Προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ Shoah στη Λευκωσία

Το Shoah, διάρκειας 9μιση ωρών, αποτελεί την πιο ριζοσπαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς

Το διάρκειας εννιάμιση ωρών αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ θεωρείται η πιο ριζοσπαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς.

To Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και η Γερμανική Πρεσβεία, η Πρεσβεία του Ισραήλ, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο οργανισμός Atlantis Culture συμμετέχουν στην παγκόσμια προβολή του μνημειώδους ντοκιμαντέρ Shoah, του Κλοντ Λανζμάν.

Το Shoah αποτελεί την πιο ριζοσπαστική και ολοκληρωμένη καταγραφή της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς.

Το κάλεσμα για την παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1985 και διάρκειας 9μιση ωρών, αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου και στη χώρα μας θα προβληθεί από τους προαναφερθέντες φορείς στις 26 Ιανουαρίου για να ολοκληρωθεί τα χαράματα της 27ης Ιανουαρίου, κατά τη Διεθνή Μέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η προβολή θα γίνει στο Ιδρυμα ARTος, στη Λευκωσία.

Το ντοκιμαντέρ

Η λέξη «Shoah» είναι εβραϊκή και σημαίνει βάραθρο, εξολόθρευση, έρεβος, μεγάλη καταστροφή, συμφορά, πτώση. Πλέον χρησιμοποιείται ως συνώνυμη της μαζικής εξόντωσης του ευρωπαϊκού εβραϊσμού κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις δηλώσεις/μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν ως θύματα, δράστες και παρατηρητές την εθνικοσοσιαλιστική εξόντωση των Ευρωπαίων Εβραίων και την επιβεβαίωσαν, συχνά για πρώτη φορά, ύστερα από 30 χρόνια και πλέον.

Πρόκειται για μια «μαρτυρία για τον θάνατο», δήλωνε για την ταινία του ο Κλοντ Λανζμάν, Γάλλος σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή το 2018. Στο ντοκιμαντέρ του, ο σκηνοθέτης δεν άφηνε τους μάρτυρες απλά να ανακαλέσουν στη μνήμη τα βιώματά τους αλλά τους παρότρυνε να ζήσουν ξανά τα όσα συνέβησαν τότε. Εστίασε, δε, στον «μηχανισμό της γραφειοκρατίας της εξόντωσης», που ξεκίνησε στα γκέτο και εφαρμόστηκε πλήρως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Κλοντ Λανζμάν

Εικόνες από τους τόπους των δολοφονιών όπως ήταν στα τέλη του ’70 – αρχές ’80 παρουσιάζονται σε όλη τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, το μοντάζ του οποίου είναι καθοριστικό για την πρόσληψη των γεγονότων: «Πήγα στα μέρη αυτά, μόνος, και κατάλαβα ότι πρέπει να συνδυάσει κανείς τα πράγματα. Πρέπει να γνωρίζεις και να δεις, να δεις και να γνωρίζεις. Γι’ αυτό και το ζήτημα των τόπων είναι τόσο ουσιώδες. Πρόκειται για ένα φιλμ άμεσα συνυφασμένο με τον τόπο, ένα τοπογραφικό, ένα γεωγραφικό φιλμ», είπε ο Λανζμάν.

Στο ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει σχολιασμός. Οι μάρτυρες αφήνονται να αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Χρειάστηκαν 12 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ (1973-1985) το οποίο έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης και αποτελεί γεγονός τόσο από κινηματογραφική όσο από ιστορική άποψη.

Η προβολή στη Λευκωσία

Το πρόγραμμα της προβολής του ντοκιμαντέρ στο Ίδρυμα ARTος έχει ως εξής:

Μέρος 1ο: 15:00 – 17:30 

Μέρος 2ο: 17:45 – 19:30

Μέρος 3ο: 19:45 – 22:15  

Μέρος 4ο: 22:30 – 01.00

Θα υπάρχει διάλειμμα κάθε 15 λεπτά. Τα μέρη δεν είναι με χρονολογική σειρά, γι’ αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα από αυτά όπως επιθυμεί.

+ Δηλώσεις συμμετοχής στο nora@nh-action.com ή στο τηλ. 99678132. 

[ Για λόγους ασφαλείας, οι συμμετέχοντες στην προβολή θα πρέπει να έχουν τις ταυτότητές τους μαζί ]

You May Also Like

The Trip: προβολή στο The Island Club

Την ταινία  τ@ διακεκριμέν@ Αμερικαν@ ποιητ@ Eileen Myles* με τίτλο The Trip προβάλλει από τις ...

«Το λιβάδι που δακρύζει» στο Ριάλτο

Την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει» [2004] προβάλλει το Θέατρο Ριάλτο ...

George Tsalikis in Limassol

On April 20th, the favorite artist of the youth, George Tsalikis, is coming to ...

Μια επιπλέον παράσταση για τον Βαφτιστικό

Λόγω αυξημένης ζήτησης, ο ΘΟΚ θα δώσει μία επιπλέον παράσταση της υπέροχης μουσικής κωμωδίας ...

“Cyprus Queer Perspectives” – Κλείσιμο Έκθεσης

Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανακοινώνει την εκδήλωση για το κλείσιμο της έκθεσης τέχνης Cyprus ...

(Br)other(s)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γιάννας Αμερικάνου είναι τραγικά επίκαιρη: μιλά για ένα ...

X