Το εμβληματικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», που αποτελεί και το αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα, είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Ανεμώνα που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου. Η ηθοποιός Ιωάννα Σιαφκάλη μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για το διαχρονικό αυτό έργο.

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο.

Το έργο καταπιάνεται με μία οικογένεια που ουσιαστικά ζει σε ένα γυάλινο, εύθραυστο κόσμο, με μία μάνα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της- καθώς ο σύζυγός της τους εγκατέλειψε- από τα οποία το κορίτσι υποφέρει από μία αναπηρία στο πόδι και το αγόρι δουλεύει για να τους συντηρεί. Η μάνα, την οποία υποδύομαι, κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια, ωστόσο στην πορεία με την επιλογή του συζύγου της έχασε ότι είχε, κι έτσι από τα ψηλά έπεσε στα χαμηλά. Η ίδια για να μπορέσει να ζήσει, να αναπνεύσει ανατρέχει συνεχώς στο παρελθόν, στην εποχή που ήταν μικρή, ωστόσο όλο αυτό καταπιέζει τα παιδιά της. Μέχρι που κάποια στιγμή έρχεται μετά από διαταγή της, ένας συνάδελφος του γιου της να γνωρίσει την κόρη της. Ο επισκέπτης αυτός λοιπόν, είναι το πιο ρεαλιστικό πρόσωπο του έργου καθώς όλοι οι άλλοι λόγω της κατάστασης της μάνας κυρίως ζουν σε ένα όνειρο, σε μία ομιχλώδη κατάσταση. Όταν και ο καλεσμένος τους εγκαταλείπει έρχεται το φινάλε αυτής της ζωής γιατί και ο γιος φεύγει με αποτέλεσμα μάνα και κόρη να μείνουν μόνες τους.

Ποιος είναι ο ρόλος της μάνας σε όλη αυτή την ιστορία;

Είναι μία πολύ καταπιεστική μητέρα, που για να αντέξει αυτή τη μίζερη και μοναχική ζωή ανατρέχει συνέχεια στο παρελθόν και αναβιώνει τι έχει ζήσει στο παρελθόν όταν ήταν μικρή. Η ίδια γίνεται αυταρχική με τα παιδιά της για το πώς θα φάνε, πώς θα μιλήσουν, πώς θα φερθούν. Ωστόσο υπάρχει αγάπη πίσω απ’ όλη αυτή τη συμπεριφορά.

Είναι ένα έργο που άγγιξε πάρα πολύ τις ψυχές των ανθρώπων όπου κι αν παίχτηκε. Είναι οικουμενικό. Παρόλο που ανήκει σε ένα Αμερικανό συγγραφέα παίζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες είναι μεσογειακοί

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο έργο;

Γιατί είναι και το αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα. Είναι η ζωή του. Ο ίδιος ο Τένεσι Ουίλιαμς είναι ο Τομ ο γιος της οικογένειας. Η  αδερφή του συγγραφέα είχε στην πραγματικότητα σχιζοφρένια –και όχι αναπηρία στο πόδι όπως έγραψε- και η μητέρα του όντως κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια, ωστόσο ο πατέρας του στην πραγματική ζωή δεν τους εγκατέλειψε, αλλά ήταν τόσο αυταρχικός που όλα αυτά τα στοιχεία τα μετέφερε στη μάνα ο συγγραφέας όταν έγραψε το έργο. Είναι ένα έργο που άγγιξε πάρα πολύ τις ψυχές των ανθρώπων όπου κι αν παίχτηκε. Είναι οικουμενικό. Παρόλο που ανήκει σε ένα Αμερικανό συγγραφέα παίζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες είναι μεσογειακοί. Στέκει παντού και στέκει ακόμα και σήμερα. Πολλές μάνες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, πολλά παιδιά αγόρια προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένεια και πνίγονται μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Το χαρακτηρίζει μία διαχρονικότητα, μια αλήθεια και μία μαγεία, όπως και όλα τα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς.

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέας Τηλεμάχου

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σόσε Εσκιτζιάν
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Μόνικα Χατζηβασιλείου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Αντρέας Τηλεμάχου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Σιαφκάλη,Άγγελος Αγαθάγγελος,Βάρσια Αδάμου,Νικόλας Πέτρου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Έλενα Γιώργαλλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Παντελής Χατζημηνάς
ΓΡΑΦΙΚΑ:Θέο Πέτρου
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 20:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 70007721

You May Also Like

«Η ταυτότητα, μια θάλασσα που συνεχώς μεταβάλλεται»

Είναι ηθοποιός, κρουστός, περφόρμερ, ιδρυτής θεατρικής ομάδας και εργάτης για την οικοδόμηση της ειρήνης. ...

NIKH ΛΟΥΙΖΙΔΗ: Για τον «αφανή πρωτοπόρο» Κώστα Στάθη

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Η περίπτωση του Κώστα Στάθη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τόσο για ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2019

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Σκηνή ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΘΟΚ | Η μικρή μας πόλη σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου

Aπό τη φετινή θεατρική χρονιά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θεσπίζει τη λειτουργία μιας κινητής ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις δράσεις του Α’ τριμήνου στο Θέατρο Αποθήκες αλλά και για την ...

ΓΑΜΠΡΟΙ για ΚΛΑΜΑΤΑ της Μαρίνας Φραγκεσκίδου

Έρωτες, γάμοι, ρευστές σχέσεις, παλιές και καινούργιες γνωριμίες, μπερδέματα, παρεξηγήσεις και εκπλήξεις, συνθέτουν τη ...

X