Πολύτιμο δώρο στην Πινακοθήκη του Λονδίνου

Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο πέτυχε προσφορά ύψους 22 εκατομμυρίων στερλινών για να αποκτήσει τον πίνακα “Η ανακάλυψη του Μωυσή” του Οράτσιο Τζεντιλέσκι, με τη βοήθεια του κοινού.

Το εν λόγω αριστούργημα υπήρχε ως δάνειο στην Πινακοθήκη για σχεδόν 20 χρόνια, τόσο πολύ καιρό που πολλοί υπέθεταν ότι ήταν μέρος της μόνιμης συλλογής της, δήλωσε ο διευθυντής της, Γκαμπριέλε Φινάλντι. Κι όμως. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Πινακοθήκη έκανε δημόσια έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 2 εκατ. στερλινών που υπολείπονταν, για να μπορεί να αγοράσει το έργο.

Την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε! «Είναι μεγάλη είδηση, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ότι αυτό το έργο θα είναι δικό μας από τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Φινάλντι. Το έργο τέχνης έχει σημαντική θέση στη βρετανική ιστορία, καθώς ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης διαμονής του Τζεντιλέσκι στο Λονδίνο, στην αυλή του Καρόλου I, και ανατέθηκε για τον εορτασμό της γέννησης του μέλλοντος Καρόλου II. Ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης του έργου ήταν ο Γκράχαμ Κίρκχαμ, ο οποίος έκτισε την περιουσία του με την αλυσίδα επίπλων DFS. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο πίνακας βρισκόταν σε σειρά προτεραιότητας για απόκτηση από το 1995, όταν για πρώτη φορά επιχείρησε να τον αγοράσει. Τα μεγαλύτερα ποσά για την απόκτηση του έργου προήλθαν από την ίδια την Πινακοθήκη. Οι Αμερικανοί Φίλοι της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου έδωσαν 8,5 εκατ. στερλίνες, 5 εκατ. προήλθαν από τo καταπίστευμα της Εθνικής Πινακοθήκης και 500 χιλιάδες από δωρεές μέσω διαθηκών. Το Ταμείο Μνήμης Εθνικής Κληρονομιάς έδωσε 2,5 εκατ. στερλίνες, το Ταμείο Τέχνης έδωσε μία από τις μεγαλύτερες δωρεές του με 1 εκατ. και το υπόλοιπο ποσό των 2 εκατ. προήλθε από το κοινό, από ιδιώτες και καταπιστεύματα.
«Από τα μικρά δώρα μερικών στερλινών έως των πολλών χιλιάδων, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τόσοι πολλοί άνθρωποι συνέβαλαν στον τελευταίο γύρο της εκστρατείας» , δήλωσε ο Φινάλντι.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βιομηχανία του Φόβου

“32 Οπερατικές πράξεις για το θέατρο και την καθημερινότητα” παρουσιάζει ο Άχιμ Βίλαντ στο ...

Αυτοί οι άνθρωποι μόλις κέρδισαν ένα βραβείο Europa Nostra

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία Europa Nostra, με τα οποία επιβραβεύονται τα ...

ART ATHINA

Δύο γκαλερί από την Κύπρο θα δώσουν το παρών τους στη φετινή Art-Athina, η ...

«Μας αρέσει, αλλά δεν ξέρουμε γιατί, είναι σίγουρα μεταδοτική»

«Two of a different kind» / Φιγούρα με φόρεμα και αγόρι με κρεμαστό τμήμα ...

Σε αρμονία

Προσωπογραφίες με μολύβι σε έγχρωμο φόντο, απεικονίσεις τοπίων που ξεφεύγουν από τον απόλυτο ρεαλισμό ...

Short Matters!

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το ...

X