Τέχνη υπο κράτηση: Σε έκθεση στη Νέα Υόρκη σχέδια φυλακισμένου Τούρκου σχεδιαστή

Σαράντα έργα τέχνης από τον σχεδιαστή Fevzi Yazıcı, που δημιούργησε ως επί το πλείστον στη φυλακή όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2016 με κατηγορίες τρομοκρατίας και πραξικοπήματος, θα παρουσιαστούν σε γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη στις 30 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων TR724 .

 

https://www.instagram.com/p/B7Y18PTl7gD/?utm_source=ig_embed

Τα νέα της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Γκαλερί τέχνης Yeh, ανακοινώθηκαν επίσης από τον Greg Manifold, καλλιτεχνικό διευθυντή της εφημερίδας The Washington Post.

«Την επόμενη εβδομάδα, ο φυλακισμένος Τούρκος εικονογράφος Fevzi Yazıcı θα εγκαινιάσει την έκθεση του στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Η συλλογή έργων είναι πολύ δυνατή και περιλαμβάνει κομμάτια που προέρχονται από το αχνό φως στην απομόνωση στην φυλακή Silivri » δήλωσε στο τουίτερ.

Η έκθεση, με τίτλο «Dark White», θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου.Ο Yazıcı, ο οποίος εργαζόταν για την καθημερινή εφημερίδα Zaman, δικάστηκε για τρομοκρατία και κατηγορίες για πραξικόπημα, λόγω της σχέσης της εφημεριδας με το κίνημα Gülen, που κατηγορήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ότι σχεδίασε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα.

 

 

Μαζί με άλλους πέντε δημοσιογράφους, τον Φεβρουάριο του 2018 του δόθηκε εκτεταμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη.

Μετά τη νέα δίκη τον Νοέμβριο του 2019, όταν το Ανώτατο Εφετείο ανέτρεψε τις αποφάσεις που έδωσε στους έξι δημοσιογράφους από ένα κατώτερο δικαστήριο, ο Yazıcı καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα σε χαρτί που περιλαμβάνουν σχέδια, τυπογραφίες και σημειώσεις που παρήχθησαν πριν και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φυλάκισής του στην Κωσταντινούπολη.

Μέλος της Εταιρείας Σχεδιασμού Ειδήσεων, ο Yazıcı έχει κερδίσει περισσότερα από 100 βραβεία για τον σχεδιασμό που έκανε σε εφημερίδες από το 2003.

Παράλληλα με την επευφημημένη οπτική δημοσιογραφία του, ο Yazıcı έχει καλλιεργήσει το σχέδιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευφάνταστα, αλλά αινιγματικά σχέδια του συχνά απεικονίζουν χώρους και κόσμους ονείρου, με εξασθενημένες, συρρικνούμενες μορφές και αντιμετωπίζουν θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό, τη χειραφέτηση και τις ψυχολογικές καταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γκαλερί τέχνης Yeh.

 

You May Also Like

Βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ βγαίνει στο «σφυρί»

Ένα βάζο που φυλασσόταν σε κουζίνα στην Αγγλία θα μπορούσε να πουληθεί προς 150.000 λίρες (175.000 ευρώ), ...

Το Σάββατο η κηδεία του Γιάννη Σπανού

To Σάββατο 2 Νοεμβρίου στη γενέτειρά του, το Κιάτο Κορινθίας, θα γίνει η κηδεία ...

Εύης Γαβριηλίδης | Ζωή σε εικόνες

Έζησε μια γεμάτη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που απεβίωσε την Τετάρτη ...

Buffer Fringe 2022: Αιτήσεις Συμμετοχής

Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής για αιτήσεις από καλλιτέχν@ς. Προθεσμία: 24 Απριλίου 2022. Στην 9η συνεχή ...

Ο Εύης Σαμμούτης νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Look & Listen

Κι άλλα καλά νέα από τον χώρο της μουσικής: ο Εύης Σαμμούτης είναι ο ...

Μια επιπλέον παράσταση για τον Βαφτιστικό

Λόγω αυξημένης ζήτησης, ο ΘΟΚ θα δώσει μία επιπλέον παράσταση της υπέροχης μουσικής κωμωδίας ...

X