη; Έρευνα σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας συνδέει την εμπλοκή με τις τέχνες με τη μακροζωία

Μια επίσκεψη στο θέατρο, σε μουσεία και γκαλερί ίσως συμβάλει στη μακροζωία μας. Και όσο πιο συχνά παίρνουμε τη δόση…… πολιτισμού μας, τόσο το καλύτερο. Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύει έρευνα του University College του Λονδίνου [UCL], σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν συχνή επαφή με τις τέχνες -κάθε μερικούς μήνες ή συχνότερα- έχουν 31% μικρότερο ρίσκο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό. Ακόμα και μόλις μία ή δύο επισκέψεις τον χρόνο στο θέατρο ή σε ένα μουσείο μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%. Την έρευνα διεξήγαγε το Τμήμα Έρευνας των Συμπεριφορικών Επιστημών και Υγείας του UCL και δημοσιεύτηκε στο “BMJ Journal” την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Σε χρόνο ιδανικό για έναν απολογισμό της σημασίας των τεχνών στη ζωή μας.
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ντέζι Φανκόρτ, λήφθηκαν στατιστικά δεδομένα προερχόμενα από περισσότερους από 6 χιλιάδες ενήλικες στην Αγγλία, ηλικίας 50 ετών και άνω. Το εν λόγω κοινό λάμβανε μέρος σε μια μεγαλύτερη έρευνα για θέματα γήρανσης.

“Ενώ άλλες συνήθειες σχετικά με την υγεία μας όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η γυμναστική αποτελούν σαφώς μεγαλύτερες ενδείξεις για τη θνησιμότητα, αυτές οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που δεν τις προσμετρούμε ως δραστηριότητες σχετικές με την υγεία μας- είναι γεγονός ότι συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωία”, δήλωσε στο CNN η Φανκόρτ.

Η έρευνα διήρκεσε 15 ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε το 2004 μελετώντας τη συχνότητα με την οποία οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετικές με τις τέχνες, είτε πρόκειται για επισκέψεις σε εκθέσεις είτε για την παρακολούθηση συναυλιών και παραστάσεων όπερας. Όχι όμως ταινιών. Έπειτα, οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων σε αυτήν την έρευνα παρακολουθούνταν για διάστημα περίπου 12 χρόνων (κατά μέσο όρο). Σε αυτό το διάστημα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες κατέληξαν.
Οι ερευνητές είχαν μπροστά τους μια σειρά από παράγοντες -οικονομικούς, υγείας, κοινωνικούς- μέσα από τους οποίους επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί η ενασχόληση με τις τέχνες συνδέεται με τη μακροζωία, παρά το ότι ως μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί. Ένας από τους λόγους, πάντως, είναι οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που πάνε ή δεν πάνε σε μουσεία, εκθέσεις και γκαλερί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευπορία εξηγεί κατά 9% αυτήν τη σχέση. Παίζουν, επίσης, ρόλο οι γνωστικές διαφορές, οι κοινωνικές και πολιτικές ενασχολήσεις, η πνευματική υγεία, η κινητικότητα, οι αναπηρίες και οι στερήσεις. Όπως διευκρινίζει η Φανκόρτ, συντελεστές όπως ο ελεύθερος χρόνος και η επαγγελματική κατάσταση δεν κάνουν διαφορά. “Μέρος της σύνδεσης αποδίδεται σε διαφορές στο κοινωνικοοικονομικό στάτους ανάμεσα σε αυτούς που εμπλέκονται ή δεν εμπλέκονται με τις τέχνες, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με άλλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ενασχόληση με πολιτιστικές δραστηριότητες επεξηγείται μέσα από κοινωνικά μοτίβα”.

Σύμφωνα πάντα με τη Φανκόρτ, η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής ενάντια στο στρες και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμόζονται σε αλλαγές. Βοηθά, επίσης, στο να δομήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο που θα μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε συναισθηματική στήριξη και σε πρακτικές πληροφορίες για να μεγαλώνουμε -δηλαδή να γερνάμε- καλύτερα.

“Επιπλέον, θεωρήσαμε ότι έχει τη δική της σημασία και η αίσθηση ενός σκοπού”, σχολιάζει η Φανκόρτ. “Κοιτάζοντας την ευρύτερη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται αυτή για την οποία μιλάμε, τότε έχουμε μια καλή εικόνα του πώς οι τέχνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Οι τέχνες μπορούν να έχουν ποικίλα οφέλη και να συμβάλλουν στην υγεία και στη μακροζωία”.

Η έρευνα δεν μελετά τα αποτελέσματα της συμμετοχής σε δραστηριότητες σχετικές με τις τέχνες, ωστόσο μια επισκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο και την υπογράφει η ίδια η Φανκόρτ με συνεργάτες της, δείχνει πως τόσο η παθητική συμμετοχή -όπως η επίσκεψη σε ένα μουσείο- όσο και η ενεργητική συμμετοχή -όπως η συμμετοχή σε μια χορωδία- ωφελούν την υγεία.

Τέλος, σε κείμενο-άποψη του “BMJ Journal”, στο οποίο δημοσιεύεται η έρευνα της Φανκόρτ, αναφέρεται ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεικνύουν ότι θα έπρεπε να έχουν όλοι τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκφράζεται, δε, ιδιαίτερα η ανησυχία για τη μείωση μαθημάτων τέχνης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Μας θυμίζει κάτι; Ναι.

You May Also Like

Η φωτογράφος / νταντά Βίβιαν Μάγιερ

Η ιστορία μιας καταξιωμένης -μετά θάνατον- φωτογράφου του 20ού αιώνα, της Βίβιαν Μάγιερ, μεταφέρεται ...

Αυλαία με «5 Broken Cameras» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

H ταινία του Παλαιστίνιου αγρότη Εμάντ Μπουρνάντ και του Ισραηλινού σκηνοθέτη Γκάι Νταβίντι με ...

Η Οδύσσεια του Ομήρου, στην μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, σε podcast από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προγραμματίζει την παραγωγή μιας σειράς ηχογραφήσεων με τη μορφή podcast, ...

Σώζει ζωές η γραφιστική τέχνη;

Αν η γραφιστική μπορεί να σώσει ζωές, είναι εξίσου ικανή να σκοτώσει. Αυτό είναι ...

Λέμπα: Προς υλοποίηση το πολιτιστικό χωριό

Γράφει ο Κώστας Νάνος Το όραμα του Στας Παράσκου και Άκη Κλεάνθους εισέρχεται σε ...

Κοινή επιστολή Βαν Γκογκ – Γκογκέν πωλήθηκε €210.600 σε δημοπρασία στο Παρίσι

Μια επιστολή που έγραψαν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία ...

X