ΧΟΤΖΑ’ s school -reloaded- από το Θέατρο Ειδεκανού

Το Χότζα's School είναι «ένα αυτοσχέδιο σχολείο, με δύο δασκάλες που βγαίνουν εκτός ύλης, και ιστορίες SOS με πρωταγωνιστή τον Ναστραδίν Χότζα»

«Μαθήματα που όσο το σκέφτεσαι γελάς κι όσο γελάς το σκέφτεσαι» είναι η φράση που συνοδεύει την παράσταση «ΧΟΤΖΑ’s school» που απευθύνεται αυστηρά σε θεατές «από 6 μέχρι 106 ετών».

Το Χότζα’s School της θεατρικής ομάδας Ειδεκανού, επαναλειτουργεί για δύο μόνο παραστάσεις, στις 2 και 9 Φεβρουαρίου, μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων που δόθηκαν το Δεκέμβριο 2019 με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Χότζα’s School είναι «ένα αυτοσχέδιο σχολείο, με δύο δασκάλες που βγαίνουν εκτός ύλης, και ιστορίες SOS με πρωταγωνιστή τον Ναστραδίν Χότζα. Ένας μαυροπίνακας, μια σκάλα και αντικείμενα διδασκαλίας σε συνήθη αλλά και ανορθόδοξη χρήση. Και ένα βασικό ερώτημα προς απάντηση: Τι γνωρίζετε για τον Ναστραδίν Χότζα;»

Οι δύο δασκάλες [Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου] αποφασίζουν να παρακάμψουν το αναλυτικό πρόγραμμα και κάπως έτσι τα μαθήματα του σχολείου μπλέκονται με τις περιπέτειες του Χότζα και οι ίδιες με τους ήρωες των ιστοριών του. Στο πνεύμα που υπαγορεύει η εύθυμη προσωπικότητα του Ναστραδίν Χότζα, οι δασκάλες παραδίδουν τελικά μαθήματα αυθαίρετης γεωγραφίας, παράδοξα μαθηματικά και εντατική γαϊδουρολογία.

Μέσα από αυτή την παράσταση η ομάδα Ειδεκανού επιθυμεί να συνδέσει τον Χότζα, αυτή τη μακρινή και ξεχασμένη μορφή της ανατολικής προφορικής λογοτεχνίας, με το σήμερα. Να παρουσιάσει στα παιδιά έναν ήρωα διαφορετικό, που δε χρειάζεται να κάνει εντυπωσιακές πράξεις για να είναι αρεστός, αλλά που αρκεί να είναι ο εαυτός του, ελεύθερος από τις προσδοκίες του σύγχρονου κόσμου.

Όπως οι μύθοι και τα παραμύθια είναι έργα της λαϊκής λογοτεχνίας, αντίστοιχα είναι και οι ιστορίες του Χότζα. Ενώ φαινομενικά οι ιστορίες του μοιάζουν με απλά ανέκδοτα, πίσω από αυτές αποκαλύπτεται μια στάση ζωής βαθιά φιλοσοφική. Αυτή τη διπλή διάσταση επιθυμεί να ανακαλύψει η ομάδα Ειδεκανού μέσα από την παράσταση, με τις δύο ηθοποιούς να αφηγούνται ως μαθήματα, ιστορίες του Ναστραδίν Χότζα που όσο τις σκέφτεσαι γελάς και όσο γελάς τις σκέφτεσαι.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ειδεκανού

Επί σκηνής: Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου

Μουσική: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου

Επεξεργασία Ήχου: Γιώργος Στυλιανού

Σκηνικά: Ομάδα Ειδεκανού

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Τεχνική και γενική υποστήριξη: Μαρία Λοϊζίδου

Δημιουργία αφίσας: Φίλιος Τσιγαρίδης

Βίντεο παράστασης “Γαϊδούρια”: Mιχάλης Θεοδώρου

+ 2 και 9 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο Πρακτορείο [Νικηταρά 19, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία]. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 96670490 και 99849598 και στο eidekanou@gmail.com. Εισιτήρια προς 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: λίγο περισσότερο από μία ώρα!

You May Also Like

Οι Μικρές Μουσικές Ιστορίες του ΘΟΚ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να δοθεί ευκαιρία απασχόλησης και καλλιτεχνικής έκφρασης σε ...

«Το Κέλυφος» ταξιδεύει στη Λεμεσό

Στη Λεμεσό, στο Θέατρο Ριάλτο ταξιδεύει η  παραγωγή της Νέας Σκηνής  του  ΘΟΚ «Το ...

Τα «Κυπριαμύθια» επιστρέφουν με επιπλέον παραστάσεις

Μετά από τις sold out παραστάσεις του καλοκαιριού, τα «Κυπριαμύθια» επιστρέφουν δυναμικά και για ...

«Η Σκοτεινή Πέτρα» από τη θεατρική ομάδα La Baracca

Η θεατρική ομάδα La Baracca συνεχίζει τις παραστάσεις του έργου «Η Σκοτεινή Πέτρα» του ...

Ο Κύπριος Μιχάλης Θεοφάνους είναι ο «Οιδίποδας» του Ρόμπερτ Γουίλσον

Ο Κύπριος χορευτής Μιχάλης Θεοφάνους θα είναι ο «Οιδίποδας» στο ομότιτλο έργο που θα ...

“Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα” στο θέατρο Δέντρο

Πρεμιέρα κάνει στις 10 Φεβρουαρίου το έργο “Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα” του Άκη ...

X