Τις 11 χιλιάδες ευρώ άγγιξε η Petite Chouette, το κεραμικό του Πικασό που δημοπρατήθηκε το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, σε δημοπρασία του Οίκου Cypria Auctions.

Το κεραμικό έργο με την όψη παιχνιδιάρικης κουκουβάγιας, που δημιούργησε ο Πικάσο στο φημισμένο εργαστήρι της Μαδούρα, συγκέντρωσε δέκα κτυπήματα και σχεδόν διπλασίασε την τιμή εκτίμησης των 6 χιλιάδων ευρώ. Το έργο κατοχυρώθηκε σε Βρετανό συλλέκτη ενώ η υψηλή τιμή που πέτυχε καταδεικνύει την αυξημένη διεθνή ζήτηση για τα κεραμικά του Πικασό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Cypria Auctions, η ένταξη της Petite Chouette σε αυτή τη δημοπρασία «φαίνεται ότι οδήγησε και άλλους συλλέκτες στο να πλειοδοτήσουν τα κεραμικά της συλλογής. Συνολικά έξι από τα δέκα πήλινα γλυπτά άλλαξαν χέρια, ποσοστό που θεωρείται υψηλό για την εγχώρια αγορά δημοπρασιών, ενώ από ορισμένους συλλέκτες θεωρήθηκε και ως αρχή μελλοντικής τάσης.»

Σημειώνοντας ποσοστό πώλησης 50% by lot, «το Fine Arts Sale της Cypria σημείωσε επιτυχία σε μια βραδιά που σηματοδότησε την επιστροφή του οίκου στην δημοπρατική αγορά έργων τέχνης μετά από τρίχρονη απουσία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Δημιουργήσαμε με σκληρή δουλειά αυτή την πλούσια συλλογή που πάντρεψε διαφορετικές τεχνοτροπίες, ρεύματα και εκφραστικά μέσα» ανέφερε η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria. «Είμαστε ευτυχείς που οι προσπάθειες μας απέδωσαν.»

Το έργο με την υψηλότερη τιμή 

Τη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πέτυχε η «Αφηρημένη Σύνθεση V» 1964 – 1966 του Κύπριου μοντερνιστή Χριστόφορου Σάββα που ανέβηκε σχεδόν στις 27 χιλιάδες ευρώ. Το έργο, ένα λάδι σε hardboard (40 x 29 cm) πλειοδοτήθηκε έξι φορές ανεβάζοντας κατά πολύ το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ που ήταν η αρχική του τιμή. Η εξαιρετική αφηρημένη σύνθεση του Σάββα, με τις μεγάλες μονοχρωματικές επιφάνειες και τα ‘κρυμμένα’ κυβιστικά στοιχεία, συγκέντρωσε έξι κτυπήματα πετυχαίνοντας τιμή πώλησης €26.712.

Τα θετικά αποτελέσματα του Fine Arts Sale της Cypria, στο οποίο δημοπρατήθηκαν έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταγράφηκαν επίσης στα 60 έργα που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες το βράδυ της δημοπρασίας. Το «Άτιτλο», ένα υπέροχο ακρυλικό της πρωτόπορου μοντερνίστριας Καίτης Στεφανίδου πωλήθηκε για 4.249 ευρώ ενώ την ίδια τιμή πώλησης κατέγραψε και το έργο του Ludwig Thiersch «Προς τον Γολγοθά». Ο Thiersch, Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα, είχε διδάξει στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ).

Το «Πετροβόλημα του Δυνάστη – Σεβέρειος Βιβλιοθήκη», ένα σπάνιο χαρακτικό του Χαμπή Τσαγγάρη, πωλήθηκε εντός των πλαισίων της εκτιμώμενης του τιμής αποφέροντας το ποσό των €1.821 ευρώ. Το έργο Γυμνό σε μπλε καρέκλα του Ρένου Λοίζου πωλήθηκε για 2.185 ευρώ ενώ το έργο Σκηνή σε χωριό του Βίκτωρα Ιωαννίδη πέτυχε τιμή πώλησης 3.035 ευρώ. Το Άτιτλο του Παύλου Σάμιου πωλήθηκε για 2.914 ευρώ.

Ο χάρτης Cyprus Insula του Jeann Janszoon Blaeu πέτυχε τιμή πώλησης 1.699 ευρώ ενώ η συλλογή από 12 χάρτες που δημοπρατήθηκαν σημείωσε μεγάλη επιτυχία καταγράφοντας 10 πωλήσεις.

Το επόμενο Fine Arts Sale της Cypria αναμένεται να διοργανωθεί την Ανοιξη του 2020.

You May Also Like

Υλοποίηση τοιχογραφίας «ELEMENTS»

Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural ...

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: 30η Δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών Έργων Τέχνης

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, 7:00 μ.μ. Παρουσίαση: 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2021, Ξενοδοχείο ...

Έργα μπατίκ από τον Κώστα Νεοφυτίδη

Στην τέχνη μπατίκ, μια παραδοσιακή μέθοδο βιοτεχνικής χειροτεχνίας στρέφει εκ νέου το ενδιαφέρον του ...

«Αισθητικός Μετανάστης» στον Πολυχώρο Κατ’οίκον

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ γίνεται μια αναγεννησιακή bottega σύγχρονης εκδοχής, όπου τρεις καλλιτέχνες, προερχόμενοι ...

Ο Μαουρίτσιο Κατελάν και ένα μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Το νέο έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης HangarBicocca στο Μιλάνο είναι ...

Ένα λεύκωμα για όσους λατρεύουν τις γάτες από τον Masahisa Fukase

Ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος Masahisa Fukase αποτύπωσε σε απρόσμενες στιγμές τις δύο γάτες του, ...

X