Συζήτηση/εργαστήριο: Hand and Head walking

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ., το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας και η εικαστικός Κυριακή Κώστα, σε συνεργασία με τη θεωρητικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θα πραγµατοποιήσουν τη συζήτηση/εργαστήριο «Hand and Head walking» με σκοπό να αναπτύξουν ένα project σχετικό με την ποιητική οικειοποίηση του δηµόσιου χώρου, εντοπίζοντας σηµεία του αστικού περιβάλλοντος που θα τροφοδοτήσουν και θα κεντρίσουν σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο σύχγρονος πολίτης να συνδεθεί με την πόλη του.

Ο περίπατος αποτελεί μια σημαντική πρακτική, ή ακόμα και τεχνική, µέσω της οποίας βιώνουμε έναν τόπο. Εξερευνώντας εργαλεία όπως η παρατήρηση, η χαρτογράφηση και ο ελέυθερος συνειρμός, πειραματιζόµαστε με μία πρακτική, η οποία µπορεί να αξιοποιηθεί ως το πρώτο βήµα για να συνειδητοποιήσει κανείς πώς βλέπει αλλά και πώς ερµηνεύει τον δημόσιο χώρο μέσα από τις καθημερινές του περιπλανήσεις. Στη συνάντηση θα εξερευνηθεί το δίκτυο φροντίδας της πόλης μας, δίνοντας έμφαση σε ανησυχίες σχετικά με τις αρχιτεκτονικές αστικές λεπτομέρειες, την συντήρηση, την επισκευή, την εγκατάλειψη, την έλλειψη του στοιχείου του νερού, την πρόσβαση σε νερό, αλλά και το φαντασιακό που αναπόφεκτα και πάντα συνοδεύει τη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Το εργαστήριο «Hand and Head walking (You are welcome to bring your own dog along too)» σχετίζεται µε την έκθεση της Κυριακής Κώστα «Innovative Flow Solutions/ Head and Hand series »  και θα πλαισιωθεί θεωρητικά από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση η οποία θα πραγματευτεί και θα θέσει ερωτήματα γύρω από τις εξής θεματικές: τελετουργικά της καθημερινής ζωής στον δημόσιο χώρο, έννοια του περπατήματος ως πρακτική και ως αισθητική εμπειρία, οικειοποίηση του αστικού τοπίου ως αναγκαία προϋπόθεση για τη φροντίδα του.

Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Η δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσέγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθήλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών μεθόδων. Επίσης, η Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θέματα καθώς επίσης και στα κοινά.

Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως ανεξάρτητη θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ αισθητικής και επιστημών της τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και πολιτικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση του σώματος και της σκέψης, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές και ακτιβιστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο (Université du Québec à Montréal 2016-2017) και στη φυλακή (Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, περιστασιακά από το 2016). Ζει και εργάζεται μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος.

You May Also Like

«Μεταμόρφωση» από την Σ.Ο.Κ σε Λευκωσία και Πάφο

Ο καταξιωμένος μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης επιστρέφει για να συναντηθεί επί σκηνής με τη Συμφωνική ...

Ακύρωση συναυλιών Ελευθερίας Αρβανιτάκη

Ακυρώνονται οι δύο προγραμματισμένες συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στην Κύπρο λόγω τραυματισμού της ερμηνεύτριας. ...

Oι φετινές παραστάσεις του 18ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν τα έργα τους στο πλαίσιο του ...

Ολοκληρώνεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Μετά από μια εβδομάδα προβολών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και τον κόσμο, το 15o ...

Heights | μονόπρακτο στο φουαγιέ του «θέατρο ένα»

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων ανεβαίνει τον Ιανουάριο στο φουαγιέ του «θέατρο ένα» το έργο ...

“The World Around 2021” – Διαδικτυακή Συνάντηση Δημιουργών

Είκοσι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και κινηματογραφιστές από 14 πόλεις όλου του κόσμου συμμετείχαν στη συνάντηση ...

X