«Συλλογή του Χρυσού» μόνιμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της

Μια νέα προσθήκη στις Συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 10 Ιανουαρίου 2020 για να παραμείνει σε μόνιμη έκθεση.

Η νέα «Συλλογή του Χρυσού» -που συμπληρώνει τις Συλλογές του Παρισιού, την Ελληνική και την Κυπριακή Συλλογή- αποτελείται από 605 χρυσά νομίσματα και αναμνηστικά χρυσά μετάλλια. Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως το 1976 ενώ ζούσε στο Παρίσι και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο σύνολό της.

«Οι ιδιότητες του χρυσού, όπως η σπανιότητα, η ανθεκτικότητα, η λάμψη, η καθαρότητα και η πλαστικότητα του μετάλλου, συνδέονται με την ανθρώπινη και τη θεϊκή εξουσία, καθώς και με τον ατομικό ή συλλογικό πλούτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

«Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και ο Α. Γ. Λεβέντης, ως δυναμικός και διορατικός επιχειρηματίας αλλά και ως παθιασμένος συλλέκτης, συγκρότησε αυτή την εξαιρετική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει σπάνια δείγματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για τους συλλέκτες όσο και για τους μελετητές.»

Όπως αναφέρεται ακόμη, η Συλλογή χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: (α) αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά νομίσματα και (β) νεότερα και σύγχρονα νομίσματα και μετάλλια που χρονολογούνται από τον 17o έως τον 20ό αιώνα από 25 χώρες και από τέσσερις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας (Μέση Ανατολή). Τα βρετανικά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής.

Ο χρυσός με τη μορφή χρήματος αποτέλεσε τη βάση των νομισμάτων που έχουν σημαδεύσει την παγκόσμια νομισματική ιστορία ως πρότυπα αξίας και ως μέσα συναλλαγής. Η Συλλογή περιλαμβάνει νομίσματα μεγάλων αυτοκρατοριών με διεθνή εμπορική εμβέλεια, δύναμη και φήμη, νομίσματα με ενδιαφέρουσα εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια νομισματική ιστορία.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει το σύνολο της Συλλογής στο κοινό και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητά της. Η χρήση νέων τεχνολογιών, βίντεο και προβολών καλεί τους επισκέπτες να εντρυφήσουν στον μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων και στον πλούτο του.

+ Η μόνιμη έκθεση της Συλλογής του Χρυσού ανοίγει στις 10 Ιανουαρίου 2020. 

You May Also Like

“Beat the devil” από την Alpha Square

Ο David Hare υπήρξε από δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, ενώ ...

Οι εκδηλώσεις του Μαρτίου στο CVAR

  Τρίτη, 06.03.18 στις 18:30 Μουσικές Συζητήσεις – ❧ Fin de siècle French Music ...

Δράσεις Θεατρικού Καταφυγίου / 23.12.2020 – 30.12.2020

Από το Σεπτέμβρη του 2013, ο ΘΟΚ εγκαθίδρυσε τις δράσεις του Θεατρικού Καταφυγίου, ως ...

The Event of a Thread. Global Narratives in Textiles

To NeMe και ο ifa πραγματοποιούν τα εγκαίνια της έκθεσης The Event of a ...

Έκθεση με κεραμικά έργα του Πίτερ Μουρ στη Λεμεσό

Μια έκθεση με κεραμικά έργα του Πίτερ Μουρ παρουσιάζει τον Νοέμβριο το Κέντρο Φωτογραφίας ...

Αποδέσμευση έργων: Ο πειρασμός για τα μουσεία μεγαλώνει λόγω κορωνοϊού

Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει ότι θα συνέβαινε, όταν όλη η υφήλιος κατέβασε ρολά ...

X