ΔΙΑΛΕΞΗ:Ο Herbert Horatio Kitchener και το χρονολογικό βάθος της τοπωνυμικής ιστορίας της Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων διοργανώνουν διάλεξη της Μαρίας Ιακώβου, Καθηγήτριας Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «An unintentional colonial gift: Herbert Horatio Kitchener and the antiquity of the toponymic history of Cyprus».

Ο νεαρός υπολοχαγός του Βασιλικού Σώματος Μηχανικών Herbert Horatio Kitchener στάλθηκε στην Κύπρο το 1878, τη χρονιά που η Μεγάλη Βρετανία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα με τον πρώτο Ύπατο Αρμοστή Sir Garnet Wolseley, σκοπός της αποστολής του Kitchener ήταν  να πραγματοποιήσει μια συνοπτική τοπογραφική τεκμηρίωση, απαραίτητη για τη διαχείριση των εσόδων. Όμως, ενάντια στις οδηγίες και επιθυμίες του Υπάτου Αρμοστή, ο Kitchener χαρτογράφησε με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια ολόκληρο το νησί.  

Σύμφωνα με την Ιακώβου, «οι ορθές συντεταγμένες κάθε γεωγραφικής πληροφορίας στο χάρτη είναι τόσο σημαντικές όσο και η προσπάθεια που κατέβαλε ο Kitchener με τους συνεργάτες του για την ορθή καταγραφή των τοπωνυμίων, ανεξάρτητα από την ελληνική, ιταλική, γαλλική ή οθωμανική γλωσσολογική τους προέλευση». 

Τα 12 έντυπα φύλλα του χάρτη της Κύπρου αποτέλεσαν τη βάση για την ίδρυση και λειτουργία του κτηματολογίου Κύπρου. Όμως, στο πλαίσιο μιας διαχρονικής ανάλυσης της ιστορίας της κυπριακής χαρτογραφίας, το χαρτογραφικό επίτευγμα του Kitchener αναδεικνύεται ως ένα γεω-χωρικό ερευνητικό εργαλείο μελέτης της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου και του ιστορικού βάθους που χαρακτηρίζει το κυπριακό τοπίο.

Η διάλεξη πρωτοπαρουσιάστηκε στα National Archives (Kew Gardens, London) στις 17 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. 

Η εκδήλωση στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν χάρτες από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, που σχετίζονται με το θέμα της διάλεξης

Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα. Είσοδος δωρεάν. 

Ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα: 19:00

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία 

Για περισσότερες πληροφορίες στο 22 128175.

 

You May Also Like

Δυο Προβολές και μια Έκθεση στο The Island Club

Στο πλαίσιο της τρίτης ετήσιας συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το ...

Οι σινε-πρεμιέρες της εβδομάδας 6 – 12 Φεβρουαρίου

Γυναίκες και πάλι γυναίκες. Αυτή είναι η -μάλλον τυχαία- θεματική των πέντε ταινιών που ...

Πρόσθετη παράσταση για τα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»

Μια πρόσθετη παράσταση στη Λευκωσία ανακοίνωσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την παραγωγή της ...

Οι εκδηλώσεις Φεβρουαρίου στο Παττίχειο

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, επιφυλάσσεται για ένα πλούσιο Φεβρουάριο, με τις παρακάτω εκδηλώσεις: 4 ...

«Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ» στη σκηνή του Ανεμώνα

Σε σκηνοθεσία, μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή ανεβαίνει από τις 11 Οκτωβρίου ...

Ο Σεπτέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο!

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου! ΘΕΑΤΡΟ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 8 Πεθαίνω σαν Χώρα ...

X