Το κορίτσι με την πέτρα έρχεται στο NiMAC

Η Natascha Sadr Haghighian φτάνει στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα για μια διάλεξη στην αγγλική γλώσσα με θέμα Haptic’ surfaces: pedagogy and entanglement. Η Natascha Sadr Haghighian -στη φωτογραφία αριστερά, με την πέτρα στο κεφάλι- είναι Ιρανή καλλιτέχνιδα που ζει στο Βερολίνο και εκπροσώπησε τη Γερμανία στην Μπιενάλε Βενετίας 2019 που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο [με αυτή την πέτρα στο κεφάλι, και με το όνομα Natascha Suder Happelmann εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της Μπιενάλε]. Είναι γνωστή για τις πολλαπλές ταυτότητές της, με τα δελτία Τύπου που εκδίδει για εκάστη δουλειά της να διαφέρουν ως προς την καταγωγή της, την ημερομηνία γέννησής της και τη χώρα διαμονής της.

 

Το έργο της θεωρείται άκρως πολιτικό, ωστόσο συνήθως δεν αναφέρεται ευθέως στα πολιτικά ζητήματα. Αντ’ αυτού επιλέγει να ασχοληθεί με κοινά μυστικά και ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας. Για παράδειγμα, για την documenta 14, εντάχθηκε στην κολεκτίβα καλλιτεχνών Society of Friends of Halit για να διερευνήσει τη δολοφονία του 21χρονου Halit Yozgut, γιου Τούρκων μεταναστών ο οποίος δολοφονήθηκε το 2006 από μια ομάδα νεοναζί. Για την έκθεση, η καλλιτέχνιδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας της με ειδικούς εγκληματολόγους, τα οποία παράχθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και αποκαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεσή του Halit Yozgut.

+ Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 19:00 – 21:00 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ [έναντι της Παλιάς Ηλεκτρικής], στο πλαίσιο της έκθεσης Hypersurfacing του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC]. Τη διάλεξη θα συντονίζει ο Ryan Inouye. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει το ηχητικό σετ Death in everyday life… is this the Bardo? από τον Άγιο Λοΐζο [20′] και η περφόρμανς How to: Happy Acid του Παναγιώτη Μηνά [20′].

You May Also Like

Πορτ Σάιντ, Ιερουσαλήμ, Λευκωσία: Χρόνια γειτόνισσες

Τρεις γειτονικές πόλεις, δύο σύντομες ταινίες, μια φωτογραφική παρουσίαση. Πορτ Σάιντ, Ιερουσαλήμ, Λευκωσία. Παράλληλες ...

Moroccana: Kάτι περισσότερο από μια ταινία

Η μουσική του σαξοφώνου συντονίζεται με τους ήχους της ερήμου σε αυτή την εντυπωσιακή ...

Ιδιότυποι ψηφιδωτοί “Μικρόκοσμοι”

Τους “Μικρόκοσμούς” του παρουσιάζει από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο πάντα δραστήριος Βάκης ...

Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς 2015

Εξήντα καλλιτέχνες με 250 επιλεγμένα έργα τέχνης, με χαμηλότερη τιμή πώλησης τα 100 ευρώ ...

Topophilia: ένα βιβλίο για το κυπριακό τοπίο

Περπατώντας στο κυπριακό άστυ αλλά και στην ύπαιθρο του νησιού, μια ομάδα «περιηγητών/περιηγητριών» εξερεύνησαν ...

Ιστορίες της γέννησης

 “The Madonna and Child with St. John the Baptist in a Landscape”, Γιαν Μπρίγκελ ...

X