ΧΟΤΖΑ’ s school -reloaded- από το Θέατρο Ειδεκανού

Το Χότζα's School είναι «ένα αυτοσχέδιο σχολείο, με δύο δασκάλες που βγαίνουν εκτός ύλης, και ιστορίες SOS με πρωταγωνιστή τον Ναστραδίν Χότζα»

«Μαθήματα που όσο το σκέφτεσαι γελάς κι όσο γελάς το σκέφτεσαι» είναι η φράση που συνοδεύει την παράσταση «ΧΟΤΖΑ’s school» που απευθύνεται αυστηρά σε θεατές «από 6 μέχρι 106 ετών».

Το Χότζα’s School της θεατρικής ομάδας Ειδεκανού, επαναλειτουργεί για δύο μόνο παραστάσεις, στις 2 και 9 Φεβρουαρίου, μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων που δόθηκαν το Δεκέμβριο 2019 με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Χότζα’s School είναι «ένα αυτοσχέδιο σχολείο, με δύο δασκάλες που βγαίνουν εκτός ύλης, και ιστορίες SOS με πρωταγωνιστή τον Ναστραδίν Χότζα. Ένας μαυροπίνακας, μια σκάλα και αντικείμενα διδασκαλίας σε συνήθη αλλά και ανορθόδοξη χρήση. Και ένα βασικό ερώτημα προς απάντηση: Τι γνωρίζετε για τον Ναστραδίν Χότζα;»

Οι δύο δασκάλες [Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου] αποφασίζουν να παρακάμψουν το αναλυτικό πρόγραμμα και κάπως έτσι τα μαθήματα του σχολείου μπλέκονται με τις περιπέτειες του Χότζα και οι ίδιες με τους ήρωες των ιστοριών του. Στο πνεύμα που υπαγορεύει η εύθυμη προσωπικότητα του Ναστραδίν Χότζα, οι δασκάλες παραδίδουν τελικά μαθήματα αυθαίρετης γεωγραφίας, παράδοξα μαθηματικά και εντατική γαϊδουρολογία.

Μέσα από αυτή την παράσταση η ομάδα Ειδεκανού επιθυμεί να συνδέσει τον Χότζα, αυτή τη μακρινή και ξεχασμένη μορφή της ανατολικής προφορικής λογοτεχνίας, με το σήμερα. Να παρουσιάσει στα παιδιά έναν ήρωα διαφορετικό, που δε χρειάζεται να κάνει εντυπωσιακές πράξεις για να είναι αρεστός, αλλά που αρκεί να είναι ο εαυτός του, ελεύθερος από τις προσδοκίες του σύγχρονου κόσμου.

Όπως οι μύθοι και τα παραμύθια είναι έργα της λαϊκής λογοτεχνίας, αντίστοιχα είναι και οι ιστορίες του Χότζα. Ενώ φαινομενικά οι ιστορίες του μοιάζουν με απλά ανέκδοτα, πίσω από αυτές αποκαλύπτεται μια στάση ζωής βαθιά φιλοσοφική. Αυτή τη διπλή διάσταση επιθυμεί να ανακαλύψει η ομάδα Ειδεκανού μέσα από την παράσταση, με τις δύο ηθοποιούς να αφηγούνται ως μαθήματα, ιστορίες του Ναστραδίν Χότζα που όσο τις σκέφτεσαι γελάς και όσο γελάς τις σκέφτεσαι.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Ειδεκανού

Επί σκηνής: Νικολέττα Βερύκιου, Έλενα Παυλίδου

Μουσική: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου

Επεξεργασία Ήχου: Γιώργος Στυλιανού

Σκηνικά: Ομάδα Ειδεκανού

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Τεχνική και γενική υποστήριξη: Μαρία Λοϊζίδου

Δημιουργία αφίσας: Φίλιος Τσιγαρίδης

Βίντεο παράστασης “Γαϊδούρια”: Mιχάλης Θεοδώρου

+ 2 και 9 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο Πρακτορείο [Νικηταρά 19, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία]. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 96670490 και 99849598 και στο eidekanou@gmail.com. Εισιτήρια προς 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: λίγο περισσότερο από μία ώρα!

You May Also Like

Το Μουσείο του Μπρόντγουεϊ εγκαινιάζεται το 2022

Το πρώτο μόνιμο Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του θεάτρου θα εγκαινιαστεί αργότερα απ΄ ότι ...

«Η Βασίλισσα της ομορφιάς» στο Θέατρο Σκάλα

Μια μαύρη κωμωδία – ανατομία των οικογενειακών σχέσεων είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου ...

ΘΟΚ: Θεατροϊστορίες

Διανύοντας το δεύτερο χρόνο σε συνθήκες πανδημίας, η οποία επηρέασε τη σχέση των παιδιών ...

«Θεοσκότεινα»: ένας θεατρικός μονόλογος

Η Πολιτιστική Ομάδα «Η Παράσταση» παρουσιάζει τον θεατρικό μονόλογο «Θεοσκότεινα». «Ένα σώμα που κινείται ...

Θέατρο Ριάλτο| Επαναλειτουργία σε νέες συνθήκες

Το Θέατρο Ριάλτο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ...

«Ο Αγαμέμνων» του Αισχύλου

Ο σπουδαίος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, επιστρέφει ...

X