Ο Σέργης Χατζηαδάμος εκθέτει στην Γκαλερί Γκλόρια

«Το θέμα της έκθεσης είναι ο μετασχηματισμός των αντικειμένων από την φθορά του χρόνου και η μεταμόρφωση των ανθρώπων»

Η Γκαλερί Γκλόρια υποδέχεται τη νέα χρονιά με την έκθεση μικτής τεχνικής του Σέργη Χατζηαδάμου με τίτλο «Μεταμόρφωσις».

Η έκθεση θα ανοίξει στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Για την έκθεση ο Δρ Χαράλαμπος Μπακιρτζής αναφέρει τα εξής: «Το θέμα της έκθεσης είναι ο μετασχηματισμός των αντικειμένων από την φθορά του χρόνου και η μεταμόρφωση των ανθρώπων. Ξεκινά από τις γυάλινες πλάκες αρνητικών του φωτογράφου της Πάφου, Σπύρου Χαρίτου (1901-1990), συνεχίζει με τις γυάλινες πλάκες και καταλήγει στις γυάλινες πλάκες, οι οποίες στο μεταξύ έχουν διαφοροποιηθεί εις τρόπον ώστε να μην είναι ει μη μόνον επιφανειακά οι γυάλινες πλάκες που ο Σέργης βρήκε στο υπόγειο του Χαρίτου. Ο Σπύρος Χαρίτου γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1901 και υπήρξε για δεκαετίες ο φωτογράφος της Πάφου αποτυπώνοντας στο γυαλί πρόσωπα, οικογένειες, φιλικές ομάδες, σκηνές και τοπία. Ο Σέργης έφθασε στο αρχείο του Χαρίτου με σκοπό να αντλήσει από αυτό ένα λεύκωμα αδημοσίευτων φωτογραφιών, μία έκθεση για την καθημερινή ζωή στην Πάφο, όπως έκανε και με το βομβαρδισμένο το 1974 λιμανάκι της. Και τότε στο υπόγειο συνέβη η έκπληξη: Ο ίδιος γράφει: «Ο χρόνος είχε δημιουργήσει τη δική του υπογραφή πάνω στη γυάλινη πλάκα. Η υγρασία του υπογείου είχε εισχωρήσει ανάμεσα στις πλάκες φτιάχνοντας δικούς της φανταστικούς κόσμους. Η φυσική και τυχαία συγκόλληση των πλακών μεταξύ τους» έφερε στην επιφάνεια την παραμόρφωση της πραγματικότητας. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον του Σέργη Χατζηαδάμου είναι ο φυσικός μετασχηματισμός των αντικειμένων, δηλαδή των γυάλινων πλακών, και η τυχαία αλλά οριστική μεταμόρφωση των εικονιζομένων σε αυτές ανθρώπων και η ασάφεια της ταυτότητάς των. Και άλλαξε ορεία: αντί του λευκώματος φωτογραφιών έφθασε στη σημερινή έκθεση. Η συμβολή του Σέργη Χατζηαδάμου είναι ότι εξετίμησε τη φθορά του χρόνου ως είδος εξώκοσμου σχεδίου και αποτύπωση της άπιαστης διάστασής του. Εξετίμησε το παράλογο καθρέφτισμα των μορφών χωρίς να ενδιαφέρει ποιες είναι μπροστά και ποιες είναι πίσω, γοητευμένος από την εσωτερική δόνηση του τυχαίου που συγχέει την αλήθεια με το ψέμα.»

Ο Σέργης Χατζηαδάμος γεννήθηκε στην Νότια Αφρική το 1975. Ο πατέρας του Άντης Χατζηαδάμος ήταν Ελληνοκύπριος γλύπτης και συγγραφέας και η μητέρα του, Jennyfer Lyn Tompson, ραδιογράφος ακτινολόγος. Η οικογένεια μετακόμισε στην Κύπρο το 1980 και ζει έκτοτε εκεί. Στα 15 του κάνει τα πρώτα του βήματα στην τέχνη μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του. Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα όπου παρακολουθήσε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Νικόλαου Στέφου για 3 χρόνια. Το 2001 αποφοιτήσε από το κολλέγιο Campus Art and Science (Αθήνα) με πτυχίο στις γραφικές τέχνες. Το 2003 επέστρεψε στην Κύπρο για να παρουσιάσει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Γκλόρια στην Λευκωσία, με τίτλο «Βικτώρια – Κηφισιά». Η έκθεση μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Άζια στην Πάφο. Στο κοινό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά έργα τυπωμένα με την μέθοδο των Giclee Prints πάνω σε καμβά.
Το 2007 δημιούργησε την δική του εταιρία στον χώρο της διαφήμισης και γραφικών τεχνών με την ονομασία Instant Ad, η οποία παραμένει και ως σήμερα ενεργή. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε το περιοδικό Beach News στην επαρχία Πάφου (52 τεύχη).
Το 2010 επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση του γλύπτη Άντη Χατζηαδάμου και έκδοσε το βιβλίο αυτής σε δύο γλώσσες. Το 2012 επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφίας του Μιχαλάκη Χαρίτου και εξέδωσε το βιβλίο «Λιμανάκι Κάτω Πάφου 1974» σε τρεις γλώσσες. Το 2014 επιμελήθηκε την πρωτοβουλία για ανάπλαση της παλιάς αγοράς της Πάφου προτείνοντας με τον φίλο καλλιτέχνη Γιάννη Σακέλλη την έκθεση «Window Art» η οποία η οποία παρουσιάστηκε σε τριάντα μαγαζιά του του κέντρου από ξεχωριστούς καλλιτέχνες. To 2017 επιμελήθηκε την έκθεση «Επικίνδυνα Ταξίδια» για το ΠΑΦΟΣ2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2017. Και εξέδωσε το βιβλίο σε τρείς γλώσσες. Το 2018 βραβεύθηκε στην Μπιενάλε Λάρνακας, Larnaca Biannale 2018, με αριστείο για το έργο του «Πάφου Ψυχές». Το 2019 παρουσίασε τη τρίτη ατομική του έκθεση Μεταμόρφωσις στο ξενοδοχείο Άναμπελ στη Πάφο.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

+ Η έκθεση ανοίγει στις 8 Ιανουαρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2020 στην Γκαλερί Γκλόρια [Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075]. Πληροφορίες τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.00 – 8.00 μ.μ.. Σάββατο, 10.30-12.45 π.μ.

You May Also Like

10o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου|Οι Κυπριακές συμμετοχές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου γιορτάζει φέτος τα δεκάχρονά του ως διεθνές ...

Φεστιβάλ Φέγγαρος [2] στη Λόφου

Μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, το μουσικό Φεστιβάλ «Φέγγαρος» επιστρέφει ξανά στην αυλή ...

Διαδικτυακές συναυλίες αλληλεγγύης Κίνησης Πολιτισμού με σύνθημα «Κανένας μόνος του»

Η Κίνηση Πολιτισμού διοργανώνει δύο διαδικτυακές συναυλίες αλληλεγγύης με σύνθημα «Κανένας μόνος του», στο ...

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος έχει αναλυτικό πρόγραμμα

Καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ ...

Έργα για την κατάθλιψη και την ψυχική υγεία στους σταθμούς του μετρό του Τορόντο

Δέκα καλλιτέχνες παίρνουν μέρος στη νέα δημόσια καμπάνια, Life on the Line, με 200 ...

Οι δράσεις Μαΐου μελών του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας

Τα μέλη του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας συνεχίζουν τις δράσεις τους αυτό το μήνα, εν ...

X