Επτά μεγάλες εικαστικές εκθέσεις του 2020

Από τον πρωτοπόρο της ποπ αρτ Άντι Γουόρχολ και τον Ρέμπραντ η νέα χρονιά ξεκινά με πολλές και πολυαναμενόμενες εκθέσεις για  όλα τα γούστα. Μεγάλα ονόματα και αναδρομικές εκθέσεις φιγουράρουν στην πολιτιστική ατζέντα των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και διεθνώς.

Άντι Γουόρχολ/Tate Modern

Μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Άντι Γουόρχολ, ετοιμάζει η Tate Modern στο Λονδίνο με περισσότερα από 100 έργα από όλη την αξιοσημείωτη καριέρα του καλλιτέχνη.

Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 12 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες του Αμερικανού καλλιτέχνη διαμόρφωσαν την αντίληψή του για την κουλτούρα του 20ού αιώνα, τοποθετώντας τον μέσα στο μεταβαλλόμενο δημιουργικό και πολιτικό τοπίο στο οποίο εργάστηκε.

Η έκθεση θα δώσει έμφαση στα επαναλαμβανόμενα θέματα γύρω από την επιθυμία, την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις που προκύπτουν από τη βιογραφία του, ενώ θα αναδείξει πώς αυτός ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης φαντάστηκε την τέχνη σε μια εποχή τεράστιας κοινωνικής, πολιτικής και τεχνολογικής αλλαγής.

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι/Εθνική Πινακοθήκη (Λονδίνο)

Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο θα παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση του έργου της πιο διάσημης ζωγράφου του 17ου αιώνα, της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι. Σε μια εποχή που οι γυναίκες καλλιτέχνες ήταν ελάχιστες, η Αρτεμισία ήταν μοναδική με μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα 40 ετών.

Η έκθεση θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής και αυτοπροσωπογραφίες της, καθώς και έργα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και θα διαρκέσει από τις 4 Απριλίου έως τις 26 Ιουλίου 2020.

«Alice: Curiouser and Curiouser»/Μουσείο Victoria & Albert

Το καλοκαίρι του 2020, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο θα φιλοξενήσει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη σε μια από τις πιο εικονικές ιστορίες όλων των εποχών, την «Alice: Curiouser and Curiouser» που εμπνέεται από την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 27 Ιουνίου 2020 έως τις 10 Ιανουαρίου 2021, θα παρουσιάσει έργα τέχνης, λογοτεχνικά, ταινίες, μουσική και μόδα με αφετηρία το κλασικό έργο του Λούις Κάρολ.

«Νεαρός Ρέμπραντ»/Μουσείο Ashmolean (Οξφόρδη)

Το Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη, πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια και το έργο του Rembrandt van Rijn.

Η έκθεση που τιτλοφορείται «Young Rembrandt», περιλαμβάνει περισσότερα από 130 έργα και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έναν πίνακα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα» (1627- 28), που ζωγράφισε ο νεαρός Ρέμπραντ. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 7 Ιουνίου 2020.

Γιαγιόι Κουσάμα/Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης

Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης παρουσιάζει την επόμενη άνοιξη, μια έκθεση της γιαπωνέζας Yayoi Kusama που εστιάζει στην πολυαισθητική παρουσίαση της σχέσης της με την φύση.

Η έκθεση διερευνά τη διαχρονική εμμονή της Κουσάμα με τον φυσικό κόσμο η οποία αποκαλύπτεται σε βάθος μέσα από τις πολλαπλές εγκαταστάσεις, τα κατοπτρικά περιβάλλοντα, τις οργανικές μορφές, τα κολοσσιαία γλυπτά, τα κολάζ καθώς και μια βοτανική έκθεση που θα φιλοξενείται στο θερμοκήπιο. Από τις 9 Μαΐου έως τις 1 Νοεμβρίου 2020.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς/Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου

Η Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου θα παρουσιάσει την πρώτη, αναδρομική έκθεση που γίνεται στη Μ. Βρετανία και που καλύπτει το έργο της ζωής της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, μαζί με ζωντανές αναπαραστάσεις εικονικών περφόρμανς, καθώς και ένα καινούριο έργο που έκανε ειδικά για την έκθεση.

Το καινούριο έργο της Αμπράμοβιτς αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο σώμα του καλλιτέχνη και διερευνά την αντίληψή της για τη μετάβαση μεταξύ ζωής και θανάτου. Η καλλιτέχνης διερευνά επίσης το ζήτημα της κληρονομιάς μέσω φωτογραφιών, βίντεο, εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων από νεότερους καλλιτέχνες. Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Η Μηχανή του Μαγκρίτ/Thyssen–Bornemisza National Museum (Μαδρίτη)

Στο έργο του La Manufacture de poésie (1950) ο σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967) δημιουργεί έναν φανταστικό κατάλογο συσκευών που προορίζονται για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών σκέψης και δημιουργίας, μεταξύ των οποίων και μια «καθολική μηχανή για την παραγωγή έργων ζωγραφικής». Λαμβάνοντας αυτή την εφεύρεση ως πραγματικότητα, η έκθεση στο μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη, στοχεύει να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η μηχανή του Μαγκρίτ.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 65 ζωγραφικά έργα και μια επιλογή φωτογραφιών και ταινιών. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται σε έξι ενότητες που αντιστοιχούν στον κατάλογο των συσκευών που αποτελούν την «μηχανή του Μαγκρίτ». Από τις 27 Οκτωβρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

(ΚΥΠΕ-ΕΡΤ/ΚΧΡ/ΗΦ)

You May Also Like

Απεβίωσε ο ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε ο διαπρεπής ιστορικός Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μια από τις πιο ...

Στη λίστα με τα απειλούμενα τοπία της Ευρώπης η Νεκρή Ζώνη

Στη λίστα της Europa Nostra με τα επτά απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία και τοπία της ...

Δημοπρατήθηκε ηλεκτρική κιθάρα του Χέντριξ πριν γίνει διάσημος

Τέσσερις φορές πάνω από τις σχετικές εκτιμήσεις ήταν η τιμή που έπιασε σε πρόσφατη ...

Στο Φεστιβάλ Δράμας η κυπριακή ταινία μικρού μήκους THIN GREEN LINE

Η ταινία του Μάριου Ψαρά THIN GREEN LINE συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στα ...

Όπερα του Βέρντι στο Pafos Aphrodite Festival

Ένα από τα σπουδαιότερα οπερατικά έργα όλων των εποχών, τη δημοφιλή δραματική όπερα του ...

Πλούσιο και πολυποίκιλο το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ ...

X