#FilmIsNotDead

Όταν έβαζα τον τίτλο “Το μοιραίο Enter” στη συλλογή άρθρων που δημοσίευσα το περασμένο καλοκαίρι, αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι ότι τελικά όλη η κοινωνιολογική ανάλυση που θα μπορούσε κανείς να κάνει για τη χρήση των νέων τεχνολογιών συνοψίζεται πολύ απλά στο ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση του γιατί πατάμε κάθε φορά το κουμπί Enter. Είτε για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, είτε για να ποστάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για να αγοράσουμε κάτι, είτε για να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή στον υπολογιστή μας. Κάθε μία από αυτές τις κινήσεις είναι σημαντική γιατί δείχνει το ποιοι είμαστε και το πού θέλουμε να πάμε. Μου έκανε λοιπόν μεγάλη εντύπωση όταν στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού “Monocle”, ενός περιοδικού που ξεφυλλίζω συχνά, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για το πώς θα έχουμε λιγότερη τεχνολογία στη ζωή μας το 2020 έκανε αναφορά στο “συνειδητό κλικ”. Μία από τις συμβουλές του είναι να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε το κινητό μας για να τραβήξουμε φωτογραφίες αλλά να επιστρέψουμε στο φιλμ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουμε να τραβάμε ασυναίσθητα εκατοντάδες φωτογραφίες, τις οποίες μετά μπορούμε να επεξεργαστούμε πανεύκολα, και θα αναζητήσουμε εκείνη τη μία ψαγμένη φωτογραφία που η εκτύπωσή της θα μας γεμίσει χαρά και θα μας κάνει περήφανους. Κάποια στιγμή υπήρξε μια μικρή επιστροφή στις φωτογραφίες τύπου Polaroid. Τις φωτογραφίες δηλαδή που τραβάμε και τυπώνονται -όχι πάντα πολύ επιτυχημένα- αμέσως. Είναι μια τάση που την έχω δει να επανέρχεται κάμποσες φορές. Για κάποιον μυστήριο λόγο η Polaroid θεωρείται διαχρονικό γκάτζετ.

Ψάχνοντάς το λίγο περισσότερο είδα πως η αναλογική φωτογραφία κάνει τους τελευταίους μήνες ένα δυναμικό comeback, λίγο όπως το βινύλιο, που πλέον βρίσκεις παντού. Και όπως και το βινύλιο σε σχέση με τα mp3 αρχεία, η αναλογική φωτογραφία είναι ακριβό σπορ. Πρέπει να αγοράσεις φιλμ, να εμφανίσεις και να εκτυπώσεις. Και μπορεί από ένα ολόκληρο φιλμ να μην βρεις τη μία, εκείνη που αξίζει όλο τον κόπο και τα έξοδα. Άλλωστε πού να βρεις πια φιλμ ή και αναλογική φωτογραφική μηχανή. Για παράδειγμα, πέρσι το καλοκαίρι η Canon ανακοίνωσε ότι η αναλογική φωτογραφία ανήκει στο παρελθόν και ότι αφού πούλησε την τελευταία μηχανή δεν πρόκειται να βγάλει άλλες. Κάντε μια βόλτα όμως με το #FilmIsNotDead hashtag στο Instagram, με πάνω από 10 εκατ. αναρτήσεις, για να ευχαριστηθείτε αναλογική φωτογραφία. Επίσης, για τους νέους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ φιλμ αλλά η γέννησή τους έγινε post στα social ας τους πούμε ότι τα περισσότερα από τα φίλτρα που χρησιμοποιεί το Instagram για τις φωτογραφίες τους μιμούνται την αίσθηση της εκτύπωσης του φιλμ στο χαρτί, τις ιδιοτροπίες και τα ελαττώματά της.

Συνειδητό κλικ: Επιστρέφοντας στην αναλογική φωτογραφία ίσως σταματήσουμε να τραβάμε ασυναίσθητα εκατοντάδες φωτογραφίες στο κινητό μας

Ο στόχος όμως είναι να χρησιμοποιήσουμε το τρίπτυχο της φωτογραφίας για να σταθούμε μία στιγμή πριν το κλικ: ταχύτητα, άνοιγμα και ευαισθησία ISO. Να πάρουμε τον χρόνο μας για να ρυθμίσουμε, να “στοχεύσουμε”, να βρούμε το focus και μετά να τραβήξουμε. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική και αφού την έχουμε χάσει από άλλες δραστηριότητες, η φωτογραφία μας προσφέρει μια καλή ευκαιρία να την ξαναβρούμε. Για όσους άρχισαν ήδη να νοσταλγούν εκείνες τις εποχές της “καμένης φωτογραφίας”, έχω να προτείνω μια “μέση λύση” για τη δική μας εποχή της τεχνολογίας. Τα εξελιγμένα έξυπνα κινητά μας μάς προσφέρουν και εξελιγμένες λειτουργίες φωτογραφίας. Αντί λοιπόν να πατάμε κλικ, κλικ, κλικ σαν να είχαμε στα χέρια μια Kodak Instamatic (οι νεαρότεροι μπορείτε να το γκουγκλάρετε), μπορούμε να καθίσουμε, να δούμε τι στο καλό μας προσφέρουν αυτές οι δύο-τρεις (μα πόσες θα βάλουν πια) κάμερες που έχει επάνω της και να εφαρμόσουμε το “συνειδητό κλικ” στο ψηφιακό μας μηχάνημα. Θα ξαφνιαστείτε από τις δυνατότητες που θα δείτε ότι διαθέτει το κινητό σας.

You May Also Like

Φόρος τιμής στο VHS

Εδώ και πολλά χρόνια το υπόγειο του εξοχικού μας χρησιμοποιείται ως αποθήκη για όλα ...

Wanted στον κυβερνοχώρο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  Από τα πορτρέτα της περασμένης εβδομάδας, μείναμε με τη γλυκιά ...

BookTok και Gongbang

Τι θα δω στις προθήκες ενός βιβλιοπωλείου; Το συνηθέστερο μια γωνιά με τις νέες ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Οι ευρωβουλευτές σε γραμμές και στήλες

@valia_kaimaki Δημοσιογράφος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην ξέρει να δουλέψει ...

Πού να κάνω like;

Πριν από λίγο καιρό ένας συνάδελφός μου ευχήθηκε “Άντε και υποψήφια” [μπορεί να το ...

X