Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του «Δαβίδ» περισσότερα από εκατό χρόνια πριν το πράξει η ιατρική επιστήμη, αναφέρει ο Daniel Gelfman του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, σε άρθρο του στο Jama Cardiology.

Ο Gelfman υποστηρίζει ότι σε άλλα έργα γλυπτικής του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου, η αποτύπωση των ανθρώπινων φλεβών δεν είναι ορατή, όμως στον «Δαβίδ», το αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης, οι φλέβες είναι σαφώς ορατές σε μια εποχή, εξηγεί, όπου ο πραγματικός μηχανισμός του κυκλοφορικού συστήματος δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.

O δρ Gelfman παρατήρησε στο γλυπτό το ύψος των σφαγιτιδικών φλεβών που μαρτυρούν υψηλή ένταση, εάν κάποιος είναι νέος και υγιής όπως ο Δαυίδ που ο Μικελάντζελο απαθανατίζει σε μια στιγμή μεγάλης έντασης καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, Γολιάθ.

Ο «Δαβίδ» είναι ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής ύψους 5,17 μέτρων, που κατασκευάστηκε από μάρμαρο μεταξύ του 1501 και του 1504.

Το γλυπτό ανατέθηκε αρχικά ως μια σειρά από αγάλματα προφητών που έπρεπε να τοποθετηθούν κατά μήκος της οροφής του ανατολικού άκρου του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, αλλά τοποθετήθηκε τελικά σε δημόσια πλατεία έξω από το Palazzo Vecchio, έδρα της δημοτικής κυβέρνησης στη Φλωρεντία, την Piazza della Signoria, όπου αποκαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1504.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην περίφημη Galleria dell’ Accademia της Φλωρεντίας το 1873 και αντικαταστάθηκε στην αρχική του θέση από ένα αντίγραφο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Στην ταινία Black Coal, Thin Ice η Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε

H ταινία του Diao Yinan με τίτλο Black Coal, Thin Ice, απέσπασε την Χρυσή ...

100 χρόνια Bauhaus

Ένα αιώνα μετά τη γέννησή της , η επιρροή της μεγάλης Γερμανικής σχολής καλών ...

Αναβολή παράστασης «Ο αγνοούμενος» στην Πάφο

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Pafos2017 ανακοινώνουν ότι η θεατρική ...

Τιμητική εκδήλωση για το έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

Χθες βράδυ, διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Κέδρος, ...

Βασίλης Παπαϊωάννου: «Ο Μόντης παραμένει επίκαιρος»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ...

Ισραηλινοί σκηνοθέτες υπέρ των Παλαιστινίων

Ισραηλινοί σκηνοθέτες έδωσαν μια μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ...

X