Έτοιμοι για το ’21;

* Πανέτοιμη να εορτάσει “εντόνως” την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας το 2021 είναι η Εκκλησία της Κύπρου. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και μένει να υλοποιηθούν.

* Η αλυσίδα μουσείων πέριξ της Αρχιεπισκοπής θα δημιουργηθεί και με ένα ενιαίο εισιτήριο ο τουρίστας θα ξεκινά από το Βυζαντινό Μουσείο, θα περνά από το δωμάτιο του εθνομάρτυρα Κυπριανού, θα περνά απέναντι στον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη, θα διασταυρώνει τον δρόμο για να φτάσει στον ναό του Αγίου Αντωνίου (αφού προηγουμένως θα έχει αγοράσει ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό από τον Βασίλη ή τη φρουταρία πλησίον του ναού), θα περνά από το νεοσύστατο Εκκλησιαστικό Μουσείο που σε αλλοτινούς χρόνους ήταν η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, θα ρίχνει μια ματιά στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θεολογίας και θα καταλήγει στο υπόγειο του νεόδμητου καθεδρικού ναού (αυτού του οποίου το πάρκινγκ είναι ιερό και αποκλειστικά για τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής και του Δήμου Λευκωσίας αλλά όχι για το… ποίμνιον) όπου θα μπορεί να θαυμάσει τα εκθέματα του παγκόσμιας πρωτοτυπίας αρχαιολογικο-βυζαντινού μουσείου. Δύο σε ένα. Βυζαντινές εικόνες και αρχαιολογικά ευρήματα μαζί. Σε ένα υπόγειο. Δίπλα στον χώρο στάθμευσης.

* Δεν είναι άγνωστες, λοιπόν, οι βουλές του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, αγαπητοί αναγνώστες, αγαπητές αναγνώστριες.

* Ξέρουμε τι θέλει να κάνει και πώς θέλει να το κάνει. Ξέρουμε ότι αρνείται πως ένα μέρος του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) ανήκει στο κράτος. “Μας ανήκει ολόκληρο”, υποστήριξε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και για ακόμη μία φορά έδειξε το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που τον διακατέχει:

* “Είναι καταπίστευμα και πρόεδρος του καταπιστεύματος είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος.”

* “Τα μέλη της επιτροπής του καταπιστεύματος, ποια είναι;”, ρωτάω.

* “Δεν τα θυμάμαι αλλά την επιτροπή την ελέγχω. Εκείνο που θέλω να κάνω, θα το κάνω. Εξάλλου, εγώ διορίζω τα μέλη. Τα διορίζει το καταπίστευμα αλλά έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Δεν έχουμε ποτέ καμία διαφωνία, εδώ και δεκατρία χρόνια.”

* Δεν ξέρω αν όσοι δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη “μεταβολή” (το ρήμα που ο ίδιος χρησιμοποιεί), του Εθνολογικού σε Εκκλησιαστικό Μουσείο, θεωρούν ότι θα κερδίσουν μια θέση στον Παράδεισο αν δεν συγκρουστούν με τον Αρχιεπίσκοπο.

* Το βέβαιο είναι πως θα έχουν συμμετάσχει στην απάλειψη μιας περιόδου της ιστορίας της Κύπρου που σε κανένα άλλο μουσείο δεν αναφέρεται.

* Και πως θα έχουν σκάψει ακόμα πιο βαθιά τον λάκκο που θα μας ζητά εσαεί να εορτάζομεν εντόνως την επανάσταση μιας άλλης χώρας.

You May Also Like

«Πρέπει να είστε συντετριμμένος»

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Στην κηδεία του Νομπελίστα ποιητή Σέιμους Χίνι, τη βδομάδα που ...

Κάποιες -pop up- σκέψεις

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Θα συνεχιστεί το Pop Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου, ...

Αυτοκριτική

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Με τι να ασχοληθεί, τι να συζητήσει κανείς; Εδώ ...

Προβολές εν πλω, τρικυμία εν κρανίω

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την επόμενη βδομάδα, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ ...

Πάφος και πολιτισμός

«Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση» στο ερώτημα για τη χρησιμότητα της όπερας που πραγματοποιεί ετήσια ...

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η ...

X